Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madestam: Shekarabi har blivit befordrad

Jenny Madestam om Ardalan Shekarabi: ”Framtida partiledare”
Expressens politiska expert Jenny Madestam analyserar regeringsombildningen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven presenterade på tisdagen två nya statsråd: Lena Micko (till vänster), som är ny i regeringen blir civilminister. Den tidigare civilministern Ardalan Shekarabi tar över som socialförsäkringsminister.Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT NYHETSBYRÅN
Ardalan Shekarabi.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

Ardalan Shekarabi blir ny socialförsäkringsminister efter Annika Strandhälls avgång på måndagen.

Lena Micko tar över Shekarabis post som civilminister.

Expressens politikexpert, statsvetaren Jenny Madestam, reder ut vad förändringarna i regeringen betyder.

Hur oväntat var det att Shekarabi skulle ta över efter Strandhäll?

Det är inte så oväntat. Jag betraktar Ardalan Shekarabi som en tänkbar framtida partiledare. Han är lite av en påläggskalv, och det är naturligt att han får avancera i sin statsrådskarriär.

Shekarabi har gjort ganska stora avtryck på posten som civilminister. Att då lyfta upp honom – man får betrakta det här som en befordran – det är ett ganska naturligt steg.

Det är intressant att vi har två potentiella arvtagare till Stefan Löfven, som jag ser det, på samma departement. Det är socialministern Lena Hallengren och nu Ardalan Shekarabi. Ur ett socialdemokratiskt perspektiv är både socialministern och socialförsäkringsministern väldigt tunga positioner. Det här är navet i den socialdemokratiska välfärdspolitiken.

Utrymmet begränsat

Kommer Shekarabi att driva regeringens politik åt ett annat håll än vad Strandhäll gjorde?

Nej, det tror jag inte. Utrymmet för att ta ut svängarna som statsråd är ganska begränsat efter januariöverenskommelsen. Man har ett antal punkter att sjösätta. Då är det mindre viktigt vem som har posten.

Ardalan Shekarabi har generellt en mer nedtonad framtoning än Strandhäll och har inte varit lika kontroversiell.

Vem är Lena Micko, som blir ny civilminister?

Hon har varit kommunalråd i Linköping i väldigt många år och varit ordförande för kommunernas och regionernas intresseorganisation SKL. Därmed kan hon verkligen kommunlivet och kan ha förståelse för kommunernas perspektiv.

Det tror jag är en avgörande faktor i valet av henne, utifrån att det hörs en del kritiska röster från kommunerna just nu. Man upplever att man går på knäna och att den nationella politiken inte riktigt förstår förutsättningarna. Här får man en person som själv har sina rötter i den kommunala myllan.

Shekarabi: ”En stor ära att få ansvaret”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.