I november förra året försvann tvåbarnsmamman Madelene, 29, spårlöst. Först tre månader senare, i början av februari, hittades hon mördad. Foto: PrivatI november förra året försvann tvåbarnsmamman Madelene, 29, spårlöst. Först tre månader senare, i början av februari, hittades hon mördad. Foto: Privat
I november förra året försvann tvåbarnsmamman Madelene, 29, spårlöst. Först tre månader senare, i början av februari, hittades hon mördad. Foto: Privat
Kroppen hittades i ett skogsparti längs med E4 i Upplands Väsby. För att kunna transportera bort kroppen användes en grävmaskin och en fyrhjuling. Foto: Janne Åkesson/SwepixKroppen hittades i ett skogsparti längs med E4 i Upplands Väsby. För att kunna transportera bort kroppen användes en grävmaskin och en fyrhjuling. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Kroppen hittades i ett skogsparti längs med E4 i Upplands Väsby. För att kunna transportera bort kroppen användes en grävmaskin och en fyrhjuling. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Ett av fynden som hittades av polisen var en skottkärra. Foto: Janne Åkesson/SwepixEtt av fynden som hittades av polisen var en skottkärra. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Ett av fynden som hittades av polisen var en skottkärra. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Minnesplats där Madelene hittades död. Foto: Elias GiertzMinnesplats där Madelene hittades död. Foto: Elias Giertz
Minnesplats där Madelene hittades död.  Foto: Elias Giertz

Madelene hittades ingjuten i betong

Publicerad

Det tog tre månader att hitta den mördade tvåbarnsmamman Madelene, 29.

När hon hittades låg hon ingjuten i ett betongblock.

– Man tror att gjutningsarbetet med betongen har gjorts på plats i skogen där kroppen hittades, säger en person med insyn i utredningen.

I november förra året försvann tvåbarnsmamman Madelene, 29, spårlöst. Först tre månader senare, i början av februari, hittades hon mördad.

Kvinnans kropp hittades ingjuten i ett betongblock, som låg på marken i ett skogsparti i Upplands Väsby. Polisen tvingades anlita extern hjälp för att frakta bort fundamentet från platsen

– Jag kommenterar inte det, säger åklagaren Ewa Tvengström, som leder mordutredningen.

Enligt uppgift användes en mindre grävmaskin för att lyfta upp betongmassan, med Madelenes kropp ingjuten, på ett släp och en fyrhjuling.

– Man tror att själva gjutningsarbetet med betongen har gjorts på plats i skogen där kroppen hittades, säger en uppgiftslämnare med insyn i utredningen.

"Skrämmande"

Betongblocket låg på marken i skogspartiet – och passerades flera gånger av de sökpatruller som Missing people hade patrullerande i området efter hennes försvinnande.

– Bara känslan av att vi gått förbi och missat henne är osannolik och skrämmande, säger en person som deltog i skallgången med Missing people.

Först i februari, tre månader efter Madelenes försvinnande, riktade polisen in sig på betongblocket. Enligt uppgifter till Expressen ska polisen ha fått ett tips om att det var i fundamentet som Madelenes kropp låg gömd.

Betongblocket fraktades då till en före detta militärbyggnad i Norrtälje. Där arbetade minst sju tekniker med att frigöra fundamentet från kroppen.

– Teknikerna höll på ett bra tag, i säkert tre timmar, berättar en person med insyn i utredningen.

Två anhållna

När teknikernas arbete var klart skickades en polititransport, som körde kroppen från den nedlagda militärhangaren, vidare till rättsmedicin.

Fem dagar senare identifierades kroppen och polisen konstaterade att det var den försvunna Madelene som hittats.

Åklagaren Ewa Tvengström är mycket fåordig om uppgifterna om att tvåbarnsmamman fanns ingjuten i cement.

– Vi håller på med förhör nu. Vi är mitt inne i en förhörsomgång. Vi vill gärna opåverkat ta del av det innan jag ger några kommentarer överhuvudtaget. Jag varken dementerar eller bekräftar.

Det ska hållas nya förhör i eftermiddag.

– Ja, man håller på med det nu under eftermiddagen, säger Ewa Tvengström.
På måndagen anhölls en 33-årig man misstänkt för mord. Samtidigt greps en 30-årig kvinna, misstänkt för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Skottkärra med cementrester

Den 33-årige mannen hade tillsammans med sin 30-åriga flickvän hand om en buss som under flera veckor, i samband med Madelenes försvinnande, stod parkerad där tvåbarnsmamman senare hittades. På platsen stod också en övergiven skottkärra, som innehöll cementrester.

Klockan 15 på tisdagen inleddes nya förhör med de misstänkta.

Kan du kommentera uppgiften om att Madelene ska ha hittats ingjuten i cement?

– Jag kan inte kommentera det alls men jag kan säga att förhörsledarna har varit väldigt förtegna än så länge, säger Sven Severin, 33-åringens advokat.
Advokat Björn Adolfsson försvarar den 30-åriga kvinnan.

Kände hon Madelene?

– Ja, de känner varandra.

Hur då?

– Jag kan inte gå in på det eftersom jag inte vet vad polisen kommer att ställa för frågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag