Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: M har inte hittat riktning

Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Bostadsaffärerna är skadliga för Moderaterna som redan dras med dåliga opinionssiffror, bedömer Expressens statsvetare Jenny Madestam. 

Men hon menar också att den frustration som finns inom partiet snarare handlar om andra frågor. 

Hur mycket skadar de här bostadsaffärerna egentligen Moderaterna? 

– Det är självklart att det här inte är något som kan bli annat än problematiskt för partiet. I det här läget när opinionssiffrorna är dåliga finns det också en frustration internt i M över att partiet inte lyfter. Man har helt enkelt inte hittat en riktning för partiet. Att det då kommer fram den här typen av skandaler och affärer blir ju ytterligare en sten på den irritation som redan finns. 

– Men det är naturligtvis också lite olika saker. Jag tror att den irritation och frustration som kan finnas internt i partiet nog mer handlar om partiets otydlighet och frågan om var partiet är på väg. Det här som kommer fram nu är något som gör partiet oroligt i förhållande till väljarna och som innebär att förtroendet kan naggas i kanten utifrån att företrädarna inte lever up till förväntningarna.

Partierna har haft åtstramning och tuffare tag mot bidragsfusk som en profilfråga. Gör det att den här historien blir extra svår för partiet att hantera? 

– Man kan ju inte leva efter en dubbelmoral, vare sig partiet som helhet eller som partiföreträdare. Det är något som spär på politikermisstro eller kanske till och med politikerförakt. 

– Men samtidigt är min bedömning att det finns en större tolerans i Moderaterna än i till exempel Socialdemokraterna för att sko åt sig pengar. Det är naturligtvis aldrig positivt, men alla partier bär på partikulturer där man helt enkelt bedöms olika och har olika moral till olika frågor. Internt i M kan det vara så att man är väldigt besviken på de företrädare som har tagit bidrag utan ett egentligen har rätt till det. Men det blir mer bekymmersamt gentemot väljarna för M än internt inom organisationen. 

Ulf Kristersson.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur har partitoppen skött det hela?  

– Det har varit ganska så tyst är min bedömning om vi tittar på de här bidragshändelserna som kommit fram. Men på frågan om hur partitoppen har hanterat en ökad frustration och ett missnöje inom partiet så försöker man väl att hitta någon slags riktning. Det är inte helt enkelt att navigera i det här nya politiska landskapet. Inte minst när man som Ulf Kristersson är en ganska liberalt orienterad politiker i grunden som nu försöker styra ett parti mer mot höger och mot en mer konservativ riktning. Då blir det inte riktigt övertygande. Det kanske är det som lyser igenom för väljarna, det som gör att man inte lyfter opinionen. När det kommer fram sådana här skandaler gör det inte saken bättre. 

Hur allvarlig är situationen för Moderaterna nu? 

– Den är självklart allvarlig, men vi ska komma ihåg att riksdagsvalet är ganska långt borta än. Nu är det först EU-valet och som mätningarna ser ut nu ser man ut att göra ett bättre val än vad man gjorde för fem år sedan, när Moderaterna gjorde ett katastrofval. Allting som är bättre i EU-valet än det man fick för fem år sedan är bra. Men M har höga ambitioner på att man ska bli det näst största svenska partiet i EU-parlamentet. Det ser ut som att det kommer bli svårt. Det gäller också att ladda om inför nästa riksdagsval, det är väl därför som man diskuterar ledarskapet och frågan kring om Ulf Kristersson är den som kommer kunna leda M till regering om drygt tre år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.