Foto: / MAGDA GADFoto: / MAGDA GAD
 Foto: / MAGDA GAD
Foto: MAGDA GADFoto: MAGDA GAD
 Foto: MAGDA GAD
Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSENFoto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
 Foto: EXPRESSEN / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN
Foto: MAGDA GADFoto: MAGDA GAD
 Foto: MAGDA GAD
Foto: CORNELIA NORDSTRÖMFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Magda Gad tilldelas årets Per Wendel-pris

Publicerad
Uppdaterad

Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad tilldelas 2017 års Per Wendel-pris.

"Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort", skriver juryn i sin motivering.

– Det här är ett pris som går till alla dem som jag har skrivit om, säger Magda Gad. 

På måndagen delades Per Wendel-priset ut på Expressens centralredaktion i Stockholm. I år går priset till Magda Gad.

I en skriftlig kommentar skriver Magda Gad: 

– Det här är ett pris som går till alla dem som jag har skrivit om – och alla som har läst. Jag är bara länken däremellan, det är mitt uppdrag. Att vara tillräckligt länge på plats för att kunna avslöja sociala orättvisor och krigsbrott, att leva med de drabbade och få ut deras röster. Men det räcker inte. I uppdraget ingår även att få till en diskussion och en kunskapshöjning om det som sker i krig och katastrofer.

– Det som gör mig mest stolt i mitt jobb är att få möta krigets barn och att få berätta om dem. De är ytterst mina arbetsgivare, dessa barn som ingen barndom fick och som kommer döma både dem som stal deras liv och dem som ingenting gjorde. Jag brukar säga att jag gör journalistik för att ingen ska kunna säga att de inget visste. Men det är inte sant. Journalistikens mål måste vara att det ska göras skillnad och att skyldiga ska ställas till svars.

– När jag bodde i Syrien kom jag nära människor som har levt under IS i Raqqa och förlorat både hus och barn under terrorn och kriget. De sitter fast i Syrien och de har ingenting – men de bär på vår tids kanske mest viktiga historier. För prispengarna vill jag fortsätta berätta om dem – och bidra till att skapa en framtid för dem som säger att de ingen har.

I motiveringen skriver juryn:

”Orädd, hängiven sitt uppdrag. Unik i sin sort. En reinkarnation av den klassiska reportern, ihärdigt grävande även när kollegorna lyft för nya äventyr – om de ens kommit dit. En journalist i den digitala tiden, som interaktivt möter sina läsare på sociala medier i en folkbildande anda. Magda Gad är en värdig vinnare av Per Wendels pris 2017.”

Priset togs emot av Christian Holmén, Expressens grävchef. 

– Hon är jätteglad och stolt och hade velat komma hit och ta emot priset, men det går inte, säger Holmén.

Christian Holmén, Expressens grävchef, och Otto Sjöberg.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Per Wendels journalistpris heter egentligen "Per Wendels pris till årets nyhetsjournalist". Det har delats ut varje år sen 2006, till en journalist som "verkar i Per Wendels anda". Vinstsumman är 100 000 kronor. 

Den senaste åren har priset tilldelats Olof Lundh, Richard Aschberg och Carolina Neurath. Bland tidigare vinnare finns bland andra Janne Josefsson och Hannes Råstam. 

– Det som är viktigt att framhålla när det gäller Pelle Wendel-priset är att det inte tilldelas för enskilda scoop, utan pristagaren ska ha varit verksam under en längre tid, säger Otto Sjöberg, vd för Norstedts Förlagsgrupp och ordförande i juryn som under måndagen delar ut priset för tolfte året.

En orädd avslöjare

Den som vinner det prestigefyllda priset "i Per Wendels anda" ska ha arbetat enträget – som en orädd avslöjare.

Precis som Per Wendel gjorde under sina år på Expressen. 

Han kom till tidningen 1973 och gjorde en mängd avslöjanden. Det största scoopet var den politiska skandalen som kallades "Ebbe Carlsson-affären" 1988. Den enträgne Per Wendel kunde då avslöja att bokförläggaren Ebbe Carlsson utredde en teori om mordet på Olof Palme – med hjälp av dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon (S). Ebbe Carlsson fick i samband med detta tillgång till hemlig information och illegal avlyssningsutrustning.

Det blev ett avslöjande som skakade Sverige i sina grundvalar. 

Per Wendel 1975Foto: FILMARKIVET / FILMARKIVET

Efteråt tvingades Anna-Greta Leijon avgå och lämna regeringen.

För tolv år sedan, 2005, gick Per Wendel bort i cancer. Sedan året därpå, 2006, har Expressen delat ut priset.

TIDIGARE VINNARE AV PER WENDEL-PRISET

2006: Fredrik Sjöshult, Dagens industri (nu Expressen) 

2007: Jan Mosander, Sveriges Radio 

2008: Anna Jaktén, Sveriges Radio 

2009: Christian Holmén och Micke Ölander, Expressen 

2010: Janne Josefsson, SVT 

2011: Anette Holmqvist, Aftonbladet 

2012: Hannes Råstam (postumt)

2013: Mats-Eric Nilsson, författare och chefredaktör för magasinet Hunger

2014: Carolina Neurath, Svenska Dagbladet (nu SVT)

2015: Richard Aschberg, Aftonbladet

2016: Olof Lundh, TV4

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag