Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Madeleines pojkvän undersöktes av Säpo

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BOKSLÄPP. Den 15 augusti ­släpper Johan T Lindwall "Madeleine - prinsessan privat" på Forum bokförlag, där får vi följa prinsessan Madeleine från födsel, skolgång och fram till i dag. Läsarna får även ta del ­relationen till vännerna, ­syskonen, föräldrarna och pojkvännerna.
Foto: Suvad Mrkonjic

Det räckte inte att prinsessan Madeleine var kär.

Katastrofen med Jonas Bergström och den brutna förlovningen fick inte upprepas.

I sin nya bok "Madeleine - prinsessan privat" avslöjar Expressens ­hovreporter Johan T Lindwall att Säpo åkte till USA för att kartlägga Chris O'Neill - på hemligt uppdrag av kungen.

I maj kom det ultimata beviset på att prinsessan Madeleines pojkvän Chris O'Neill har accepterats av kungaparet - en inbjudan till prinsessan Estelles dop den 23 maj.

Paret började träffas redan hösten 2010 via gemensamma vänner i USA dit Madeleine flydde efter den brutna för­lovningen från Jonas Bergström våren 2010.

Fick Madde att smälta med donation

Chris O'Neill imponerade tidigt på prinsessan. I sin nya bok "Madeleine - prinsessan privat" beskriver Expressens hovreporter Johan T Lindwall hur Chris fick Madeleines hjärta att smälta när han i början av deras bekantskap anonymt donerade 700 000 kronor till väl­görenhetsorganisationen Childhood där hon arbetar.

Men att Madeleine hade valt ut honom räckte inte för att kungen skulle släppa in honom. Han ville försäkra sig om att Chris, i motsats till Jonas Bergström, inte hade några potentiella skelett i garderoben.

Efter att bilder på prinsessan och Chris lunchandes på exklusiva Boathouse i New York kablats ut under ­vintern 2011 agerade kungen. Han beordrade då sin hovstab att be Säpo att göra en noggrann säkerhetskontroll av ­dotterns nye pojkvän, avslöjar Johan T Lindwall i den nya boken.

- Man vågade inte riskera något. Man ville veta att killen är helt grön och att det inte finns något som kunde slå tillbaka på familjen, säger Johan T Lindwall.

Klarade granskning

I boken beskrivs hur svensk säkerhetspolis åker till USA för att tillsammans med amerikanska FBI utförligt gå igenom Chris O'Neills historia. Alla brotts­register finkammades och hans ekonomi och bostadssituation och studiemeriter kontrollerades. Även Chris mamma Eva O'Neill kollas upp. Båda passerar granskningen.

- Chris är vit som snö, det enda de ­hittade var en trafikförseelse och att han aldrig hade röstat i valet, säger Johan T Lindwall.

Madeleine och Chris kunde nu fortsätta att fördjupa sin relation. I våras flyttade paret in i en tjusig våning i de finare delarna av Manhattan. I mars berättade prinsessan i en intervju med hovet att hon planerar att fortsätta bo och arbeta i New York under det ­närmaste året och därför gjort en anmälan om flytt till skatteverket.

"Kungen är nog förtvivlad"

Flyttanmälan var en tydlig fingervisning om hur Madeleines liv ­kommer att se ut framöver - för allmänheten men också för mamma Silvia och pappa kungen.

- Kungen är nog för­tvivlad eftersom hon nu inte kommer att kunna representera kungahuset alls. Samtidigt tror jag att han är otroligt lycklig och glad för hennes skull. För att han ser att hon äntligen mår bra igen.

Men medan Madeleines för­hållande ser ut att växa sig allt mer stabilt flyttas nu uppmärksamheten till storebror prins Carl Philip och hans flickvän Sofia ­Hellqvist.

I boken tecknas en bild av ett ­konfliktfyllt förhållande där den ena krisen avlöst den andra men att paret ändå valt att kämpa vidare.

Expressen har tidigare beskrivit hur ansträngd relationen mellan Madeleine och prins Carl Philips flickvän Sofia Hellqvist varit. I boken avslöjar Johan T Lindwall även att storasyster Victoria tidvis haft svårt för Sofia - hon tyckte ibland att Sofia var för dominerande och bestämmande gentemot Carl Philip.

Har en positiv kontakt

Hovets informationschef Bertil ­Ternert har inte läst boken. Om kronprinsessans och Sofias relation i dag säger han:

- De umgås och de träffas. Det är en positiv kontakt.

Men Bertil Ternert vill inte uttala sig om Säpo - och kartläggningen av Chris O'Neil:

- Jag betvivlar att uppgifterna om Säpo och FBI är riktiga, därför kan jag inte kommentera de sakerna.

Johan T Lindwall har ­arbetat med boken i två år:

- Självklart är alla uppgifter i boken ­korrekta, säger han.

UTDRAG UR BOKEN

Bakgrundskollen av Chris

"I största hemlighet beordrade kungen hovstaben att låta svenska säkerhetspolisen kolla upp Chris O'Neill och hans bakgrund. Utan att Madeleine hade någon aning om det utförde Säpo och FBI tillsammans en total genomgång av hennes nya pojkvän. De kollade alla brottsregister. Jag fick senare se hemliga dokument som visade vad som hade framkommit om Chris.

Criminal records: Inga belastningar funna.

Sexual offences: Inga belastningar funna."

"Det enda de kunde hitta på Madeleines nya pojkvän var en trafikförseelse. Han hade vid ett tillfälle fått böter när han pratade i mobilen samtidigt som han körde bil. I säkerhets­polisens undersökning framkom också att Chris aldrig röstat i amerikanska valet, men att han är registrerad för att rösta."

Om donationen:

"Dessutom hade han tidigt visat ett stort intresse för drottning Silvias Childhood. Utan att Madeleine visste om det hade Chris donerat 100 000 dollar, över 700 000 kronor, till organisationen. Han hade gjort det anonymt, med det hade ändå genom några gemensamma vänner kommit till Madeleines kännedom."

Carl Philip & Sofias kris:

"Det som inte heller var känt var att Carl Philip och Sofia på senare tid haft flera uppslitande gräl. Det fanns några händelser som hade kommit till Sofias kännedom och hon hade i rent raseri avslutat deras förhållande. De som stod paret nära visste att det hade tagit slut vid minst tre gånger under våren 2012. Det här var absolut ingenting som Carl Philip eller Sofia Hellqvist ville skulle komma fram, men i den närmaste vänkretsen var det allmänt känt."

Victorias inställning till Sofia:

"Victoria tålde inte hur Sofia Hellqvist körde med Carl Philip. Han hade absolut ingenting att säga till om och det störde Victoria. Carl Philip var den svagaste personen i syskonskaran och Victoria hade många gånger genom åren fått ta hand om och stå upp för honom. Att hans flickvän nu utnyttjade hans snällhet fick till och med Victoria att gå i taket. Hon ventilerade flera gånger detta med Carl Philip och han var väl medveten om sin storasysters inställning. Carl Philip kunde dock inte förstå vad kritiken handlade om. Han tyckte inte att Sofia körde med honom. I hans värld bestämde de lika mycket. Men den uppfattningen var han relativt ensam om."

Johan T Lindwalls avslöjanden

Johan T Lindwall har arbetat för Expressen sedan 2000. År 2007 kom han hem från USA där han varit tidningens korrespondent i två år och har sedan dess varit Expressens hovreporter.

30 maj 2002: Victorias nye pojkvän

Kronprinsessans nye pojkvän är 28-årige gymägaren Daniel Westling. Johan T Lindwall berättar i Expressen att paret träffades när Daniel var Victorias instruktör.

27 maj 2009: Daniels njurtransplantation

I sex timmar opererades Daniel på Karolinska universitets­sjukhuset. Den nya njuren donerades av Daniels pappa Olle Westling.

14 februari 2010: Krisen i Maddes förhållande

Som första tidning avslöjade Expressen att Madeleine och Jonas Bergström under en längre tid haft en kris i sitt förhållande och att paret har pratat om att skjuta upp bröllopet.

19 maj 2012: Chris & Sofia bjuds till dopet

I sista stund får Carl Philips och Madeleines respektive en var sin inbjudan till prinsessan Estelles dop efter att Carl Philip bett pappa kungen om en plats till flickvännen.

Johan T Lindwall har tidigare givit ut ­"Victoria - prinsessa och mamma" och "Victoria - prinsessan privat".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.