Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madestam: Därför rasar Sabuni i nya mätningen

Expressens Jenny Madestam kommenterar Demoskops senaste mätning.
Expressens statsvetare Jenny Madetsam. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni fortsätter att tappa. 

Expressens och Demoskops nya förtroendemätning är Centerledaren Annie Lööf den enda partiledare som ökar.

Expressens statsvetare Jenny Madestam svarar på frågor om senaste mätningen.

Varför tappar Nyamko Sabuni i förtroende? 

– Jag tolkar det som jag gör med flertalet av de här förtroendesiffrorna, att partiledarna generellt har varit hyfsat i medieskugga och knappt kommit i gång efter semestern. För väljarna är det oerhört viktigt att partiledarna syns och hörs.

– Gällande Nyamko Sabuni tar det också lång tid att etablera sig bland väljarna och därmed få ett högt förtroende. Det såg vi med Annie Lööf då det tog lång tid för henne att bli varm i kläderna. Samma sak var det för Ebba Busch Thor. Det här kan ju förändras så man ska inte dra för höga växlar. 

Jenny Madestam: Därför ökar Annie Lööf i Demoskop

Varför har hon tappat så mycket bland gamla alliansväljare? 

– Det hänger troligtvis ihop med det val som hon alltjämnt har gjort för sitt parti, att ingå i regeringssamarbetet och inte bryta upp det. Det var många som hejade på henne och som gärna såg att man skulle bryta fyrpartiöverenskommelsen och i stället verka för att Ulf Kristersson ska bli statsminister. Men hon har varit tydlig med att hon ska vara lojal avtalet. Om de ska göra något drastiskt och fundera på om man ska lämna avtalet så måste man få med sig Centerpartiet och jag tror inte de lämnar i första hand. 

Sex av nio partiledare tappar i Demoskops förtroendemätning.

Varför är Annie Lööf den enda som ökar? 

– Svårt att svara på. Men det kan mycket väl bero på, till exempel, att Centerpartiet i veckan fick berätta vad man har fått igenom och som kommer vara med i höstbudgeten. De här satsningarna på landsbygden har Centerpartiet som tydlig avsändare. Men sen är det säkert även väljare mer till vänster som känner förtroende för Annie Lööf för att hon håller avtalet och talat sig ganska varm för det i och med att Centern fått igenom mycket i avtalet. Det kan förklara henens ökning men jag tror inte man ska dra allt för stora växlar.