Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Jenny Madestam: ”Syns man inte så finns man inte”

Expressens statsvetare Jenny Madestam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens statsvetare Jenny Madestam analyserar den senaste demoskopmätningen. 

Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson ökar i mätningen, samtidigt riktar hon en liten känga mot de partiledare som rasar i mätningen. 

– Det är viktigt att partiledarna exponeras, att de syns och hörs för väljarna. Gör man inte det så finns man inte, säger Jenny Madestam.

Vad är dina första slutsatser i denna augusti-mätning? 

– Jo men att det är viktigt att partiledarna exponeras, att de syns och hörs för väljarna. Gör man inte det så finns man inte, och det blir svårare att bygga ett förtroende. 

– Den här mätningen har gjorts när vi haft politisk stiltje. Efter Almedalen försvann alla partier och partiföreträdare från rutan, och det är där människor möter politiken. Och jag tror att det till stor del förklarar det här tappet.

– Ebba Busch Thor ökar igen från att hon hade en dipp, som man får tolka att det hängde samman med skandalen eller affären med Lars Adaktusson. Men nu har hon återigen gått upp

– Både hon och Jimmie Åkesson ökar. De är partiledare som väljarna haft en stark uppfattning om. Även om de inte syns varje dag så vet väljarna vilka de är och vad de uppfattas stå för. 

Det leder in till de nyare namnen. Nyamko Sabuni och Per Bolund. Är det väntat att nya namn inte fixar supersiffror på en gång?

– Absolut, det är inget märkligt. Däremot brukar det bli en uppgång som ser hyfsat bra ut när man tillträtt. 

– Det hänger i samman med att man får en väldig exponering i medierna. Nu har det varit stiltje och det har inte varit några politiska frågor på agendan, och det gör att väljarna knappt vet vilka de är. Det är viktigt för dem att de börjar marknadsföra sig för väljarna, talar om vilka politiska frågor de vill driva och vad de står för. 

– Nyamko Sabuni har en stor press på att hon ska lyckas sätta Liberalerna på agendan och göra att siffror ökar för partiet. 

Apropå press, så har det varit press på moderatledaren Ulf Kristersson. Senast om interna konflikter på sociala medier och även i tidigare mätningar har siffrorna pekat nedåt. Behöver han oroa sig? 

– Ulf är lite speciell på det viset som moderatledare. Han har svårt att göra sig det här namnet. Det har att göra med att han är en partiledare som har lite av en intellektuell framtoning. 

– Det är å ena sidan och andra sidan, och även om han har försökt ha en tuffare stil ibland, så blir det svårt för väljarna att få en bild om vad han står för och vart vi har honom. Det är en förklaring till att han siffror inte ser bättre ut. 

– Vi såg att Moderaterna gjorde ett bra EU-val och att deras förstaval Tomas Tobé fick ett starkt förtroende. Han har varit bättre än partiledaren på att profilera sig och sätta sig på agendan. Att ha dem här frågorna där man är väldigt tydlig och där man håller i. 

Jimmie Åkesson går upp mätningen, vad beror det på? 

– Även om det knappt talas, skrivs eller hörs någonting om inrikespolitik under sommaren så vet man vart man har Jimmie Åkesson. På frågor om man har förtroende för honom så får han höga siffror. 

– Likt Ebba Busch Thor har han skapat sig en stark profil, och det tror jag är en förklaring till att hans förtroende ligger fast medan andra partiledare ligger och skvalpar, för att man inte har den här skarpa profilen. 

– Sen är det så att Sverigedemokraterna generellt är duktig på att använda Facebook och Ebba Busch Thor är duktig på att använda sociala medier. Och sånt är viktigt för att bygga den här förtroendebasen hos väljarna.