Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: Kan sticka i ögonen på vissa väljare

Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Amineh Kakabaveh.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Ett parti som inte tål kritik – eller ett parti som visar mod när man sätter ned foten i en infekterad konflikt?

Jenny Madestam, statsvetare och politisk kommentator i Expressen, ger sin syn på konflikten mellan Vänsterpartiet och Amineh Kakabaveh.

Är det förvånande att Vänsterpartiet nu vill utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh?

– Med vetskap om intervjun med Kakabaveh i SVT:s ”Min Sanning” blir uteslutningen mindre förvånande. Partier vill aldrig tappa ansiktet eller riskera en kritikstorm. Om Kakabaveh själv skulle meddela sin kritik och sitt beslut att lämna nästa vecka, vill partiledningen föregå detta, och på så vis själv sätta bilden av Kakabaveh, och partiet.

– Vi vet inte om intervjun i SVT läckt till partiledningen, men det mesta tyder på det. Annars hade man troligen inte valt att agera på det här viset, just nu.

Kakabaveh har varit engagerad i kampen mot hedersförtryck. Vilken roll har det spelat i konflikten med partiet?

– Det har haft en stor betydelse. Frågan är känslig inom Vänsterpartiet eftersom det av många tolkas som främlingsfientlighet. På sätt och vis kan här sägas att två för partiet väldigt viktiga frågor upplevs krocka: kampen för feminism/jämställdhet respektive kampen mot rasism. I Jonas Sjöstedts sommartal fick hedersfrågan större utrymme än tidigare, vilket kunde tolkas som ett sätt att blidka de som kritiserar V för att inte ta avstånd från hedersvåld. Talet blev delvis en upprättelse för just Kakabaveh och hennes gärning. Men troligen var det mindre av en blinkning till Kakabaveh och mer ett försök att mota utomstående kritiker.

– Utöver hedersfrågan har konflikten mellan partiet och Kakabaveh handlat om att hon just kritiserar partiet. Alla svenska riksdagspartier är stränga mot interna kritiker, de vill man helst tysta om det går. Vanligen straffas de på mer indirekta vis. Men om Kakabaveh själv bestämt sig för att lämna fanns inte så många andra bestraffningar att ta till än det man nu gjorde. Att hon också kritiserat partiet i en öm fråga, eftersom den väcker frågan om jämställdhet och främlingsfientlighet där V har hög svansföring, gör saken än svårare för V att förhålla sig till.

Kommer det här påverka bilden av Vänsterpartiet?

– Det kan underblåsa bilden av V som ett parti som inte tål kritik, och det är något väljarna ogillar. Partiernas interna bestraffningssystem och att det är lågt i tak kan spä på en negativ bild av partipolitik. I just detta fall kan det dessutom sticka i vissa väljares ögon att en kvinna som går i konflikt, blir bestraffad. Det var av just det skälet som partiledningen ville ge en annan bild av händelsen.

– Å andra sidan visar V:s ledning att de inte accepterar ett offentligt svartmålande av partiet. Vissa kan troligen tolka det som att ledningen sätter ned foten. Förmodligen hoppas Sjöstedt att väljarna idag minns hans tal i Almedalen i somras. Ledningen kan hävda att det talet ”bevisar” att det inte handlar om den fråga Kakabaveh kritiserar partiet i, utan om hennes agerande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.