Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magda Gad svarade på läsarnas frågor

Magda Gad sänder direkt från Irak och svarar på läsarnas frågor.
Hon har bland annat besökt ett flyktingläger i Khasir, där hon fick höra barnen berätta om hur de upplevt krigets fasor.
Foto: Expressen / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Magda Gad – Expressens prisbelönta utrikeskorrespondent – är på plats i krigets Irak.

Under måndagskvällen sände hon live på Facebook om hur läget är just nu.

Sändningen hade över 1 000 tittare – och här kan du läsa Magda Gads svar på tittarnas frågor.

Expressens prisbelönte utrikeskorrespondent Magda Gad har under sina år som journalist besökt flera av världens farligaste platser. Hon har den senaste tiden rapporterat från Irak – där hon följt kriget mot terrorgruppen IS.

Under måndagskvällen ">sände Magda Gad live på Facebook från norra Irak. Där besvarar hon läsarnas frågor om den nuvarande situationen i Irak och hur det är att befinna sig på platsen. Hennes senaste live-sändning från Irak har setts sjuttiotusen gånger och inlägget har över tusen kommentarer.

Magda Gad besvarar läsarnas frågor

Här är några av läsarnas frågor – och Magda Gads svar.

Går insatserna bra?

– Just nu är det en brist på mannar och man har förlorat fordon. Situationen är inte bra. Man behöver mer hjälp, militär och humanitär hjälp.

Kommer offensiven mot IS att lyckas?

– Jag tror att offensiven kommer att lyckas, att man kommer att driva ut IS. Men det kommer att ta tid. En officer för Golden Division sade att det kunde ta två månader.

Finns det de inom IS som ger sig?

– Ingen. De strider tills de dör.

Finns Läkare utan gränser i Irak?

– De finns i Irak och jag har hört att de försöker starta upp ett fältsjukhus utanför Mosul. Men problemet är att de inte finns i Mosul. Skadorna blir omfattande. En kvinnas huvud var delat i två delar, bebisar har förlorat två armar. Man måste stabilisera dem och ta dem till sjukhus, men finns de inte där så dör de. Så länge de är utanför staden så dör de.

Hur behandlar irakiska soldater civilbefolkningen?

– Jättebra. Soldaterna har ingen mat, men när de hittar mat så delar de med sig till civila.

Kommer det någonsin bli ett slut på detta elände? IS verkar inte bry sig om civila.

– IS skiter fullständigt i om det finns civila när de strider. När Golden Division kommit in i en stadsdel och drivit ut IS så börjar de skjuta in i stadsdelen. De bryr sig inte om de träffar soldater eller civila.

Hur kan man hjälpa till från Sverige?

– Bara man läser så har man gjort någonting. Dela kunskap och demonstrera. Titta på bilderna som Niclas Hammarström tagit. På hans bilder ser man hur situationen ser ut: Barn och vuxna som drabbats av blodbad. Sprid bilderna och fråga politiker om varför de inte gör något.

Rapporterar från kriget i Irak

Magda Gad har rapporterat från flera olika städer i Irak. Hon har bland annat besökt ett flyktingläger i Khasir, där hon fick höra barnen berätta om hur de upplevt krigets fasor.


LÄS MER: Barnens tårar för sin pappa i dödens stad


I staden Mosul mötte hon familjerna som krossats på grund av kriget.https://twitter.com/gad_media/status/800231646645534720

Magda Gad – Årets journalist 2015

Förra året utsågs Magda Gad till Årets journalist och hon har också tilldelats Cordelia Edvardson-priset i år. Hon är också nominerad till Årets röst av Stora Journalistpriset, där vinnaren kommer att koras den 23 november.


LÄS MER: Grattis, Magda Gad – nominerad till Stora journalistpriset


Följ Magda Gad på Facebook – för att hålla dig ständigt uppdaterad om vad som händer på världens farligaste platser.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.