De går över krossat glas, skjuter och gör IS-tecknet med fingret

SKOTTLOSSNING HÖRS. Då och då hörs skottlossning runtom i området där 22:e brigaden strider i Taiz.
VILAR SITT BEN. Mahin Ali sätter sig för att vila sitt högerben. Det är gjort av plast.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
BLAND RUINERNA. Expressens Magda Gad på plats i ruinerna i Aden, Jemen.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Skynken är upphängda i korsningarna för att krypskyttar inte ska kunna se att någon går förbi. Men ingen går förbi. 

De springer. 

Alla affärer nära fronten i Taiz är stängda. Husen är rester av vad de en gång var. Sönderskjutna vattentankar vinglar på tak som stupar ner i svarta hål. Människorna vid fronten är även de sönderskjutna rester. 

Mahin Ali ser ut som att han har levt ett långt liv men han säger att han är 25. Han sätter sig i ett stenröse och vilar sitt högerben. 

Det är gjort av plast. 

VILAR SITT BEN. Mahin Ali sätter sig för att vila sitt högerben. Det är gjort av plast.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
När jag ser andra som har det värre än jag så tänker jag att jag har det bra

Han var ute och gick när en mina exploderade. I dag har han klätt sig i en svart långärmad skjorta, knäppt den prydligt över handlederna och draperat en brunmönstrad sjal runt halsen. Som om man hade lagt in en dyr matta i en sönderbombad salong. 

Benet är inte det värsta

Han håller båda händerna om knät och tittar ner på det som inte längre finns. Men att det inte sitter ett ben där är inte det han mår mest dåligt över. 

– Jag vet inte hur jag ska kunna uttrycka mina känslor, börjar han förklara. 

Det välansade skägget och mustaschen ramar in hans eftertänksamma ansikte. Han vill kunna uttrycka sig rätt. Plastfoten är barfota i gruset. 

– När jag ser andra som har det värre än jag så tänker jag att jag har det bra. 

SKOTTLOSSNING HÖRS. Då och då hörs skottlossning runtom i området där 22:e brigaden strider i Taiz.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

"Mest kvinnor och barn som dött"

Rynkan mellan ögonen är ihopdragen. Pannan är som vikt på mitten. 

– Vilka har det värre? undrar jag. 

Den här gången behöver Mahin inte fundera:

– De döda. 

– Vilka har dött?

– Kvinnor och barn mest. Tyvärr har det till och med blivit normalt att se döda barn. Och de är inte ens kroppar.

Han lyfter bort blicken från benet, vänder den mot bergen och himlen istället, andas sakta in den solvarma luften: 

– Det är delar av kroppar. 

Tyvärr har det till och med blivit normalt att se döda barn. Och de är inte ens kroppar.
BARNEN I RUINERNA. Flickan och pojken har för ett ögonblick glömt var de befinner sig. De skrattar mitt bland krigets ruiner i Taiz.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

ALLIERAD MED REGERINGEN. Soldaterna i 22:a brigaden, sektion 2, i Taiz är allierade med regeringen i Aden.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Mahin Ali är civil. Han försöker bo kvar i den delade staden Taiz. På hans sida av fronten finns olika väpnade grupper som ingår i den motståndsrörelse som strider mot houthierna. Det händer att det skjuts in granater. 

– Ibland är vi väldigt rädda. Det viktigaste nu är att houthierna lämnar Taiz, tycker Mahin. 

Unga män vaktar stängda gator

Det finns vägspärrar överallt. Bommar hänger över stängda gator som vaktas av unga män med vapen. Ingen av dem är klädd i uniform.

Vilka de är, vilken grupp de ingår i och vad de vill framgår inte alltid. De strider inifrån de trasiga husen. 

NÄSTAN ALLT ÄR FÖRSTÖRT. Gamla stan i Taiz är hårt drabbat av kriget. Nästan alla hus har bombats och de boende här säger att man inte fått någon hjälp alls.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

IS-TECKNET. Några av soldaterna gör IS-tecken. Bland de soldater som strider med regeringen i Aden finns militanta islamitiska grupper som IS och al-Qaida.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Milisen gör tecknet för IS

Ingen internationell journalist har någonsin varit med en yemenitisk milis vid en stridande front. Men jag och fotograf Niclas Hammarström springer efter dem och får tillträde. Vi ser hur de går utan skor över krossat glas, skjuter i skydd av sandsäckar och håller upp ett finger i luften. 

Det är ett tecken som IS använder. I Taiz finns många sunniextremistiska grupper, även al-Qaida. 

Sunnigrupperna får stöd av den Saudiarabiskledda koalitionen, som ytterst också stöds av USA. De strider mot houthierna, som är en gren av shia som kommer från norra Jemen och politiskt står på samma sida som Iran. 

Vi ser hur de går utan skor över krossat glas

Det sunnistyrda Saudiarabien och det shiastyrda Iran är dödsfiender, de strävar båda efter dominans i Mellanöstern och kampen mellan dem ser på marken ut att åtminstone tillfälligt ha enat fiender – lojala till al-Qaida och den av väst stödda koalitionen – mot en fiendes fiende – grupper lojala till Iran. 

Det är inte första gången sådana allianser har skett. Samma sak syns i Syrien, där Saudiarabien och även väst har gett stöd till sunniextremistiska grupper som delar ideologi med al-Qaida. Det har varit ett sätt att skaffa fotsoldater som strider mot Bashar al-Assads styrkor, Iranstödda grupper som Hezbollah och ytterst Ryssland. 

Den mest hårdföra al-Qaida-organisationen

Samma sak gjordes i Afghanistan på 1980-talet när Saudiarabien och USA utbildade och finansierade de mujahedin som stred mot Sovjetunionen. De kallades då frihetskrigare, även av den dåvarande amerikanska presidenten Ronald Reagan. Senare blev de talibaner, al-Qaida och IS. 

Många mujahedinveteraner drog sig efter krigsåren i Afghanistan tillbaka till – Jemen. Här finns den hårdföraste al-Qaida-organisationen i världen – AQAP, al-Qaida på den arabiska halvön – vars kärna består av jihadister från Jemen och Saudiarabien. 

STRIDERNA INIFRÅN. Försiktigt smyger soldaterna runt i husen. Man varnar för fiendens prickskyttar som ständigt skjuter mot allt de ser.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

"Krypskyttarna sköt kvinnor och barn"

Folket som bor här vill inte ha någon av de väpnade grupperna i sina områden. De vill bara leva i lugn och ro som före kriget. 

46-åriga Riyad Abdullah ber mig följa med honom till hans hus. När vi kommer fram till det som en gång var ett hus pekar han på det han förlorat: 

– Houthierna hade krypskyttar här som sköt kvinnor och barn. De sa att antingen tar ni upp en Kalasjnikov och strider med oss eller så drar ni. Sedan kom motståndsrörelsen och positionerade sig i huset mittemot, och då sköt de mot varandra. Precis där!

Han syftar på korsningen, ett tiotal meter från hans bostad. 

Ingen hjälper oss! Ingen! Ingen har kommit hit och sett hur vi har det.
INGET KVAR. "Ingen hjälper oss! Ingen! Ingen har kommit hit och sett hur vi har det. Jag har levt här hela mitt liv, och nu har jag inget kvar", säger Riyad Abdullah.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

NÄSTAN TOMT. Det hörs skottlossning och gatan är nästan folktom. Men ett barn springer bland ruinerna i Gamla stan i Taiz.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

"Ingen hjälper oss"

Sopor ligger överallt som stinkande vallar, metallstänger som en gång höll upp betongen i byggnaderna spretar i det tomma, fasaderna hänger. 

– Ingen hjälper oss! Ingen! Ingen har kommit hit och sett hur vi har det. Jag har levt här hela mitt liv, och nu har jag inget kvar. 

Riyad gestikulerar uppgivet tomt. En granne visar områdets vattentank. Det finnns inget i den. 

En åttaårig pojke som kommit hit för att fylla en dunk får vända om.


LÄS MER: De väntar medan pojken med cancer ligger orörlig i sängen 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.