Madeleines mördare gick i nazistmarsch

Martin Broling, 24, inringad till vänster, och Per-Olov Höflinger, 46, inringad till höger, gick i nazistmarsch med Nordiska motståndsrörelsen.
Foto: EXPO
Per-Olov Höflinger, 46, inringad till vänster, och Martin Broling, 24, inringad till vänster,  gick i nazistmarsch med Nordiska motståndsrörelsen.
Foto: Fredrik Almroth
Madeleine, 62, hittades mördad i Långshyttan.
Foto: Privat / PRIVAT
Här i det vattenfyllda gruvhålet i Rällingsberg, mitt i idyllen utanför Långshyttan i Hedemora kommun, hittades Madeleine död.
Foto: Fredrik Samuelson

Här går två av huvudpersonerna i Madeleine-mordet i en nazistmarsch med Nordiska motståndsrörelsen.

Sex veckor senare lurade de Madeleine, 62, i en mordfälla i Långshyttan och dumpade henne i ett vattenfyllt gruvhål.

– De hade inga övriga kopplingar till oss mer än att de gick med i tåget, säger Pär Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelsen.

I ett småregnigt Borlänge den 1 maj förra året slöt flera hundra personer till nazistpartiet Nordiska motståndsrörelsens demonstration mot ”storfinans och folkförrädare”.

Bland anhängarna i nazistmarschen gick flera av de totalt elva personerna som åtalats för inblandning i det uppmärksammade mordet på sin väninna Madeleine natten mot den 18 juni i fjol.

Två av dem är Martin Broling, 24, som enligt Falu tingsrätt är skyldig till mord, och Per-Olov Höflinger, 46, som bedöms ha hjälpt till att mörda Madeleine.

Motståndsrörelsen: "Öppen inbjudan"

Broling och Höflinger och flera av de medåtalade syns på bilder när de går i marschen. De står sedan med anhängare till Nordiska motståndsrörelsen i Liljeqvistska parken i Borlänge och lyssnar på tal från nazistiska företrädare från Sverige, Finland och Norge.

Madeleine, 62, hittades mördad i Långshyttan.
Foto: Privat / PRIVAT

Pär Öberg, talesperson för Nordiska motståndsrörelsen som organiserade marschen i Borlänge, gick själv med i tåget. Han bekräftar att flera av de åtalade för mordet på Madeleine också deltog.

– Ja, jag har hört det. Om vi har en öppen inbjudan, vilket vi hade både då och den tolfte, så kan ju vem som helst gå med i tåget. För oss spelar det ingen roll alls. De hade inga övriga kopplingar till oss mer än att de gick med i tåget.

Den 12 november demonstrerade Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm.

Tejpade kroppen med plastsäckar

Sex veckor efter marschen genomfördes mordet, som hade planerats en tid. Höflinger bjöd in henne till grillfesten där planen enligt rätten var att gänget skulle ta Madeleines liv för att bli kvitt sina skulder. Madeleine hade dokumenterat lånen i ett kollegieblock och anteckningarna visar att pengarna gick till öl, mat, snus och bensin.

Martin Broling, 24, är enligt Falu tingsrätt är skyldig till mordet på Madeleine i Långshyttan.

På väg från festen satte sig Martin Broling bredvid Madeleine. Han hjälpte till att hålla fast henne medan kumpanerna, Joakim Hessling, 26, och Daniel Viberg Wahlgren, 21, ströp henne med en flagglina, samtidigt som hårdrocksballaden ”Forever Angel” spelades på bilstereon. På en rastplats i Långshyttan i Dalarna drogs Madeleine ut ur bilen. När gänget upptäckte att hon fortfarande andades tog Joakim Hessling en kniv och högg henne över bröstet, huvudet och halsen. Sedan tejpade gruppen svarta sopsäckar runt Madeleines livlösa kropp och rullade ner henne i ett vattenfyllt gruvhål. Kroppen hittades ett par veckor senare när den flöt upp.

Hessling badade av sig Madeleines blod

Direkt efter mordet badade Hessling av sig blodet i sjön Lången. Sedan fortsatte vännerna till McDonald's på Kupolen i Borlänge där Benita Hokkanen, 21, och Martin Broling beställde mat i drive in-luckan för cirka 500 kronor med Madeleines betalkort.

Per-Olov Höflinger, 46, bedöms ha hjälpt till vid mordet på Madeleine.

Kammaråklagare Johan Knies berättade under rättegången hur Madeleines omkostnader plötsligt drog i väg efter att hon börjat umgås med gänget:

– Under första halvan av 2016 så gjorde hon av med lika mycket pengar som under hela 2015. Det handlar om 285 000 och över 100 000 av dem var i kontantuttag.

Ingen av de åtalade ska vara medlem

I fredags meddelade Falu tingsrätt att sex personer i gänget ska dömas som skyldiga till mord och medhjälp till mord. Själva domen kommer först på fredag nästa vecka.

Pär Öberg, Nordiska motståndsrörelsens talesperson, hävdar att ingen av de inblandade i mordet är medlemmar i organisationen.

Här i det vattenfyllda gruvhålet i Rällingsberg, mitt i idyllen utanför Långshyttan i Hedemora kommun, hittades Madeleine död.
Foto: Fredrik Samuelson

Han vill heller inte svara på om det är problematiskt att personer som sympatiserat med Nordiska motståndsrörelsen nu är inblandade i mordet på Madeleine.

Säkerhetspolisen bedömer att Nordiska motståndsrörelsen har en hög våldskapacitet och att partiet utgör ett allvarligt hot mot meningsmotståndare.

– Det finns en tydlig beredskap att använda våld när aktörerna upplever sig provocerade, har Ahn-Za Hagström, chefsanalytiker författningsskydd på Säkerhetspolisen, sagt.

Martin Broling, 24, skyldig till mord

Införskaffade flagglina, kniv och sopsäckar som användes under mordet. Broling satt bredvid Madeleine i baksätet och höll fast henne och hjälpte till att få flagglinan runt hennes hals medan kumpanerna Joakim Hessling, 26, och Daniel Viberg Wahlgren, 21, ströp Madeleine från bagageutrymmet. Efter mordet var Broling med och tog ut 8 000 kronor på Madeleines kontokort och handlade på McDonald's för cirka 500 kronor.

Per-Olov Höflinger, 46, skyldig till medhjälp till mord

En av de fyra som utformat mordplanen mot Madeleine. Ska ha varit med och införskaffat mordredskapen och ha lurat med sig Madeleine genom att bjuda henne till en grillfest. Satt längst fram i bilen, bredvid Mats Hedin som körde, medan Madeleine mördades i baksätet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.