Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mannen slungades upp i ett träd – men det var inte det värsta

DE UTSATTA. I flyktinglägret i Lahij samlas de föräldralösa, de klanlösa, de krigsskadade och de mest utsatta. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
LEVER I MISÄR. De som bor i lägret beskriver sin situation som misär. Det finns inga madrasser, inga kläder och ingen mat förutom te och bröd. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
I DET STÄNGDA LANDET. Expressens Magda Gad på plats i Aden i Jemen. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Flyktinglägret i Lahij är litet. Tälten är uppbyggda av pinnar och plast, på en bit mark som tidigare var öde, nära en bondes åker. 

125 personer bor här. Bonden hjälper dem med vatten.

 

LÄS MER: Se bilderna inifrån det stänga landet 

I Jemen, som har en mycket stark klankultur, flyttar de som flyr kriget först och främst till sin egen klan, det vill säga till släkten eller folk från bygden. 

Det ser inte ut som i Syrien, Jordanien eller Kenya, där hundratusentals bor i läger. 

Enligt den jemenitiska kulturen är det en skyldighet att hjälpas åt, kollektivet går alltid före individen, behöver en familj ett nytt hus bygger man det tillsammans.

Många jemenitiska klaner är dessutom rika. 

LITET LÄGER. 125 personer bor i det lilla tältlägret i Lahij. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

BÄR SIN DOTTER. Missbildningar är överrepresenterade i Jemen. Läkarna förklarar att det dels kan bero på undernäring, dels på att det är vanligt med kusingifte. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Landet är det fattigaste i Mellanöstern, men sett till hela världens länder kommer Jemen på 29:e plats över jordens fattigaste. En lång rad afrikanska länder som Kongo, Liberia och Eritrea är fattigare. 

Största flyktinglägret bebos av båtflyktingar

Samtidigt är Jemens grannländer på den arabiska halvön några av världens rikaste. Qatar, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Bahrain är samtliga rikare än Sverige.

Det största flyktinglägret i sydvästra Jemen bebos inte av jemeniter utan av båtflyktingar från Somalia och Etiopien. Och många jemeniter har i sin tur flytt till Saudiarabien.

Men de mest utsatta jemeniterna hamnar i läger, som detta av pinnar och plast i Lahij. De kan vara föräldralösa, klanlösa eller närmast kastlösa. 

HJÄLPER TILL. Barnen leker med skrot och hjälper till att bära vatten i dunkar. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

ARMEN LÄKTE FEL. Ali blev skadad i en flygbombning. Efter det har hans arm läkt fel. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Vissa har skador av kriget, andra har skador av livet. Fula ärr kryper över armar som ormar, fötter är felväxta på grund av medfödda missbildningar, barn leker med skrot. 

Kvinnorna, som redan är utstötta ur samhället, är inte lika noga med att täcka sina ansikten.

"Vi har inte madrasser, inte filtar, ingen mat"

20-åriga Mursala Hamed Kleb förlorade sin mamma och pappa i en flygbombning i Taiz. 

Hon är gravid i sjätte månaden men det syns knappt. Sonen Assad Abdullah hänger i ett par leriga byxor i hennes famn. De sover direkt på marken. 

– Vi har inte madrasser, vi har inte filtar, vi har ingen mat. På morgnarna får vi te och bröd, det är allt, vi kan inte köpa något. Vi har inga kläder heller och inga toaletter, vi kvinnor måste gå iväg långt bara för att hitta någonstans att kissa.

INGA TOALETTER. Kvinnorna måste gå långt från flyktinglägret för att hitta en plats där de kan kissa. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

LIVET I FLYKTINGLÄGRET. Framtidsutsikten från en balja. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Hon är på väg att säga något mera, men blir avbruten av sin svärfar. Han sitter i ett hörn med benen i kors och tuggar khat, en centralstimulerande bladväxt som tuggas sönder och puttas in i ena kinden som en boll. 

Tryckvågen gjorde att han flög upp i ett träd

Han är upprörd. En gång när Saudiarabien bombade i Taiz var han ute och körde motorcykel. Tryckvågen gjorde att han flög upp i ett träd. 

Han gestikulerar vilt när han berättar:

– Jag hängde i trädet i tre dagar, fräser han så irriterat att söndertuggade kathblad flyger ut ur munnen.

Men efter ett tag visar det sig att det där med trädet inte var det värsta. 

Utan att motorcykeln blev förstörd. 

Det var därför han hamnade i lägret. 

Den var hans inkomst.

 

LÄS MER: Här är Saidas nya hem: Vad har jag för val? 

SJUKDOMAR SPRIDS. Varken sophämtning eller avlopp existerar. Det leder till dålig hygien och att sjukdomar sprids. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM