Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magda Gad inifrån Kabul: ”Som när IS kom till Mosul”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Expressens Magda Gad drar paralleller mellan IS intåg i Mosul 2014 och talibanernas i Kabul 2021.
Foto: Magda Gad
Magda Gad möter talibaner inne i Kabul.
Mosul 2017. Mosul återtas efter tre år i IS våld.
Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN
IS-anhängare i Mosul 2014.
Foto: AP / AP

Bankerna och stadens köpcentrum är fortsatt stängda i Kabul. 

Gatorna är folktomma och kvinnor är mer täckta än förut.

Expressens Magda Gad rapporterar hur utvecklingen i talibanstyrda Kabul liknar den när IS tog över Mosul.

”Andra dagen in i talibanstyre i Kabul slår det mig verkligen hur likt det här är vad som hände i Mosul”, uppger hon.

Det är nu tre dagar sedan Kabul föll i händerna på talibanerna. Expressens korrespondent på plats i Kabul Magda Gad följde händelseutvecklingen direkt när talibanerna tog över makten. 

Under måndagen rapporterade hon att kvinnor inte längre syns på gatorna och att tusentals människor försöker fly från huvudstaden. 

Läget är detsamma på onsdagen.

I dag uppger hon att det fortsatt är lite folk på gatorna i Kabul men att några butiker åter öppnat igen.

”Många mindre butiker och företag har öppnat i dag, men alla större köpcentrum är stängda. Bankerna är också stängda. Priserna fortsätter gå upp och pengar blir mindre värda”, rapporterar hon.

https://twitter.com/gad_media/status/1427527098898558997

Drar paralleller med Irak 2014

Efter två dygn av talibanstyre i Kabul drar Magda Gad flera paralleller från vad som hände i Mosul i Irak 2014 när IS besegrade den irakiska armén. 

”Efter att USA drog sig ur Irak var folket så otroligt missnöjda. USA hade kommit dit, slagit sönder landet, inte klarat av statsbygget alls, och egentligen ingen var nöjd.

https://twitter.com/gad_media/status/1427492358812323840

Hon fortsätter: 

”Mest bortglömda och förtryckta av den shiadominerade regeringen kände sig sunnibefolkningen, som levde i ett Mosul med vägspärrar överallt och shiitiska soldater som kommit från syd. Det var svårt att röra sig i staden, det fanns ingen säkerhet och allt var väldigt korrupt”, rapporterar hon.

”När IS kom till Mosul var de få och staden föll utan strid. Regeringssoldaterna, som hade tränats och beväpnats av USA, flydde.”

I samband med talibanernas framryckning började afghanska twittrare dela bilden på butiksinnehavare i Kabul som förebereder sig för talibanernas regler.
Foto: Twitter

Reglerna kom smygandes

Enligt henne hade folket i Mosul förhoppningar om att bli befriade av IS. Till en börjad tog terrorgruppen bort alla restriktioner i staden och folk kunde röra sig fritt och hälsa på släkt och vänner. 

”Sedan kom det smygandes. De fruktansvärt hårda reglerna. De fruktansvärt hårda straffen”.

Hon uppger vidare att det som nu sker i Kabul följer samma mönster som deras övertagande för över 20 år sedan, år 1996. Att talibanerna först tog militär kontroll och sedan avslutade kriget – därefter kom regelverken som helt förändrade livet för invånarna. 

Då infördes det bland annat regler om musik, dans, bilder av människor, kvinnor i offentligheten, klädkoder, regler för rakning samt hur män och kvinnor får umgås.

”Män har slutat raka sig”

Under tisdagen rapporterade Magda Gad att män i Kabul slutat rakat sig och att kvinnor är allt mer täckta än förut.  

”Får nu information om att män har slutat raka sig. De extremt få kvinnor som syns ute är väldigt mycket mer täckta än de brukar vara. Och svarta kläder och sjalar. Få eller inga kvinnoansikten”, uppger hon.

https://twitter.com/gad_media/status/1427549260057358341

Magda Gad drar även ytterligare en parallell från USA:s uttåg ur Irak. 

En direkt konsekvens av att de amerikanska soldaterna gick ut ur Irak var att grannlandet Iran gick in i landet, och Magda Gad menar något liknande skulle kunna ske i Afghanistan.

”Nu när USA lämnat Afghanistan får vi förvänta oss att grannlandet Pakistan går in. Dessa länder där USA krigar blir som protektorat, ironiskt nog till deras fiendeländer, som får mer makt”, rapporterar hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.