Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: Självfallet ett nederlag för C

Statsvetaren: Liberalerna har ett behov av att visa handlingskraft
Statsvetaren och Expressens politikexpert Jenny Madestam.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Statsvetaren och Expressens politikexpert Jenny Madestam om att Centerns stora flaggskeppsreform nu riskerat att spricka. 

Hur stort nederlag är detta för Centerpartiet?

Självfallet är det ett nederlag om de reformer som ett parti använt som en insats i förhandlingarna kring regeringssamarbetet och som partiet betraktat som sin, inte går igenom eller måste dras tillbaka. I nuet är det för tidigt att säga om centern mött ett nederlag. Men visst är det problematiskt att det blir en diskussion om problemen med den reform som centern drivit på, inte minst också att fokus riktas mot Centerpartiet och att problemen delvis tillskrivs dem. Samtidigt kan en invändning till centerns försvar vara att de varit fyra partier bakom uppgörelsen, som också inkluderar reformeringen av Arbetsförmedlingen. Om inte centern kunde räkna ut bekymren som skulle kunna uppstå, skulle kanske något av de andra tre partierna gjort det, och därmed dragit i nödbromsen. Hittills har inget direkt skuldbeläggande riktats mot centern från övriga, men Liberalerna har så klart allt att vinna på att nu gå ut med varningsflagg. Liberalerna behöver uppmärksamhet, och att framstå som ansvarstagande. Detta är troligen en delförklaring till Sabunis initiativ.

Vilken osämja tyder detta på? Varför väljer man en officiell kanal med ett brev?

Jag tolkar detta mindre som direkt osämja och mer som behovet som Liberalerna har att visa på handlingskraft och på så vis försöka ta politisk poäng. Det pågår en kritisk och orolig diskussion om Arbetsförmedlingen och reformeringen. Att gå ut på detta sätt blir strategiskt för Liberalerna. Men samtidigt finns risk att det tvärtom just skapar osämja mellan de fyra partierna, när Liberalerna väljer att skicka ett brev framför att ta detta i samtalen som de fyra partierna har och ska ha.

Var det väntat att detta kom? 

Det var inte direkt väntat att Liberalerna skulle gå ut med detta nu. Samtidigt har Liberalerna visat att de vill hålla armlängds avstånd till januarikvartetten eftersom Sabuni egentligen hellre vill, och tror det skulle vara mer gynnsamt, att liera sig med Kristersson och Busch Thor. Å andra sidan kräver debatten kring Arbetsförmedlingens reformering att regeringen bemöter detta, men kanske då efter samtal med Centern och Liberalerna. Det går naturligtvis inte att helt ducka för kritiken. Men frågan handlar väl nu mer om när detta skulle bemötas, på vilket vis och av vem. I partimässiga samarbeten är en grundregel att vara så lojal det går med sina partners. Frågan är om Sabuni och Liberalerna i nuet vill försöka vara illojala, i kombination med att ta poäng på att bemöta kritiken.