Magda Gad tilldelas årets Per Wendel-pris

Foto: / MAGDA GAD
Foto: MAGDA GAD
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Foto: MAGDA GAD
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tilldelas 2017 års Per Wendel-pris.

"Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort", skriver juryn i sin motivering.

– Det här är ett pris som går till alla dem som jag har skrivit om, säger Magda Gad. 

På måndagen delades Per Wendel-priset ut på Expressens centralredaktion i Stockholm. I år går priset till Magda Gad.

I en skriftlig kommentar skriver Magda Gad: 

– Det här är ett pris som går till alla dem som jag har skrivit om – och alla som har läst. Jag är bara länken däremellan, det är mitt uppdrag. Att vara tillräckligt länge på plats för att kunna avslöja sociala orättvisor och krigsbrott, att leva med de drabbade och få ut deras röster. Men det räcker inte. I uppdraget ingår även att få till en diskussion och en kunskapshöjning om det som sker i krig och katastrofer.

– Det som gör mig mest stolt i mitt jobb är att få möta krigets barn och att få berätta om dem. De är ytterst mina arbetsgivare, dessa barn som ingen barndom fick och som kommer döma både dem som stal deras liv och dem som ingenting gjorde. Jag brukar säga att jag gör journalistik för att ingen ska kunna säga att de inget visste. Men det är inte sant. Journalistikens mål måste vara att det ska göras skillnad och att skyldiga ska ställas till svars.

– När jag bodde i Syrien kom jag nära människor som har levt under IS i Raqqa och förlorat både hus och barn under terrorn och kriget. De sitter fast i Syrien och de har ingenting – men de bär på vår tids kanske mest viktiga historier. För prispengarna vill jag fortsätta berätta om dem – och bidra till att skapa en framtid för dem som säger att de ingen har.

I motiveringen skriver juryn:

”Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort. En reinkarnation av den klassiska reportern, ihärdigt grävande även när kollegorna lyft för nya äventyr – om de ens kommit dit. En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda. Magda Gad är en värdig vinnare av Per Wendels pris 2017.”

Priset togs emot av Christian Holmén, Expressens grävchef. 

– Hon är jätteglad och stolt och hade velat komma hit och ta emot priset, men det går inte, säger Holmén.

Christian Holmén, Expressens grävchef, och Otto Sjöberg.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Per Wendels journalistpris heter egentligen "Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist". Det har delats ut varje år sen 2006, till en journalist som "verkar i Per Wendels anda". Vinstsumman är 100 000 kronor. 

Den senaste åren har priset tilldelats Olof Lundh, Richard Aschberg och Carolina Neurath. Bland tidigare vinnare finns bland andra Janne Josefsson och Hannes Råstam. 

– Det som är viktigt att framhålla när det gäller Pelle Wendel-priset är att det inte tilldelas för enskilda scoop, utan pristagaren ska ha varit verksam under en längre tid, säger Otto Sjöberg, vd för Norstedts Förlagsgrupp och ordförande i juryn som under måndagen delar ut priset för tolfte året.

En orädd avslöjare

Den som vinner det prestigefyllda priset "i Per Wendels anda" ska ha arbetat enträget – som en orädd avslöjare.

Precis som Per Wendel gjorde under sina år på Expressen. 

Han kom till tidningen 1973 och gjorde en mängd avslöjanden. Det största scoopet var den politiska skandalen som kallades "Ebbe Carlsson-affären" 1988. Den enträgne Per Wendel kunde då avslöja att bokförläggaren Ebbe Carlsson utredde en teori om mordet på Olof Palme – med hjälp av dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon (S). Ebbe Carlsson fick i samband med detta tillgång till hemlig information och illegal avlyssningsutrustning.

Det blev ett avslöjande som skakade Sverige i sina grundvalar. 

Per Wendel 1975
Foto: FILMARKIVET / FILMARKIVET

Efteråt tvingades Anna-Greta Leijon avgå och lämna regeringen.

För tolv år sedan, 2005, gick Per Wendel bort i cancer. Sedan året därpå, 2006, har Expressen delat ut priset.

TIDIGARE VINNARE AV PER WENDEL-PRISET

2006: Fredrik Sjöshult, Dagens industri (nu Expressen) 

2007: Jan Mosander, Sveriges Radio 

2008: Anna Jaktén, Sveriges Radio 

2009: Christian Holmén och Micke Ölander, Expressen 

2010: Janne Josefsson, SVT 

2011: Anette Holmqvist, Aftonbladet 

2012: Hannes Råstam (postumt)

2013: Mats-Eric Nilsson, författare och chefredaktör för magasinet Hunger

2014: Carolina Neurath, Svenska Dagbladet (nu SVT)

2015: Richard Aschberg, Aftonbladet

2016: Olof Lundh, TV4

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.