Expressens Magda Gad berättar om krigets grymheter i "Sommar i P1"Expressens Magda Gad berättar om krigets grymheter i "Sommar i P1"
Expressens Magda Gad berättar om krigets grymheter i "Sommar i P1"
"Mitt jobb är att inga ska kunna säga de inte visste", säger Magda Gad i "Sommar i P1"."Mitt jobb är att inga ska kunna säga de inte visste", säger Magda Gad i "Sommar i P1".
"Mitt jobb är att inga ska kunna säga de inte visste", säger Magda Gad i "Sommar i P1".
Magda Gads sommarprogram har producerats av Kersin Brunnberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENMagda Gads sommarprogram har producerats av Kersin Brunnberg. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Magda Gads sommarprogram har producerats av Kersin Brunnberg.  Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Magda Gad försökte rädda livet på det döende barnet

Publicerad

Magda Gads "Sommar"-program handlar mycket om död och lidande.

Men mitt bland krigets grymheter hittar Expressens utrikesreporter också små korn av kärlek och medkänsla.

– Mitt jobb är att inga ska kunna säga att de inte visste, säger hon i programmet.

Hon berättar också personligt om hur hon mötte kärleken i Liberia, om föräldrarnas relation och om hur pappan dog i cancer.

Expressens reporter Magda Gad är krigskorrespondenten som rapporterar från några av världens blodigaste konflikter. Hon skriver om terrorgruppen IS, om kriget i Irak, om striderna i Ukraina och om lidandet i Rumäniens getton. 

I torsdagens "Sommar i P1",  producerat av Kerstin Brunnberg, berättar hon om sin vardag i de mest omänskliga situationer – och om sitt dilemma: Hur balansera mellan att vara en rapporterande journalist och en hjälpande medmänniska?

– Hur gör man rätt i helvetet? Hela mitt liv har jag försökt göra rätt. Att få det goda att vinna vad det än kostat mig, säger Magda Gad i programmet.

Bebisen i mammans armar är en dag gammal. Mamman fick föda hemma under ljudet av skott och granater.Foto: Magda Gad

 

LÄS MER: Marwa såg sin mamma och morbror dö i terrordåd 

Försökte rädda döende barn

Hon berättar om alla de döda barnen i Irak. Om striderna i Mosul i november 2016. Om hur hon försöker rädda ett litet döende barn som ligger på en bår.

– Jag tar på mig blå plasthandskar för att inte få blod på händerna. Jag trycker på barnets bröstkorg. Men jag klarar det inte, jag borde ha blivit läkare som pappa ville, säger hon och fortsätter:

– Jag sluter barnets ögon utan att veta dess namn.

11-årige Younes fick sitt hus bombat och vill inte längre bo hemma.Foto: Magda Gad

LÄS MER: En månad vid fronten – så levde jag dag för dag 

Magda Gad skildrar sin resa från hemmet i Falun ut till några av världens värsta konfliktområden. Hon har gjort reportage om massvåldtäkter i Kongo, om ebolaepidemin i Liberia, om några av världens farligaste knarkkarteller i Honduras.

Hon har tillbringat långa perioder som korrespondent för Expressen i Irak, i Ukraina, i Rumänien. Hon skildrar blodbad, "glömda" krig, mänskligt lidande i alla dess former.

 

LÄS MER: Unika filmer avslöjar krigsbrotten – polisen halshugger fångarna

Går ur journalistrollen

I "Sommar" berättar hon hur hon ibland går ur journalistrollen för att hjälpa människor i nöd. Under sex månader i Liberia, där den livsfarliga epidemin ebola rasade, var hon engagerad både som reporter och som medmänniska.

Magda Gad i Liberia under tiden för ebolautbrottet.

Hon minns i programmet Gloria, en mager flicka i gul klänning som hade förlorat hela sin familj i ebola på bara två veckor: mamma, pappa, fem syskon och mormor. Hon hade själv haft ebola satt nu utanför ett skjul, utstött för att ingen vågade komma i närheten av den smittade flickan.

– Gloria sa "jag vill dö, låt mig bara få dö". Jag ställde mig frågan om jag skulle hålla mig till rollen som journalist eller hjälpa ett barn. Jag visste svaret: Om reglerna för en journalists roll är viktigare än ett barns liv, då är det fel på reglerna, säger hon.

– Journalister ska inte ingripa utan betrakta och beskriva. Men de ramarna fungerade inte. Jag ville inte hålla mig till reglerna och lämna ett barn att dö.

Magda Gad tillbaka i Liberia – tillsammans med Gloria och andra föräldralösa barn.

 

LÄS MER: "Svårare att få folk att spränga sig för olja än för religion" 

Samlade pengar till ebolasmittade barn

Magda Gad skrev om Gloria på Facebook. Hennes läsare och följare engagerade sig. De samlade in pengar som räckte till ett hus till Gloria och till en skola för ebolasmittade barn.

Magda Gad säger att hon var nästan 40 när hon mötte kärleken i Liberia under värsta ebolatiden. På en gata i huvudstaden Monrovia. Hon flyttade ihop med sin partner i "en konstig lägenhet nära havet".

– Jag mötte mitt livs kärlek i helvetet. Vem hade trott det? Jag älskade och blev älskad. Mer än så behöver ingen människa, säger hon i "Sommar".

Hon berättar i "Sommar" mycket personligt om sitt liv. Om hur pappan lyckades ta sig bort från fattigkvarteren i Kairo genom att utbilda sig till läkare, hur han blev cancerforskare och sedan dog i sjukdomen han studerade. 

Och hon säger att hennes pappa från Egypten och hennes mamma från en by i Dalarna gifte sig på 1960-talet trots att familj och vänner på båda sidor "varnade" dem för den "konstiga kärleken" över nationsgränserna.

Sommar i P1 släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag