Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madestam: ”Har inte kapacitet att klara det”

Statsvetaren Jenny Madestam om Stefan Löfvens framtid.
Stefan Löfven har frågestund i riksdagen klockan 14.00.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Expressens statsvetare Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En pressad Stefan Löfven har frågestund i riksdagen under torsdagen.

Expressens statsvetare Jenny Madestam tror på en tuff utfrågning och ifrågasätter om S-ledaren har ”kapaciteten” att mäkta med ansvaret att vara statsminister under det rådande läget i landet. 

– Han har inte riktigt kapaciteten att klara det stora arbetet med att hålla alla nöjda och å andra sidan var den utåtriktade personen som är en trygg ledare för det svenska folket, säger Madestam i Expressen TV. 

Stefan Löfven genomgår en tid av tunga prövningar. Glappet ner till Sverigedemokraterna blir allt mindre i opinionsmätning efter opinionsmätning, och hans framträdande i SVT-programmet Agenda ledde till en kritikstorm

Klockan 14.00 på torsdagen är det dags för statsministerns frågestund i riksdagen. Det innebär att ledamöterna kommer att få chans att ställa sina mest brännande frågor till Löfven. 

Statsvetaren Jenny Madestam, Expressens politikexpert, tror att migrationen kommer att dominera frågestunden. 

– Det är frågan som ligger högst på agendan, säger Madestam i Expressen TV. 

– Det borde bli frågor om sjukvård också, det är frågan som är viktigast för väljarna just nu. Jag tror också att det är det Stefan Löfven vill prata mer om. 

Stefan Löfvens kris

Madestam ställer sig bakom bilden av en statsminister som är utsatt för hög press. Hon menar att Löfvens begränsningar som politiker och ansikte utåt för ett parti har avslöjats den senaste tiden. 

– Det är ett svårt läge för Löfven. Han valdes mest för att ena ett parti. Det har han gjort hyfsat väl. Socialdemokraterna var i upplösning när han tog över, säger Madestam. 

– Men som statsminister har han varit helt okej men inte mer. Han har en svår roll att balansera med Miljöparitet å ena sidan, och Liberalerna och Centerpartiet som han också vill hålla nöjda. Han har inte riktigt kapacitet att klara det stora arbetet med att hålla alla nöjda, som jag tror tar enormt mycket energi för honom, och å andra sidan vara den utåtriktade personen som är en trygg ledare för det svenska folket. En person som visar att man tar människors oro på allvar. Där blir retoriken viktig. Det är inte Stefan Löfvens starka sida. 

”Ett splittrat parti”

Madestam hävdar att läget blir än värre med tanke på att den senaste tiden visat på en stor åsiktsmångfald inom Socialdemokraterna när det gäller just migrationsfrågorna. 

– Det är enormt problematiskt att ha ett parti som är splittrat i den mest brännande frågan. Är det ett ledarskifte som står för dörren eller ska man hoppas att Löfven ska rissla upp sig?, säger Madestam. 

Sammanfattat: Socialdemokraternas kris

Vår reporter Max Marklund går igenom turerna som lett till ett mycket pressat läge för Stefan Löfven och Socialdemokraterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.