Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Magda Gad prisas för sitt berättande

Magda Foto: Anna Svanberg / EXP

Från terrorns Bagdad – till Kungliga biblioteket i Stockholm.

Expressens Magda Gad, mottagare av prestigefyllda Cordelia Edvardson-priset 2016:

– Förhoppningsvis betyder det här att fler läser mina reportage och tar del av de viktiga berättelserna.

JURYN: SUVERÄN KÄNSLA FÖR RYTM

”Med suverän känsla för rytm och scener berättar Magda Gad om platser dit de flesta aldrig reser och aldrig vill resa. Stilen är hårdkokt men inte cynisk, språket sparsamt på uttryck och uttrycker därför desto mer. Magda Gad gör vår blick klarare.”

Under prisceremonin på Kungliga biblioteket höll Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tal. Det gjorde även Anne Lagercrantz, ledamot av prisjuryn och chef för nyheter- och sportverksamheten på SVT.

Lagercrantz betonar Magda Gads "enastående förmåga att berätta":

– Hon kan zooma ut och skildra politiska haverier, men också genom scener skildra en väldigt brutal vardag. Hon ger oss en djupare förståelse.

 

LÄS MER: "Jag kan lämna helvetet, för Ali tar mardrömmen aldrig slut"

 

 

Magda Gad på plats vid frontlinjen i norra Irak

 

Det senaste året har Magda Gad gjort en lång rad uppmärksammade reportage för Expressen – från slumområdet i Bukarest där hon levde i sju veckor, från båda sidorna om fronten i krigets Ukraina, från terrorns Bagdad.

En stor del av sitt tal ägnade Magda Gad åt Mama Masika – en kvinna som utsattes för brutala och upprepade sexuella övergrepp, men som också själv gjort stora insatser genom att sprida kunskap om våldtäkterna och kriget i östra Kongo.

 

 

På plats i Seved i Malmö Foto: Jonte Wentzel

 

Förra hösten skrev Magda Gad om henne i en krönika i Expressen.

– Hon är den modigaste kvinna jag har träffat. Hon dog i februari i år och jag känner att jag måste berätta henens historia. Då kan den leva vidare hos alla som lyssnar, medan Mama Masika äntligen får frihet och vila.

 

I vimlet på Kungliga biblioteket trängdes en namnkunnig skara journalister. Tidigare pristagarna, dokumentärfilmaren Tom Alandh och SR-korren Cecilia Uddén var där. Liksom Blank Spot Projects Martin Schibbye, Publicistklubbens ordförande Björn Häger och Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén.

 

Magda Gads omtalade reportage från kriget i Ukraina

 

Cordelia Edvardson-priset instiftades 2010 av Institutionen för mediestudier i syfte att premiera en journalist som ”har ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”.

SVT-CHEFEN: ”DU FÖRMEDLAR EN DJUPARE FÖRSTÅELSE”

”…det som präglar din journalistik är att du stannar kvar. Hur farligt, hur eländigt, hur obekvämt det än må vara stannar du. Du stannar i Bagdad, du stannar vid fronten till IS, du stannar vid öst och vid västfronten i Ukraina, du stannar i sju veckor i slummen i Ferentari i Rumänien, i utanförskapets Malmö. Listan kan göras lång och platserna och berättelserna är djupt varierade men ändå besläktade. Och du stannar alltid. I dagar, i veckor i månader, länge nog att få andra berättelser och så länge att du kan skapar tillit och en närhet till dem du intervjuar. Du förmedlar en djupare förståelse.”

Ur talet som juryledamoten Anne Lagercrantz, chef för nyhets- och sportverksamheten på SVT, höll vid prisceremonin.

PRESTIGEFYLLT PRIS

# Cordelia Edvardson-priset instiftades 2010 av Institutionen för mediestudier i syfte att premiera en journalist som ”har ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”.

# Tidigare pristagare har varit Cecilia Uddén, Sveriges Radio (2010), Richard Schwarz, Dagens Nyheter (2012) och Tom Alandh (2014).

# Prissumman på 10 000 kronor doneras av Svenska Dagbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!