Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madestam: Henrik Vinge lär inte bli partiledare

Expressens statsvetare Jenny Madestam reder ut begreppen kring avhoppet. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Henrik Vinge efterträder Mattias Karlsson som gruppledare. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson avgår från sin post och Henrik Vinge tar över.

Expressens statsvetare Jenny Madestam reder ut vad detta innebär för partiet.

Vad betyder detta för Sverigedemokraterna? 

– Det betyder att man mister en väldigt erfaren och kompetent gruppledare. Men han kommer ju finnas kvar i riksdagen och som han själv säger kommer han att fortsätta med det idépolitiska utvecklingsarbetet. Och det ska nog SD vara glad över, för han har betytt väldigt mycket för partiets utveckling och att man tagit sig dit man är i dag. Men det betyder också att han inte kommer att bli Åkessons efterträdare, så det är också något man får svar på nu när han avsäger sig gruppledarskapet. 

Tror du att han skulle kunna få en ännu större roll nu med det här arbetet med det idépolitiska spridandet av SD? 

– Jag skulle vilja säga att han helt enkelt kommer att få mer tid till det han är bra på, det mer intellektuella idépolitiska arbetet, mer än att vara gruppledare som handlar mer om att se till att ledamöterna i riksdagen röstar som man har tänkt sig och håller ihop gruppen. 

Karlsson hoppar av som gruppledare för SD i riksdagen. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON

Madestam: ”Tror inte Vinge tar över”

Efterträdare för Mattias Karlsson blir Henrik Vinge, riksdagsledamot sedan 2014. Med honom på posten vidarebygger man bilden av SD som ett konservativt parti som har ett mål i att i framtiden få till någon slags samverkan med Moderaterna och Kristdemokraterna och bilda ett konservativt block. 

– Henrik Vinge är en storstadsfigur som är utbildad jurist och arbetat på advokatbyrå, och som är jämförelsevis ung och tydlig med en konservativ profil, alltså borgerligt orienterad. Med honom i spetsen fortsätter man på den här bilden av SD står till höger, men jag är däremot inte så säker på att han möjligtvis skulle kunna ta över efter Åkesson, för det är det man diskuterar nu: att med Karlsson faller en person bort som var en självklar efterträdare, säger hon. 

Paula Bieler är en möjlig efterträdare till Åkesson som partiledare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Som möjlig efterträdare till Åkesson tror Jenny Madestam mer på partiets migrationspolitiska talesperson.

– Jag tror inte att Vinge är en kandidat att ta över, där tror jag mer på Paula Bieler som är partiets migrationspolitiska talesperson.