Polisen kartlägger de digitala ledtrådar som mördade tvåbarnsmamman Madelene har lämnat efter sig på nätet. Foto: PrivatPolisen kartlägger de digitala ledtrådar som mördade tvåbarnsmamman Madelene har lämnat efter sig på nätet. Foto: Privat
Polisen kartlägger de digitala ledtrådar som mördade tvåbarnsmamman Madelene har lämnat efter sig på nätet. Foto: Privat
Det är inga smickrande omdömen som Madelene ger om den misstänkte mördaren som hon beskriver som "min så kallade bästa vän" i videon. Foto: Michaela HasanovicDet är inga smickrande omdömen som Madelene ger om den misstänkte mördaren som hon beskriver som "min så kallade bästa vän" i videon. Foto: Michaela Hasanovic
Det är inga smickrande omdömen som Madelene ger om den misstänkte mördaren som hon beskriver som "min så kallade bästa vän" i videon. Foto: Michaela Hasanovic

Madelenes ord om sin misstänkte mördare

Publicerad

"Jag lärde känna en livs levande psykopat". Så skrev Madelene om 33-åringen för två år sedan.

Nu misstänks han ha mördat henne och gjutit in henne i betong.

– Jag har precis som du tittat på vad som förekommer på sociala medier, säger Sven Severin, mannens advokat.

Polisen kartlägger de digitala ledtrådar som mördade tvåbarnsmamman Madelene har lämnat efter sig på nätet.

Det finns ett digert material för polisen att gå igenom: Madelene dokumenterade öppet de sista, turbulenta åren av sitt liv i olika kanaler.

Men i ett videoklipp som borde intressera mordutredarna presenterar hon 33-åringen – mannen som nu sitter häktad som på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat henne.

Det är inga smickrande omdömen som Madelene ger om den misstänkte mördaren som hon beskriver som "min så kallade bästa vän" i videon.

Till bilder och videosekvenser på 33-åringen visas textremsor i vilka han kallas "livs levande psykopat" och "verklighetens Frank Wagner, dock den elaka versionen". Det senare tillmälet anspelar på infiltratören Frank Wagner, gestaltad av Joel Kinnaman, i de populära Johan Falk-filmerna.

Har du sett Madelenes videoklipp?

– Jag har precis som du tittat på vad som förekommer på sociala medier, säger Sven Severin, 33-åringens advokat.

I ett klipp kallar hon din klient för "livs levande psykopat", har du sett det?

– Nej, det kan jag inte säga att jag har gjort.

"Inga kommentarer"

Expressen har tidigare berättat om hur 33-åringen, som tonåring, dömdes för detaljerade mordplaner mot föräldrarna i hans familjehem.

Även 33-åringens flickvän, som sitter häktad misstänkt för grovt skyddande av brottsling, beskrivs med flera förklenande omdömen i videoklippen.

Expressen har sökt kammaråklagare Ewa Tvengström som leder förundersökningen.

Madelene har dokumenterat sitt liv genom olika bloggar, är det här något som ni tittar på?

– Jag har inga kommentarer alls, säger Patrik Hamrén, spaningsledare i mordutredningen.

Har det gjorts några medgivanden i förhören?

– Jag har inga ytterligare kommentarer att ge.

Avvaktar svar

Det är även oklart hur utredningsgruppen ser på det faktum att en användare i forumet Flashback frågade om 33-åringen jobbar med betong – två dagar innan den mördade kvinnan hittades ingjuten i betong.

Förutom förhör fortsätter nu mordutredningen med att skicka in prover till Nationellt forensiskt centrum och avvakta deras svar.

Det var efter att polisen hade lyckats säkra det misstänkta parets husbuss den 20 februari som det blåstes nytt liv i mordutredningen – och paret kunde hämtas in och delges misstanke några dygn senare.

Men utredarna kämpar mot klockan vad gäller den 30-åriga kvinnan. Hon häktades fram till den 17 mars – då hon antingen ska begäras omhäktad eller åtalas.

Under den tiden jobbar förhörsledarna stenhårt mot att få fram någon form av medgivande eller utpekande. I det ingår även att få fram en berättelse från kvinnan, som sedan ska kunna nagelfaras och jämföras i detalj mot hennes pojkväns uppgifter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag