Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blodiga frihetsgudinnan kommer bli historisk

Blodiga "frihetsgudinnan" i Jemen kan bli ett historiskt monument, skriver Expressens Magda Gad.
I Sanaa, Jemen, är vägarna breda, trafiken tät och de flesta av husen hela. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
På den blodiga frihetsgudinnan i Sanaa står det en skylt om att "USA dödar jeminiter". Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Expressens Magda Gad på plats i Aden, Jemen.

Jag tror att den här "frihetsgudinnan" kommer bli ett historiskt monument för framtiden. 

När dokumentärer görs om den tidsperiod vi lever i nu kommer man visa dessa bilder och berätta vad som hände.

På samma sätt som vi i dag ser bilder av historiska märken som när statyn av Saddam Hussein revs i Bagdad och som när porträtt av Khomeini tillsammans med "Ner med USA"-skyltar började sättas upp i Iran efter revolutionen.

Det är bara det att vi har så svårt att se historien medan den fortfarande pågår.

Revolutionen kapades av islamister

Hatet mot USA och Israel som finns i houthikontrollerade områden i norra Jemen har sitt arv i just den islamska revolutionen i Iran 1979. Det var en revolution som vände sig emot att USA och Storbritannien pumpade upp oljan och tog pengarna själva, samtidigt som västs utrikespolitik och allians med shahen ledde till ett sekulärt styre i Iran.

Folket reste sig mot detta men revolutionen kapades av islamister, Ayatholla Khomeini kom till makten och sedan dess är Iran en antiamerikansk, antiimperialistisk, islamisk stat.

BLÖDANDE STATY. På den blodiga frihetsgudinnan vid ingången till Gamla stan i Sanaa står det en skylt om att "USA dödar jeminiter". Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Houthirebellerna kontrollerar huvudstaden

Shiastyrda Iran tar just nu mer och mer makt i Mellanöstern då deras sida av den globala maktsfären – Iran, Assad, Ryssland, Kina, libanesiska Hezbollah, iraksika al-Hashd al-Shaabi – vinner allt mer mark i krigen i Syrien och Irak. Iran har nu politiskt, ideologiskt och militärt närmast en korridor ända ut till Medelhavet.

I Jemen representeras denna maktsfär av houthirebellerna, som kontrollerar huvudstaden Sanaa och norra Jemen. 

Houthierna delar politik och ideologi med Iran och houhiternas slogan – "Gud är stor, Död åt USA, Död åt Israel, Förbannelse åt judarna, Seger åt islam" – kommer ursprungligen från Khomeini.

SVÅRT SKADAD. Ali Abdullah Haidr, 40, blev träffad i en flygbombning och ligger nu på sjukhuset i Sanaa. Jemen anser att det är USA som ligger bakom flygbombningen med hjälp av Saudiarabien. Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

 

USA känner sig hotat

Att Iran och allierade med Iran tar mer plats gör att USA och allierade med väst känner sig hotade. 

På denna sida i konflikterna står förutom USA även Nato, Israel, Saudiarabien, Förenade arabemiraten, kurdiska Peshmerga, Jordanien med flera sunniländer samt sunnigrupper i Mellanöstern och Nordafrika.

Det väst känner är helt enkelt att de förlorar greppet om Mellanöstern. Om Iran "vinner" krigen med stöd av Ryssland skulle det påverka USA och väst både vad gäller handel, säkerhet och internationella relationer.

Därför går USA in och stödjer länder och grupper som är på deras sida – allt från Saudiarabien till väpnade grupper som är emot Assad.

 

LÄS MER: Tolvåriga Nawals fot har sprängts och amputerats