Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam om M-utspelet: ”Handlar om att närma sig SD”

Jenny Madestam om Moderaternas migrations-utspel.
Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens statsvetare Jenny Madestam säger att Moderaternas utspel om minskad asylmottagning handlar om att vinna tillbaka väljare.

Både från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Man vill inte att väljarna ska tveka, säger hon i Expressen TV.

Vad grundar sig Moderaternas utspel i?

– Det handlar om att parera det man har tappat till Sverigedemokraterna men också att Kristdemokraterna har varit tydligt profilerat på att ha – i alla fall i retoriken – en stramare migrationspolitik. Inte minst handlar det om att försöka visa att Moderaterna inte är sämre än Kristdemokraterna, men också att man är i linje med Sverigedemokraterna.

– Det handlar om att närma sig Sverigedemokraterna och att visa att Moderaterna är ett borgerligt parti som för en lika stram invandringspolitik som det parti dit en del väljare har gått. 

Moderaterna var väldigt tydliga under sin presskonferens, vad tror du tydligheten ligger i?

– Man vill inte att väljarna ska tveka på var man har Moderaterna – som jag tror var ett bekymmer förra hösten. Då hamnade Moderaterna lite i skymundan, inte minst gentemot Kristdemokraterna som höll fanan högt och var tuffa med sitt förhållningssätt till Sverigedemokraterna och i sin retorik. Det har gynnat partiet medan Moderaterna har framstått som lite mer otydliga. Det är också ett faktum att deras partiledare Ulf Kristersson ideologiskt har stått för en lite mindre sträng migrationspolitik. Men nu vill man inte att det ska vara några tveksamheter.

Hur tänker Moderaterna att det här förslaget ska gå till?

– Det här är ett utspel också utifrån den migrationskommission som samtlga partier ska sätta sig i och diskutera den svenska migrationspolitikens långsiktighet. Det här är ett ställningstagande inför samtalen som ska börja nästa vecka. Sen handlar det om att få tillräckligt många med sig på vagnen. Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna står för den här linjen men det räcker ju inte. 

– Just nu i den politiska debatten är det en fördel med en strängare hållning i migrationsfrågan, och då blir det svårare för de andra partierna att inte gå åt det här hållet. Det finns en önskan från samtliga partier, kanske även Sverigedemokraterna, att hitta en gemensam långsiktig migrationspolitik för Sverige.

M vill minska invandringen med 70 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.