Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magda Gad vinner Stora Journalistpriset

Magda Gad.
Foto: EXPRESSEN TV
Magda Gad vinner i kategorin Årets förnyare.
Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Magda Gad rapporterar från Ukraina våren 2016.
Magda Gad rapporterar för Expressen TV vid fronten mot IS i Mosul.
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Foto: / OLLE SPORRONG EXP
Foto: / OLLE SPORRONG EXP
1 / 8

Genom sin dagbok har hon tagit läsarna till fronten i kampen mot IS i Irak och Syrien.

För sin moderna krigsjournalistik belönas nu Expressens Magda Gad med Stora Journalistpriset.

– Det här priset går, förutom de jag skriver om, även till alla läsare, säger hon.

Magda Gad når med sin dagbok över 120 000 följare bara på Facebook. Det är bland annat genom sociala kanaler som Expressens utrikeskorrespondent med unika ögonblicksbilder bjuder in läsarna till vardagen i krigets Irak och Syrien.

Nu belönas hon med prestigefulla Stora Journalistpriset 2017 i kategorin årets förnyare. 

"För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog", lyder juryns motivering.

– Jag vill vara där det jag rapporterar om händer. Jag vill känna mening i det jag gör. Jag vill vakna på morgonen och känna att jag gör skillnad, det kan jag göra där, säger Magda Gad.

Expressens Magda Gad tar emot priset som "Årets förnyare".
Foto: / OLLE SPORRONG EXP

Magda Gad tilldelas Stora Journalistpriset 2017 

Fram tills nyligen rapporterade Magda Gad inifrån IS-fästet Raqqa i Syrien – dit hon tog sig som första svenska journalist. 

– Jag är oerhört stolt över att ha fått berätta om människorna som lever där. Jag kunde ta mig ur den bubblan, men de kan inte de, säger Magda Gad och berättar:

– En vecka hade jag inget vatten alls. Jag hade löss, jag svalt, inga sim-kort fungerade. Det var som fattigdomens Sverige när folk flydde till USA. Det slutade med att jag fick en bakterie och blodförgiftning.

LÄS ÄVEN: Pojken letar desperat efter sina döda syskon – Expressen möter barnen mitt i blodbadet i Mosul


Innan dess tillbringade Magda Gad ett år i Mosul där hon befann sig när IS besegrades. 

I Irak kunde hon dessutom i ett världsunikt avslöjande berätta om de krigsbrott som begås av den irakiska armén mot tillfångatagna IS-terrorister. Avslöjandet uppmärksammades i både svenska och internationella medier. 

Magda Gad tar emot Stora Journalistpriset.
Foto: / OLLE SPORRONG EXP

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson hyllar sin utrikeskorrespondent:

– Det är jätteroligt att Magda Gad uppmärksammas för en inte bara viktig journalistik utan också en gärning i klassisk anda av Expressens folkuniversitet: Magda engagerar inte bara sina lyssnare, läsare och tittare, hon gör de också till medberättare i sociala medier när hon och publiken interagerar om så viktiga saker som bland annat inbördeskrigen i Syrien och Irak, säger han.

Magda Gad har varit Expressens utrikeskorrespondent sedan 2015 och har sedan dess gjort flera uppmärksammade reportage.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

LÄS ÄVEN: MAGDA GAD: Jag hittade inte halshuggaren där jag trodde

Magda Gad började rapportera för Expressen 2015

Stora Journalistpriset instiftades 1996 av Bonnier och anses vara Sveriges främsta journalistpris. 

– Magda Gad fick kvällens längsta applåd här på Bonnier konstall och redan innan prisutdelningen var det flera av gästerna som sa till mig att Magda Gad var given vinnare. Jag höll med, men man vågar ändå inte rikligt tro på det. Nu är jag som chefredaktör otrolig stolt över att en journalist som riskerar så mycket för att berätta för oss andra uppmärksammas med branschen kanske finaste pris, säger Thomas Mattsson.

Magda Gad började rapportera för Expressen 2015 och väckte stor uppmärksamhet när hon bosatte sig i ett slumområde i Bukarest under sju veckor. 

Resultatet blev den hyllade reportageserien "Därför kommer tiggarna" – om orsaken till att tiggande romska EU-migranter syntes allt mer på svenska gator. 

Magda Gad var sommarvärd i årets Sommar i P1.
Foto: Magnus Bergström/Stora Journalistpriset

LÄS ÄVEN: Magda Gad möter barnen i kriget: ”Barnen vet hur det ser ut när en människa halshuggs”

Stora journalistpriset och prissumman på 100 000 kronor utdelas årligen i de fem kategorierna årets avslöjande, årets berättare, årets förnyare, årets röst och Lukas Bonniers stora Journalistpris.

Tidigare vinnare i kategorin årets förnyare är bland andra Helena Bengtsson, redaktör på The Guardian, och Kristoffer Örstadius, reporter på Dagens Nyheter – båda för sitt arbete med datajournalistik. 

I november tilldelades Magda Gad även 2017 års Per Wendel-pris, med motiveringen "orädd, hängiven sitt uppdrag" och "en reinkarnation av den klassiska reportern". 

LÄS ÄVEN: Allt om Magda Gad – en samling av texter av och med Magda Gad 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.