Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magda Gad svarar på läsarnas frågor från Syrien

Expressens utrikesreporter Magda Gad svarade på läsarnas frågor på torsdagen.Foto: Magda Gad

Expressens Magda Gad har varit på plats för att se IS-fästena Mosul och Raqqa falla.

torsdagen svarade hon på läsarnas frågor direkt från den fallna IS-huvudstaden i Syrien.

– Perspektiv tycker jag många som inte är i krig behöver skaffa sig, säger Magda Gad.

Varför är läget i Oman underrapporterat? Landet ligger inklämt mellan maktcentra och oroligheter i regionen, men livet i sultanatet verkar vara hyfsat fredligt och tycks stå utanför många konflikter.

– Många länder är underrapporterade, jag kan tycka att det är värre att Yemen är underrapporterat. Oman är det enda landet i Gulfstaterna som inte aktivt göder terrorism och krig, därför är det lugnare där. Deras kung verkar inte intresserad av krig, det ryktas även att han är homosexuell.

Vad händer med alla barn som överlever och förlorar hela familjer?

– Jag känner ett föräldralöst barn, hans pappa har flytt till Tyskland och hans mamma får inte träffa barnet för hon är inte omtyckt av pappans bror, så hennes barn bor med en annan familj. Det är utstött för här är det en dålig sak att inte ha en pappa. Man ses som en slags oäkting. Så små barn kan givetvis inte fly själva, i det här fallet handlar det om en treåring.

 

MAGDA GAD: Folkomröstningen om kurdisk stat kan leda till nytt krig i Irak

 

"Hoppas jag får återse Mosul"

Hur hjälper vi de drabbade bäst, anser du?

– Tack för att du vill hjälpa. Det beror på vilka du vill hjälpa. Om det gäller akutsjukvård vid fronterna och utkanterna av Raqqa inklusive ambulanstransporter så är det Kurdiska Röda Halvmånen du ska bidra till. Gäller det flyktingläger norr om Raqqa så är det UNHCR, Unicef eller Läkare utan gränser.

Raqqa, vad är prognosen nu för total befrielse från IS?

– Allt från tio dagar till två månader. Det senare för att rensa ut alla IS, sovande celler och så vidare.

Mosul, händer det något med staden? Uppbyggnad eller är det fortfarande bara en grushög?

– Ja, Mosul håller på att återuppbyggas och jag hoppas jag får återse det en dag i finare skick än sist ...

 

MAGDA GAD: IS håller hundratals familjer som gisslan på fotbollsstadion

 

"De säger att Gud räddat dem"

Har alla krig i regionen någon påverkan på folks syn på religionen?

– Vad jag kan se är det oförändrat. De flesta i dessa länder är muslimer och det är de fortfarande. De tror på Gud. Det gör ju de flesta människor, det är Sverige som är undantaget i det fallet.

– De säger snarare att Gud har räddat dem från kriget, de som överlevt.

Hur tolkar du att västvärldens medier har vänt Syrien ryggen? Du är ett lysande undantag.

– Jag tror tre saker. Ett, det är ett krig som pågått i snart sju år. Två, det är svårt och farligt att ta sig till Raqqa och vissa får inte tillstånd och andra vill helt enkelt inte. Tre, det är en mycket komplicerad konflikt och kräver att man orkar gå på djupet och har tid att gå på djupet för att kunna beskriva och förklara kriget.

 

LÄS MER: 13-årige Abdels hus bombades åtta gånger

 

"I Raqqa stad är förödelsen nästan 100 procent"

I vissa delar av västvärlden är inte kvinnor accepterade att tjänstgöra inom krigsmakten som stridande part. En av anledningarna som anges är att män skulle fara mer "illa" av att behöva ta hand om en svårt sårad eller dödad kvinnlig kamrat. Hur har du upplevt det?

– Den anledningen har jag aldrig hört talas om, däremot så finns det ju ett hedersbegrepp som lyder att kvinnor ska sköta hemmet och mannen ska försvara det. YPJ finns här, men har inte sett kvinnor vid första linjerna. Och styrkorna är ju indelade efter kön, så könet har inte alls tappat betydelse. Kvinnor som är soldater får inte heller ha man och barn, men män som är soldater får ha fruar och barn. Rent generellt tror jag att kvinnor kan ta mer plats när krig bryter ut, för män försvinner i väg i strid och landet behöver mer aktiva kvinnor, men när det sedan blir fred blir de ofta stigmatiserade som "dåliga kvinnor".

Kan du se skillnader mellan det från IS befriade Mosul och nu Raqqa, och hur ser det i så fall ut?

– Ja, det är stora skillnader. Raqqa är mer sönderbombat och minerat. Raqqa är också mycket mindre, det är en ort. Mosul är en storstad. I Raqqa stad är förödelsen nästan hundraprocentig.

 

MAGDA GAD: Ashra, 7, drömmer om att få gå i skolan

 

"Jag har inget egentligt hem"

Är civilbefolkningen alls öppen för ett demokratiskt styre eller är krigstrauman och konflikterna och oenigheterna för djupgående?

– Självklart, dock så har få tyvärr erfarenhet av demokrati och jag blir ibland osäker på om de vet vad demokrati innebär. Vissa äldre kan ibland säga att demokrati är att det finns billigt bröd.

Hur blir det för dig när du kommer hem? Hur bearbetar man allt det otäcka man har sett och vanmakten man har känt? Hur orkar man själv gå vidare när man får perspektiv?

– Jag har inget egentligt hem, jag bodde över ett år i Irak så det är mitt senaste hem, just nu bor jag i Syrien. Jag känner inte att det är otäckt och jag känner inte heller vanmakt, jag känner att jag gör stor nytta genom mitt jobb och jag mår bra av att kunna utföra mitt yrke. Perspektiv tycker jag många som inte är i krig behöver skaffa sig.

 

MAGDA GAD: Rayan, 12, berättar: "De högg händerna av folk"

 

"Kommer göra som al-Qaida"

Jag undrar vilka språk du talar? Har du någonsin en tolk med dig?

– Ja, jag använder tolk eftersom det är många olika språk och dialekter som talas av olika folkslag i både Irak och Syrien.

Hur tror du IS kommer terrorisera jordens befolkning när kalifatet snart är borta? Vilka kommer drabbas hårdast?

– De kommer omgruppera till andra områden och länder och verka som al-Qaida, det vill säga dyka upp och göra dåd för att sedan dra sig tillbaka. Det kan ske överallt i världen. De finns i nästan 30 länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.