Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnet skriker av smärta – ropet på hjälp från kriget

Magda Gad och Niclas Hammarström rapporterar från fronten i Syrien. Se starka reportaget från sjukhuset.
Mohammed Hamid är 13 år och har brännskadats efter ett av Turkiets flyganfall. Pojken skriker gång på gång, ”Rör mig inte, det bränns”.Foto: Niclas Hammarström
Det är bara civila skadade på sjukhuset i Teltamer i nordöstra Syrien.Foto: Niclas Hammarström
Just nu bombar Turkiet 2,5 mil härifrån.Foto: Niclas Hammarström
Skadade män sitter utanför sjukhuset.Foto: Niclas Hammarström
En skadad man ligger på en bår. Foto: Niclas Hammarström
I ett pressmeddelande från SDF vädjar hjälporganisationer om hjälp från omvärlden.Foto: EXPRESSEN
Magda Gad på plats utanför sjukhuset.Foto: Niclas Hammarström
1 / 8

TELTAMER, SYRIEN. Mohammed Hamid är 13 år gammal. 

I går natt bombades hans hem i Ras al-Ain. 

Han är svårt brännskadad när han förs in i sjukhuset. 

Han ropar gång på gång: ”Rör mig inte, det bränns”

Magda Gad och Niclas Hammarström rapporterar inifrån nordöstra Syrien.

Turkiet säger att de bara strider mot terrorister och att de inte dödar civila. Men till sjukhuset i Teltamer i nordöstra Syrien har det kommit in över 600 skadade och över hundra dödade och nästan alla är civila.

13-åriga Mohammed Hamid är ett av krigets offer.

– Mamma, mamma, mamma, skriker han.

Sedan:

– Pappa, pappa!

Hans överkropp och ansikte är sönderbränt. Huden har brunnit och är bubblig. Han skadades i en flygbombning i går och när pappan bar honom för att ta honom till sjukhus kom det fler bomber. Först i dag har de kunnat ta sig fram till det enda fungerande sjukhuset i Teltamer.

Pojkens skrik ekar genom alla vita rum. Ett tomt skrik till en omvärld som inte är här.

Mohammed Hamid är 13 år och har brännskadats efter ett av Turkiets flyganfall. Pojken skriker gång på gång, ”Rör mig inte, det bränns”.Foto: Niclas Hammarström

De som är skadade på andra sidan får ingen hjälp

Chefsläkaren Hassan säger att nästan alla skadade och döda som de har fått in är civila och att den enda hjälpen som finns på plats är kurdisk. Alla andra hjälporganisationer har lämnat och ingen internationell hjälp kommer hit. Vägen till fronten i Ras al-Ain stängdes dessutom av i går av turkiska miliser. De som skadas i bombningarna på andra sidan av islamistmilisernas avstängning kan nu inte ta sig till sjukhuset.

En ung kvinna kräks blod. Hennes underläpp har kapats mitt itu av splitter från de turkiska flygbombningarna och hela kroppen är sönderskuren av stålbitar. En sjuksköterska står och torkar bort blod från hennes rygg och klipper snabbt upp hennes kläder medan tjockt blod och slem fortsätter rinna från hennes hulkande mun.

En av kvinnorna som är svårt skadad. Hon kräks blod.Foto: Niclas Hammarström

På britsen bredvid ligger en till ung kvinna som har skadats i samma bombning. Hon har förlorat medvetandet och hennes tillstånd är kritiskt.

Sjukhuspersonalen ser bombningarna på tv

Påsar med dropp och blod hänger redo bredvid de britsar som fortfarande är tomma. Sjukhuspersonalen vet att de kommer behövas. När de får en stund över lutar de sig tillbaka och röker och tittar på tv. På tv:n ser de bombningarna i vilka deras patienter skadas och dör.

Efter att de två kvinnorna har lyfts bort häller en sköterska ut en hink med vatten över golvet som har fyllts av blod och bitar av död hud. Snabbt skrapar hon bort det röda med samma typ av skrapa som normalt används för att få bort duschvatten i badrum. Fler hinkar och skrapor står uppställda. Efter åtta år av krig har vanliga vardagsredskap fått ovanliga uppgifter.

Mohammed Hamid skadades i en flygbombning i går. När pappan bar honom för att ta honom till sjukhus kom det fler bomber.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Mohammeds skrik fortsätter

En pappa som är svart under de oroliga ögonen kommer inspringandes med sin son i armarna. Sonens fot har splitterskadats och pappan har försökt stoppa blodförlusten med ett skosnöre. En man som också är splitterskadad vrider hela sitt ansikte i plågor när en läkare drar ut metallbitar från köttet som glipar öppet i hans smalben. Flera tår är bortsprängda.

En äldre kvinna klädd i en svart abaya som har blivit grå av damm kommer gåendes in från fronten. När hon kommer fram till den enda hjälpen som finns att få sjunker hon ihop och kan inte röra sig mera.

Mohammed Hamids skrik fortsätter. Svart rök stiger mot himlen i bakgrunden och världen bakom den känns långt borta. En 13-åring pojke som skriker och alla kan höra honom men ingen lyssnar.

Sjukhuset har tagit emot 600 skadade

Doktor Hassan, 49 år, är sjukhuschef på det enda fungerande sjukhuset i Teltamer.

Hur många skadade fick ni in i går? 

– I går fick vi bara in 40 skadade.

Vad menar du med bara, det är ju väldigt många?

– Nej, många fler skadades i bombningarna i Serakanyie/Ras al-Ain men de stängde av vägen hit så många skadade är fast i bombningarna och kan inte ta sig till sjukhus.

Vem stängde av vägen?

– Miliserna som strider med Turkiet. 

Vägen är fortfarande avstängd. De skadade som kommer i dag kommer från början av vägen mot Serakanyie. De som är efter avstängningen kan inte ta sig hit. 

Hur många skadade har ni fått in?

– Över 600 skadade sedan bombningarna började. Jag har inte kunnat hålla räkningen. Vissa kör skadade direkt till Hassakha så de är inte inräknade. Vi har också ett mobilt team som åker ut på vägen tillsammans med ambulanser för att vara närmare och göra akutinsatser.

Doktor Hassan, 49 år, är sjukhuschef på det enda fungerande sjukhuset i Teltamer, nordöstra Syrien.Foto: Magda Gad

Hur många skadade är civila och hur många är soldater?

– De flesta vi har fått in är civila. Vi har nästan inte sett några soldater. De har kommit några få och de har vi behandlat.

Får ni även in dödade eller tas de direkt till moskéer?

– Människor dör på vägen hit. Vi har fått in över hundra döda. Vi tvättar dem och sveper dem.

Hur många skadade är barn och kvinnor?

– Vi har fått in 30 till 40 små barn och 50 till 60 unga kvinnor. Resten är män och äldre människor. Men det här är ingen statistik utan vad jag har lyckats hålla räkning på i huvudet.

Vilka länder hjälper er?

– Inget land hjälper oss. Inga utländska organisationer hjälper oss. Den enda hjälpen vi har är lokal hjälp här ifrån Rojava - organisationen heter Heya sor a kurd, kurdiska röda solen.

Hur känner du som människa för det som händer? 

– Du är journalist du vet själv hur det är här jag behöver inte berätta hur jag känner. Det som händer är att de gör affärer på kurdiskt blod. De förstör oss och allt de vill och ingen bryr sig.

När du säger att de gör affärer på kurdiskt blod, menar du Turkiet?

– Inte bara Erdogan. Även Trump, Putin, Europa, Nato, FN. Eftersom att ingen av dem gör något så är de alla medskyldiga. Någon av dem kan bara lyfta en telefonlur och stoppa detta men det gör de inte. Jag hoppas att du kommer dela din rapport med hela världen så att de får veta vad som händer med oss.

Och vad tycker du om president Bashar al-Assad? 

– Han skyddar sig själv och oss. Det är hans jobb. Vi är syrier och vi är hans folk så det måste han göra. Jag är läkare inte politiker så jag svarar dig som doktor. Jag är snart 50 år men mitt hjärta är 20 och jag gör det jag kan för att hjälpa men ingen hjälper oss.

En kvinna tas om hand inne på sjukhuset i Teltamer.Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Skadade civila ligger på vägen

På eftermiddagen får vi rapporterar om att skadade civila som håller på att dö ligger nu på vägen mellan Teltamer och Ras al-Ain och de kan inte evakueras för de är omringade av miliser. Alla som försöker ta sig ut i bilar för att ta skadade till sjukhus blir bombade. 

Personalen sitter här förberedda på sjukhuset men patienterna kan inte tas hit. Inte ens ambulanser är skyddade från bombningarna. En humanitär korridor måste upprättas omgående – annars har vi ett blodbad.

Så här ser området ut.

SÅ KAN DU HJÄLPA DE DRABBADE I SYRIEN

Rädda barnen:
Finns på plats med personal i tre olika flyktingläger. Där hjälper de barn med tak över huvudet, mat och övrig akuthjälp. Organisationen förbereder sig också för att öka sina insatser i området.

 

Swisha valfri summa till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 092-0033 eller Plusgiro: 90 2003-3.

 

UNICEF:
På plats inne i Syrien och ger barnen livräddande hjälp. UNICEF har trappat upp sina insatser och förser barnen och deras familjer med näring, hälsovård, rent vatten och sanitet. 

 

Swisha valfri summa till 902 00 17 eller överför valfri summa på Bankgiro 902-0017 eller Plusgiro 90 20 01-7.

 

UNHCR:
Arbetar på plats där de bland annat delar ut nödhjälp i form av mat och vatten, varma filtar och kläder, samt ger barn på flykt möjlighet att gå i skola.

 

Swisha valfri summa till 90 01 645. Alternativt överför valfri summa på bankgiro 90 0-16 45, eller plusgiro 90 01 64-5.

 

Läkare utan gränser:
Läkare utan gränser hjälper pressade sjukhusen med begränsade resurser. Enligt organisationen har man team på plats i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

 

Swisha valfri summa till 900 60 32 eller överför valfri summa på Bankgiro: 900-6032 eller Plusgiro: 900603-2.

 

Röda korset/röda halvmånen
Röda Korset/Röda Halvmånen är på plats i nordöstra Syrien, och delar ut mat, vatten, filtar och annan nödhjälp. Organisationen har också ett fältsjukhus, mobila kliniker och ambulanser i området.

Swisha valfritt belopp till 123 000 4648

 

Svenska kyrkan:
Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som är en av världens största biståndsallianser. De arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete och ger mest stöd där behoven är som störst.

 

Swisha valfri summa till 900 12 23 eller överför valfri summa till Bankgiro: 900 1223 eller Plusgiro: 90 01 22-3.

Magda Gad i Syrien: ”Man är livrädda för Turkiet”