Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Magda Gad prisas
– är Årets avslöjare

Magda Gad befinner sig just nu vid fronten i norra Irak för att följa den tredje och avgörande offensiven mot IS-ockuperade Mosul.Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON
Magda Gad kunde inte vara på plats på galan i Göteborg, men var med via ett videoklipp från Irak.

Magda Gad har berört miljoner läsare och tittare med sin journalistik från världens farligaste platser.

På onsdagen belönades hon med gatutidningen Faktums pris för "Årets avslöjare" på en stor gala i Göteborg.

– Jag är otroligt glad och stolt, säger Magda Gad.

Magda Gad kunde inte själv vara på plats på Stora teatern i Göteborg för årets Faktumgala. Hon befinner sig vid fronten i norra Irak för att följa den tredje och avgörande offensiven mot den IS-ockuperade miljonstaden Mosul.

I prismotiveringen talas om henne som en orädd, kunnig och påläst journalist som i sin rapportering berättar om det värsta människor kan göra mot varandra, men också visar att det finns hopp.

"Årets avslöjare går till den som med stort mod och förenat med stora risker slagit larm eller läckt en hemlighet och därmed uppmärksammat orättvisor", sägs i motiveringen.

Unika reportage från hela världen

Magda Gad har i en rad uppmärksammade reportage rapporterat bland annat från Kongo, Rumänien, Ukraina och från Ebolaepidemins Liberia. Hon levde i Bukarests slum för att rättvist kunna skildra livet där och vad som driver människor till Sverige för att tigga. Det senaste året har vi kunnat följa hennes unika rapportering från kriget i Irak, där hon förutom frontrapporteringen också bjuder in alla sina läsare och tittare till ett ständigt pågående samtal på sociala medier.

 

LÄS MER: ”Jag ser tyvärr inget slut på IS”

 

Magda Gad har tidigare utsetts till Årets journalist och fått Cordelia Edvardson-priset och Wendelas hederspris samt nominerats till Stora journalistpriset, men hon säger själv att hon egentligen inte är så förtjust i att få priser.

Vill ge tystade en röst

– Jag brukar säga att jag inte vill ha priser för att jag rapporterar om hur folk lider - jag vill i stället att världen kommer och hjälper till med att få stopp på lidandet, säger Magda Gad, och fortsätter:

– Och går det inte att få stopp på lidandet så har jag i alla fall, genom mina rapporter, fått ut information om vad som hänt och då har dessa tysta eller tystade röster blivit hörda. Och ingen kan säga att den inte visste.

Men att prisas av just tidningen Faktum, som säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap på gatorna, betyder mycket för henne, hälsar Magda Gad från fronten i Irak:

– Det är ett pris som kommer ifrån dem jag skriver om och från läsarna – från de berörda, från dem som vill ha skillnad.