Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: Därför gör KD storsuccé

Expressens politiska expert Jenny Madestam.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ebba Busch Thor gör storsuccé med Kristdemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Från att nästan ha varit uträknade innan valet har Kristdemokraterna nu gått till att bli riksdagens fjärde största parti. Det visar en ny mätning från Demoskop – i vilken partiet får hela 10,6 procent i väljarstöd. 

Samtidigt är det katastrofsiffror för Liberalerna som med 3,0 procent hamnar långt under riksdagsspärren. 

Men vad innebär resultatet i mätningen?

Expressens statsvetare Jenny Madestam reder ut i Expressen TV. 

Ebba Busch Thor fortsätter att ta mark, hur ser du på det?

– Det är väldigt intressant, ett fenomen som vi har sett ibland att partier kan spurta på det här viset. Det som är intressant är att de som nu väljer Kristdemokraterna, det är de som skulle tänkt sig Sverigedemokraterna i stället. Det visar på att det handlar om tydligheten i förhållande till att man inte tycker Sverigedemokraterna är ett problem. Man har inte samma inställning till Sverigedemokraterna som andra partier har, det gynnar partiet. Det tror jag är en förklaring. Sen tror jag också att det är att man har uppfattat Kristdemokraterna som tydliga i många frågor, inte minst sjuk- och äldrevårdsfrågor.  

Ebba Busch Thor har tillskrivits mycket av den här framgången, hon har varit väldigt aktiv i medier och sociala medier, hur mycket skulle du säga att den här uppgången är hennes egen förtjänst?

– Man måste ha en budbärare som är förtroendeingivande. Ebba Busch Thor har mycket av det som jag tror den här gruppen väljare uppskattar, en tydlighet. Hon utstrålar att hon är orädd, hon vågar säga saker som andra politiker inte vågar. Hon har ett mod och ibland kanske ganska enkla svar på svåra frågor. Det uppskattar den här väljargruppen. 

Ulf Kristersson är ju intresserad av den här delen av väljare, vad behöver han göra för att lyckas med det som Ebba Busch Thor lyckas med?

– Ulf Kristersson är som vi ser nu inte en lyckad oppositionspolitiker och det är tvärtemot vad Ebba Busch Thor är. När man är i opposition måste man ha den slagkraftiga och lite attackerande attityden. Ulf Kristersson är en helt annan typ av politiker. Han är ganska resonerande i sin person och det förlorar han på. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.