När prinsessan Madeleine träffade Jonas Bergström hade han redan en flickvän, enligt vännerna.
När prinsessan Madeleine träffade Jonas Bergström hade han redan en flickvän, enligt vännerna.

Madeleines triangeldrama

Publicerad
Uppdaterad
 • Kungaparet var djupt oroade över prinsessan Madeleines val av pojkvänner, tills hon föll för societetssonen Jonas Bergström, 27, efter en dejt på krogen Tarantino i Stockholm.
 • Prinsessan Madeleine gick segrande ur triangeldramat mellan henne, Jonas och hans tidigare flickvän.
 • Expressen har kartlagt fotbollstalangen som kan bli ny hertig i Sverige, eller prins om kungen bestämmer så.
  Här spexar Jonas i skolkatalogen från gymnasiet, Jonas står med badbollen och solglasögon.
  Sandra Litzull, 23, träffade Jonas på en efterfestpå Lidingö.
  Joans Bergström kan föra sig i alla kretsar.
  Marbelle är ett av parets favoritställen.
  Jonas och Madeleine gillar att resa och ses ofta i bland annat S:t Tropez.
  Här på Tarantino åt Jonas och Madeleine middag på sin första dejt.
  Här i villan i Djursholm är Jonas uppvuxen.

  I en relativt oansenlig

  gul trävilla - men mitt i exklusiva Djursholm, med grannar som H&M:s Stefan Persson och finansmannen Fredrik Lundberg - växte Jonas Bergström upp tillsammans med mamma, pappa och två äldre bröder. - Jag minns honom mycket väl, hela hans familj är så mysig, säger lärarinnan Kim Folcker, som hade Jonas Bergström som elev i mellanstadiet. - Jonas gener blir de bästa tänkbara för kungafamiljen, fortsätter hon. Jonas Bergströms pappa Claes, 63, driver två framgångsrika företag inom byggbranschen. Det ena, Bygg- och Förvaltnings AB Swinger, omsatte förra året drygt 1,6 miljoner kronor. I styrelsen sitter Jonas mamma Elisabeth, 62. Som barn tillbringade Jonas Bergström en stor del av sin fritid på fotbollsplanen. - Första gången han kom till vårt lag var när vi var sex år, tror jag. Det var på Råsunda idrottsplats, vi kallade den "Plasten" för att det var en konstgräsplan. Jonas kom med sin kompis David Jansson, säger en lagkamrat.

  Jonas Bergström

  utvecklades snabbt till en mycket lovande forward. - Han var snabb, vältränad, och han fick en framträdande plats i laget. I tio år satsade prinsessan Madeleines pojkvän hårt på fotbollen - och långt innan hon och Jonas Bergström blev ett par såg kungen sin son Carl Philip och sin, sannolikt, blivande svärson kämpa om bollen. - Vi mötte Brommapojkarna, där Carl Philip spelade, i 7-up-cup, då fanns kungen bland dem som såg matchen, berättar en lagkamrat. I femtonårsåldern valde Jonas Bergström att sluta med fotbollen - för att i stället lägga mer tid på sina studier. Thomas Roger var en av lagets tränare och följde Jonas tills han valde att sluta. - Han var fruktansvärt bra. Han är en av de största talanger jag har sett. Hans spelstil påminner faktiskt om Zlatans. Hade han valt fotbollen och satsat fullt ut är jag säker på att han hade kunnat gå långt. Jag tror faktiskt inte han förstod hur bra han var. - Jonas var lång och vältränad, med mycket muskelmassa, vänsterfotad och så jädra snabb. Han sköt som en häst sparkar. Men i stället satsade han stenhårt på sina studier, efter att ha gått ut nian med 4,0 i medelbetyg började han på Danderyds gymnasium, samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning. - Han var en av de få i klassen som tog skolarbetet på allvar, säger en klasskamrat. - Klassen var liksom uppdelad i dem som kom från Djursholm och resten, och han umgicks naturligtvis med "Djursholmsgänget", fortsätter klasskamraten. Lukas Essensjö gick i samma klass: - De från Djursholm var faktiskt rätt otrevliga, Jonas var inte värst. Tvärtom, han var ganska snäll. Efter ett år i gymnasiet åkte han 1996 som utbytesstudent till USA i ett år. - Han hade redan bestämt sig för att han skulle in på juristlinjen, så bra betyg var viktigt för honom, säger en annan klasskamrat. Jonas fick också högsta betyg, mvg, i en lång rad ämnen - bland annat engelska, företagsekonomi, historia, religion och geografi. - Han var väl egentligen vad man brukar kalla en plugghäst, men man såg inte Jonas så. Han var bara ambitiös utan att det blev någon grej av det, säger ytterligare en klasskamrat.

  Under gymnasiet hann

  Jonas Bergström också bli kär - i ett år yngre Linda Senning, som gick i en annan klass. - Ja, haha, det är klart att jag har mycket jag skulle kunna berätta om Jonas, men av respekt för förhållandet vi hade vill jag inte prata om det, säger Linda Senning. Flera barndomsvänner som Expressen talat med berättar att Jonas Bergström snabbt fick en framträdande roll i alla sammanhang han gav sig in i. - Han var väldigt populär, både bland tjejer och killar, säger Gustaf Arner. När klassen skulle ta bilder till skolkatalogen var det Jonas Bergström som poserade avklädd tillsammans med två killar och med en badboll - med texten "europride italia" - under armen. Bilden fick rubriken "Gaywatch", och Jonas Bergström fick namnet Mitch Buchannon, som David Hasselhofs rollkaraktär i tv-serien "Baywatch". Efter gymnasiet fick Jonas Bergström jobb som aktiemäklare hos Öhmans. Hösten 2001 påbörjade Jonas Bergström studierna till jurist vid Stockholms universitet. Examensarbetet gjorde han inom ämnet civilrätt. I höstas avslutade han sina studier vid Queen Mary-universitetet under 13 veckor. Han läste då kurser med på inriktning finansiell juridik, en exklusiv utbildning dit bara ett fåtal studenter antas varje termin. - Det han gjort har han alltid gjort väldigt helhjärtat, så även när det gäller juridikstudierna, säger vännen Gustaf Arner.

  Prinsessan Madeleine

  som tidigare varit tillsammans med Erik Granath presenterades under hösten 2002 för Jonas Bergström av nära vännen Natalie Rosta och hennes pojkvän Dag Werner. - Det är ju lite lustigt eftersom det var jag som introducerade Natalie för Dag, han är en barndomskamrat till mig, och Natalie träffade jag ju genom Madeleine, säger Erik Granath. Trots att prinsessan Madeleine och Jonas Bergström varit ett par i mer än tre år håller hon fortfarande kontakten med Erik Granath. - Ja, vi hörs ibland, säger han. Jonas Bergströms och Madeleines första riktiga dejt var på italienska restaurangen Tarantino i Stockholm, de åt middag och delade en flaska rödvin. Det hade då gått några månader sedan Madeleine bröt med Erik Granath. Under sommaren och hösten 2002 hyrde Jonas Bergström en lägenhet på Linnégatan på Östermalm, där han bodde med sin dåvarande flickvän, vars pappa agerade hyresvärd åt paret.

  Dejten med prinsessan Madeleine

  utlöste ett triangeldrama. - Jag kan inte direkt säga att han hade gjort slut med sin dåvarande flickvän när han började träffa Madeleine, säger en av Jonas och Madeleines nära vänner. - Det kanske fortfarande är känsligt för henne, så jag vill inte säga så mycket om det, av hänsyn till henne, säger vännen. Den dåvarande flickvännen, som i dag är 23 år, tycker fortfarande att det är jobbigt att berätta om uppbrottet från Jonas Bergström. - Jag vill inte om prata det där, säger hon. I samband med den första dejten med prinsessan Madeleine separerade Jonas Bergström, enligt uppgifter till Expressen, från sin flickvän - i stället blev han sambo med Madeleine i ett gårdshus, som ägs av Lottie Tham, på Grev Turegatan på Östermalm. Fotbollsintresset har han hållit vid liv och är nu medlem i division 7-klubben "Rara Avis", ett kompisgäng som under ungdomsåren var lovande fotbollsspelare och för några år sedan bestämde sig för att starta ett lag. Klubbnamnet är latin och betyder "sällsynta fåglar". Laget tränar och spelar sina hemmamatcher på Stadshagens IP i Stockholm. - Han har tyckt att det varit kul, han älskar ju fotboll och det är ett skönt gäng. Jag tror han kommer sakna att spela nu när han bor i New York, säger en av Jonas nuvarande kompisar.

  Jonas är också medlem

  i Djursholms golfklubb, och när han fortfarande bodde i Sverige tränade han också gärna på Daniel Westlings gym Master Training. Bland det första Jonas och Madeleine gjorde när de flyttat till New York var att gå på hockey i Madison Square Garden. De såg mötet mellan New York Rangers och Philadelphia Flyers. - Jonas har pratat om den här matchen hur länge som helst. Det var inget han ville missa, berättade en av hans vänner för Expressen.

  När Jonas blev tillsammans

  med Madeleine fick han samtidigt en biljett till den innersta societetskretsen i Stockholm. Genom sin uppväxt i fashionabla Djursholm var han redan van vid finrummen, där artighet och uppförande är A och O. Det har inte hindrat Jonas Bergström från att umgås även i andra kretsar. Sandra Litzull, 23, och hennes två tjejkompisar träffade Jonas Bergström på en efterfest, i en villa på Lidingö, för en tid sedan: - Vi umgås inte alls i samma kretsar i vanliga fall, men han var där på festen med två andra killar. Vi pratade om allt möjligt och drack vodkadrinkar med frusna bär, säger Sandra Litzull. Många av Sveriges absolut rikaste familjer bor i Djursholm. Jonas gick exempelvis i samma grundskoleklass som Carl Tham, son till miljardärskan Lottie Tham och barnbarn till H&M-grundaren Erling Persson. Lottie Tham är även gudmor till Jonas Bergström. Han är också nära vän med Tom Davidsson som är gift med Carl Thams storasyster Karolina. Kungen och Silvia uppges vara mycket förtjusta över Madeleines val av pojkvän, och hoppas på att relationen ska hålla. - Om man tittar bakåt så har Madeleine ju haft flera mer tvivelaktiga pojkvänner. Men det är relationer som plötsligt har klippts av, säger Karin Lennmor, chefredaktör för Svensk Damtidning. - För Madeleine är det nämligen numera väldigt viktigt vad hennes föräldrar tycker. Och Jonas har alla attribut och kvalifikationer för att kungaparet ska vara nöjda med honom. Jag tror att Madeleine har hittat drömpojken. - Han har gått i fina skolor, och pappan är mycket respekterad. Jonas är artig och kan föra sig, och det finns inga skandaler runt honom. Han verkar helt enkelt vara en helyllekille. - Dessutom har de äktenskapstycke. De är ett mycket vackert par.

  Samtidigt säger

  en uppgiftslämnare nära hovet: - Jonas Bergström är lite hetlevrad, och det är klart att hovet inte uppskattar när Jonas Bergström ställer till det, som när han rök ihop med Erik Granath. Jonas Bergström är en mycket uppskattad gäst på Stockholms innekrogar, men han är inte den som festar hårdast i sitt kompisgäng. Ofta föredrar han en lugn middag med Madeleine och några goda vänner, gärna paret Natalie Rosta och Dag Werner som sammanförde Jonas med Madeleine. I början av förhållandet syntes de ute betydligt mer, men det senaste året har Madeleine inte festat alls lika mycket som tidigare. Enligt vännerna vill hon försöka tvätta bort "partyprinsessa"-stämpeln. När paret ändå festar loss emellanåt blir det gärna på hippa klubbar som Köket, Kharma och Sturecompagniet vid Stureplan. De har också rest mycket tillsammans, några favoritplatser är S:t Tropez på Franska rivieran, Marbella i Spanien och Åres skidbackar.

  Jonas skulle kunna bli

  prins, men bara om kung Carl Gustaf bestämmer sig för att låta honom bli det. - Men det vore mycket kontroversiellt, säger Karin Lennmor, chefredaktör för Svensk Damtidning. - Min gissning är att han får bli hertig när förlovningen tillkännages.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag