TRÖTT PÅ UPPSTÅNDELSEN. Madeleine är inte med på firandet av nationaldagen i dag. Prinsessan ar trott pa offentligheten och hon ar dessutom radd att stota ihop med Jonas Bergstrom i Stockholm. Foto: BULLS OBS: MONTAGE
TRÖTT PÅ UPPSTÅNDELSEN. Madeleine är inte med på firandet av nationaldagen i dag. Prinsessan ar trott pa offentligheten och hon ar dessutom radd att stota ihop med Jonas Bergstrom i Stockholm. Foto: BULLS OBS: MONTAGE

Madeleine vägrar nationaldagen - vill inte stöta ihop med Jonas

Publicerad
Uppdaterad
Madeleine uteblir i dag på en av kungafamiljens största högtider. Enligt hovet behöver hon "egen tid". I stället gör Daniel Westling historisk debut.
Prinsessan Madeleine brukar hålla på familjetraditioner och högtider. Nationaldagsfirandet har hon aldrig missat. Tidigare år har hon funnits vid mamma Silvia och pappa kungens sida på svenska flaggans dag.
I år blir det inte så.

Trött på uppståndelsen

När kungafamiljen i kväll anländer till det tv-sända nationaldagsfirandet från Skansen är Madeleine inte med - trots att både kungen och Silvia in i det sista hade hoppats att hon skulle ändra sitt beslut.
Alla i Madeleines omgivning är medvetna om att hon har velat vara i fred efter separationen från Jonas Bergström, men få trodde att hon på allvar skulle strunta i alla officiella uppdrag fram till bröllopet 19 juni i Storkyrkan. Enligt Expressens källor är Madeleine trött på uppståndelsen. Hon är dessutom rädd att stöta ihop med Jonas Bergström, som ju nu är tillbaka i Stockholm. Efter separationen rör han sig ute i nattlivet igen. Senast i torsdags natt var han med kolleger på restaurangen Riche.
Drottning Silvia har enligt uppgifter från vänner till kungafamiljen vädjat till Madeleine, men förgäves. Inte ens drottningen har kunnat få prinsessan att ändra sitt beslut.
- Prinsessan Madeleine som behöver egen tid är inte med i morgon (läs: i dag), säger Nina Eldh, informationschef vid Hovet.
Daniel Westling kommer nu att ta Madeleines plats - den bredvid kronprinsessan Victoria - i en av kortegevagnarna som ska ta kungafamiljen från Stockholms slott till Skansen. På bilderna från Sveriges nationaldag det året tronarvingen gifter sig, som kommer att sparas och bli en del av den kungliga historieskrivningen, kommer alltså prinsessan Madeleine att saknas medan Daniel Westling gör premiär på Skansenfirandet.
Det är en historisk debut för honom, samt även en av de första gångerna han får vara med vid en stor tv-sänd fest. Tidigare har Daniel bland annat varit med på Victoriadagen på Öland.
Unikt för i år är också att kortegevägen är förlängd - allt på grund av Victorias och Daniel Westlings bröllop.
Säkerhetspolisen och militären har passat på att förlänga sträckan för att kunna göra en generalrepetition inför kortegen inför bröllopet.

Kalas på slottet

Kortegen med kungafamiljen startar utanför Stockholms slott 18.30 och beräknas anlända strax före 19.00 till Skansen. Efter firandet på Skansen har kungafamiljen mottagning för inbjudna gäster på Stockholms slott. Det kalaset slutar 22.30.
Prinsessan Madeleine ska delta under sin storasysters bröllop. Men hon är trött på offentligheten och planerar att ännu en gång lämna Sverige efter bröllopet, som Expressen tidigare berättat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag