Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De utländska kvinnorna som gifte sig med IS – här sitter 18 av dem i förvar med sina barn

Syriska regeringsstyrkor (rosa) attackerar Deir ez-Zor från väst med flygunderstöd av Ryssland.SDF (blått) attackerar Deir ez-Zor från norr med flygunderstöd av USA. Floden Eufrat delar staden. Oljan finns på östra sidan av floden, som är den sida som SDF närmar sig med understöd av USA. Ryssland bombar därför SDF i en kapplöpning om vem som ska hinna först till oljan, USA eller Ryssland. IS kontrollerar oljan från Deir ez-Zor och ner till al-Bukamal vid gränsen till Irak. Syriska regimen behöver olja för områden de kontrollerar lider brist på olja. Tar de oljan öster om Deir ez-Zor kommer Assads, Rysslands, Irans, libanesiska Hezbollahs och Kinas makt att växa, och USA, Saudiarabien, Gulfstaterna, Israel kommer förlora på det.
Rosa är syriska regimen med understöd av Ryssland. Grått är IS.Gult är SDF det vill säga i huvudsak kurdkontrollerat med understöd av USA. Syriska regeringsstyrkor attackerar Deir ez-Zor från väst och SDF från norr. Floden Eufrat delar staden. Oljan finns på östra sidan av floden som är den sida SDF närmar sig. Ryssland bombar därför SDF i en kapplöpning om vem som ska hinna först till oljan, USA eller Ryssland. På Rysslands sida står även libanesiska Hezbollah och Iran. Utvecklingen går att följa på isis.liveuamap.com
Rosa är irakiska regeringsstyrkor.Gult är kurder.Grått är IS.Både kurder och irakiska regeringsstyrkor vill ta kontrollen över Hawija.Kurderna behöver oljan i Kirkuk. Operationen mot Hawija beräknas sättas i gång om någon vecka.Utvecklingen går att följa på isis.liveuamap.com
Vinner Iran mer makt i regionen kan de skapa en korridor från sina gasfält i Iran genom Irak och Syrien till Libanon och ut i Medelhavet. Tar Iran samtidigt mer makt i Yemen blir det sunnitiska Saudiarabien och de små Gulfstaterna nästan omringade av shiamakteerna. USA har Saudiarabien som allianspartner vad gäller olja och vapen.

MAGDA GADS DAGBOK från Raqqa. Magda Gad har som första svenska journalist lyckats ta sig till Raqqa i Syrien. 

Bebisen är tio dagar gammal och född in i en tysk IS-familj i nordöstra Syrien.

Mamman är en av 18 kvinnor som hålls i förvaring norr om Raqqa tillsammans med 40 barn. 

Förvaringen består av tre slutna, övervakade rum.

Kvinnorna har en sak gemensamt – de kallas för IS-fruar.

De är alla gifta med män som är eller har varit IS. 

Fem av männen har dödats i strider i Raqqa, två är fortfarande kvar och strider med IS i Raqqa, resten sitter i fängelse i nordöstra Syrien.

Kvinnorna och barnen utgör en mångetnisk grupp. Alla pratar inte arabiska. De kommer från länder som Holland, Tyskland, Turkiet, Tunisien, Libyen, Marocko och Ryssland.

I de tre rummen har de spruckna drömmarna om Kalifatet samlats. 

Kvinnorna och barnen har hamnat här i förvaringen för att de har blivit tillfångatagna när de försökt fly eller för att de har valt att överlämna sig frivilligt. Orsakerna: att livet med IS inte blev som de tänkte sig eller för att strider mot IS bröt ut. 

De vill alla bara en sak: De vill hem

Det är trångt, hett och de vill alla bara en sak: de vill hem.

Historierna om varför de en gång åkte hit till IS i Syrien skiljer sig åt men de delar alla samma önskan: att återvända till länderna som de har kommit ifrån.

De säger att de vill leva i fred och att de vill att deras barn ska gå i skola. 

Men bara en av kvinnorna har fått tillstånd att komma tillbaka till sitt land. Hon är från Libanon. Hur hon ska komma dit vet hon däremot inte. 

Resten lever i en total ovisshet om vad som ska hända med både dem själva och med deras barn. En ung kvinna känner inte ens till var hon befinner sig rent geografiskt.

Vissa vet att de aldrig kan komma hem igen, för att stater som till exempel Frankrike upplöser medborgarskap från personer som gått med i IS. 

Dagarna går, en del har varit här i flera månader, och med tiden blir de flera, när nya bebisar föds. 

De som har fötts i Kalifatet är oregistrerade och statslösa och kommer ha svårt att passera någon statsgräns överhuvudtaget, eftersom att föräldrarna inte har bevis för att det är deras barn.

Kapplöpning i Syrien om oljan

Det pågår just nu en kapplöpning i Syrien om vem som ska hinna först till oljan öster om Deir ez-Zor.

Östra Deir ez-Zor och det vidsträckta ökenområdet ned till irakiska gränsen vid Al-Bukamal kontrolleras av IS.

Man kan tycka att de som strider mot IS skulle ha intresse av att gå ihop och tillsammans slå ut IS från deras sista fäste i Syrien, men så är inte fallet.

Deir ez-Zor ligger söder om ar-Raqqah och när offensiven påbörjades mot Raqqa stad omgrupperade IS ledning till Deir ez-Zor.

Där kommer den sista striden mot IS stå

Tusentals IS-terrorister finns i den regionen sedan tre år tillbaka och det är där den sista striden mot IS kommer stå i Syrien. 

Efter det kommer IS finnas kvar som en terrororganisation i landet, men de kommer inte hålla stora markområden och kunna fungera som en slags stat, som kan driva in skatter och avgifter och göra affärer på naturtillgångar.

Syriska regeringsstyrkor har med understöd av Ryssland brutit IS belägring väster om Deir ez-Zor och kört ut IS från delar av västra staden. 

I östra utkanten av staden rinner floden Eufrat och det är öst och sydöst om floden som det som alla krigar om finns – oljan.

IS har gjort pengar på denna olja sedan 2014 med resultat att syriska regimen lidit och lider brist på olja, då IS ockuperar oljefälten. 

Kurderna som har kontroll i nordöstra Syrien i den självutropade regionen Rojava har ingen brist på olja, det finns olja i nordöst, så kurderna har inte ett direkt intresse av att inta arabiska Deir ez-Zor, men USA som ger understöd till den i huvudsak kurddominerade markstyrkan SDF vill inte att syriska regimen och Ryssland ska hinna först till oljan.

Har saktat upp offensiven

Därför behöver USA använda SDF som sina stridande ombud på marken.

USA lade snabbt upp en ny strategi när syriska regeringsstyrkor och Ryssland gick in från väst i Deir ez-Zor. Den nya strategin var att ge understöd till SDF-soldater för att de skulle kunna avancera från Raqqa och ner mot Deir ez-Zor från norr. 

Detta har till viss del saktat upp offensiven mot IS i Raqqa, eftersom SDF nu behöver strida på två fronter, både i Raqqa och Deir ez-Zor.

SDF med understöd av USA attackerar nu i direkt riktning mot oljefälten i Deir ez-Zor öster om Eufrat.

Syrien och Ryssland svarade med flygbomb

Syriska regimen och Ryssland har besvarat detta med att flygbomba SDF, i ett försök att stoppa upp deras offensiv. 

SDF har gått ut och sagt att de kommer fortsätta, trots bombningen, och att syriska regeringsstyrkor inte får korsa Eufrat.

Om syriska regeringsstyrkor hinner först till oljan kommer Assad-regimen, Iran, libanesiska Hezbollah, irakiska al-Hashd al-Shaabi, Ryssland och Kina få mer makt. 

Dessa stater och styrkor utgör shiaaxeln i Mellanöstern.

Samtidigt kommer USA, Turkiet, Nato, EU, Saudiarabien, Gulfstaterna, Jordanien och Israel förlora makt. 

Dessa stater och unioner utgör sunniaxeln i Mellanöstern.

Pågår ett stormaktskrig

Regionalt är det som pågår ett stormaktskrig mellan Iran och Saudiarabien. Båda dessa stater, Iran uppbackat av Ryssland och Saudiarabien uppbackat av USA, vill dra pipelines för gas genom Syrien för att kunna sälja den i Europa. 

Om Iran vinner mer mark och makt kan de få en geografisk korridor hela vägen från Iran till Libanon, och alltså få tillgång till Medelhavet.

Saudiarabien och de små Gulfstaterna skulle därmed bli inträngda och nästan omringade, speciellt om Iran också vinner det proxykrig som pågår i Yemen, det svältdrabbade landet som Saudiarabien invaderat i syfte att slå ner ett shiauppror. 

Iran ger stöd till shiastyrkorna i Yemen.

Israel har gett stöd till sunniextremister

Sunnitiska Saudiarabien och Gulfstaterna har samtidigt gett stöd till de sunniextremistiska styrkorna, som al-Qaida, Jabath al-Nusra och IS, eftersom att dessa i sin tur strider mot Iranstödda shiastyrkor.

Israel har även de gett stöd till sunniextremister i Syrien, något som bland annat Wall Street Journal avslöjat. Israels stora militära fiende är Hezbollah, och sunniextremister strider mot shiitiska Hezbollah, därför har sunniextremister och Israel ett gemensamt intresse.

Trump har till och med uppmuntrat Israel att gå ihop med sunnitiska Saudiarabien i ett krig mot det shiastyrda Iran.

Det är alltså många olika proxykrig, krig via ombud, som pågår samtidigt i Mellanöstern. 

Ytterst står USA och Ryssland, som för första gången sedan andra världskriget återigen befinner sig på samma slagfält, denna gång i syriska Deir ez-Zor.

Behöver inte oljan

Kurderna i Syrien som USA använder som sina marktrupper för att avancera mot Deir ez-Zor skulle potentiellt även de kunna tjäna geopolitiska på att ta kontrollen över oljan. 

Inte för att de behöver oljan, men de skulle kunna göra upp med Assad om att regimen i så fall får oljan öster om Deir ez-Zor, mot att kurderna får ta Idlib.

Idlib ligger väster om Aleppo och kontrolleras i dag i huvudsak av Jabath al-Nusra, som är syriska al-Qaida. 

Får kurderna Idlib kan de öppna en korridor till kusten och få tillgång till havet. 

Kurderna behöver vatten.

Turkiet vill överhuvudtaget inte ha kurder som strider för självständighet i nordöstra Syrien, så Turkiet har under kriget bombat kurder som strider mot IS och Turkiet har även i allians med FSA, regimoppositionella Fria Syriska Armén, tagit syriska staden al-Bab, något de i framtiden kan använda som förhandlingar med Assad och mot kurderna. De kan säga att syriska regimen inte får tillbaka al-Bab om de ger kurderna federalism.

I Irak är situationen för kurderna tvärtom.

Kapplöpning i Irak

Där behöver kurderna olja. Därför pågår i Irak just nu en liknande kapplöpning som i Syrien, fast mellan kurder och irakiska regeringsstyrkor om vilka som ska köra ut IS från regionen Hawija. 

Hawija gränsar till den oljerika staden Kirkuk, som kurderna behöver ha tillgång till för att få ihop ekonomin i sin delvis självständiga region KRG, en region som det styrande kurdiska partiet vill ska bli en helt självständig stat. 

Operationen mot Hawija beräknas starta om någon vecka.

Det kan bli starten på nästa krig i Irak, det mellan kurdiska Peshmerga och irakiska regeringsstyrkor, som al-Hashd al-Shaabi.

Tidigare unika rapporter från Magda Gad från kriget mot IS och människorna som drabbats av det:

LÄS MER: IS försvarslinje i Raqqa är bruten 

LÄS MER: Allt om Magda Gad – en samling av texter av och med Magda Gad 

 

Magda Gad

■ Flerfaldigt prisbelönad utrikesreporter och krigskorrespondent. På Expressen sedan 2015.

■ Född 1975.

■ Det senaste året i norra Irak, den närmaste tiden nära IS huvudstad Raqqa i Syrien.

■ Om sig själv: Jag är en utrikesreporter som springer åt andra hållet. Som reser dit andra journalister inte reser och stannar lång tid på plats. Som inte bara svarar på vad som har hänt utan också varför och hur det går för de drabbade. Kanske får du rent av läsa om en konflikt innan den bryter ut – eller hur den fortsätter påverka människor efter den avslutats.

■ Följ Magda Gad på Facebook