Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madeleine stänger ute Herman från firandet

Tog illa vid sig. Prinsessan Madeleine och resten av kungafamiljen har tagit illa vid sig av Herman Lindqvists kritiska kommentarer, nu senast i samband med att prinsessan Leonore fick sitt namn. Foto: Suvad Mrkonjic
Inte bjuden. Prinsessan Madeleines gamla lärare Herman Lindqvist får inte fira prinsessan Leonore i dag. Foto: Granlund Pictures
Första bilden på prinsessan Leonore. Foto: Chris O'Neill/Kungahuset.se
Estelles namn tilltalade inte Herman Lindqvist. Foto: Kate Gabor
Herman Lindqvist var bjuden till Victoria och Daniels bröllop 2010. Foto: Cornelia Nordström

Madeleine stänger nu ute Herman Lindqvist.

Prinsessans tidigare lärare var inte välkommen när kungafamiljen firade landets nya prinsessa Leonore i Slottskyrkan tillsammans med medarbetare vid hovet, vänner och släktingar.

- Han tillhör inte de kategorierna som får en inbjudan, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet.

Herman Lindqvists angrepp på kungafamiljen

• Sprickan mellan Herman Lindqvist och hovet började redan 2012 när det stod klart att kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade gett sin förstfödda dotter namnet Estelle. "Låter som en nattklubbsdrottning", var Hermans omdöme. Senare när han helt väntat efter sitt utspel inte fick någon inbjudan till dopet konstaterade han i SVT att "han inte är någon hovlakej och att han har sina åsikter".

• Det som dock har fått honom nu stoppad från dagens högtidliga firande av landets allra senaste prinsessa är de flera i raden av personliga påhopp på prinsessan Madeleine. Strax efter Madeleines förlovning med Chris O'Neill slog Herman Lindqvist fast att deras förlovning nog håller till bröllopet, men sedan "börjar det svaja och knaka".

• I veckan var Herman Lindqvist gäst i Sveriges Radios "Studio Ett" och på frågan om prinsessan Madeleine borde flytta hem för att dottern Leonore ska fortsätta tillhöra svenska tronföljden svarade Herman Lindqvist:

- Det får vi ju se, det vet vi ju ingenting om. Men om Madeleine är seriös och verkligen vill sitt barns bästa, i svensk historia, så ska hon självklart låta flytta henne till Sverige, annars kan hon ju lika gärna avgå direkt.

Har skrivit en bok om victoria

• Herman Lindqvist har tidigare bland annat skrivit en bok om kronprinsessan Victoria. Under flera år blev han under dåvarande informationschefen Elisabeth Tarras-Wahlbergs år på slottet inbjuden i december för att berätta om sin senaste bok för slottets personal. Herman kom även att vara privatlärare för både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

• Herman Lindqvist var fram tills sitt utspel om Estelles namn en välkommen gäst i de kungliga salongerna. Så sent som i juni 2010 när kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig var han en av de inbjudna.

Herman Lindqvist kom under flera år att vara en viktig person för Madeleine i hennes utbildning för att vara prinsessa och representant för svenska kungahuset.

Precis som för storasyster Victoria var Herman Lindqvist privatlärare i delar av svenska historien. Vid flera tillfällen var Herman Lindqvist på Stockholms slott och satt ner själv med Madeleine och hade lektioner.

När en högtidsgudstjänst hölls för att fira ankomsten av prinsessan Madeleines förstfödda dotter Leonore borde Herman Lindqvist ha varit en självklar gäst, men han har inte fått någon inbjudan:

- Nej, det tror jag inte. Han tillhör ingen av de kategorierna som har bjudits in. Det är 250 till 300 gäster som kommer till kyrkan, säger Annika Sönnerberg, biträdande informationschef vid hovet. Inbjudningar har gått ut till vänner, släktingar och framför allt personer inom och utanför hovet som har arbetat nära med prinsessan Madeleine.

Lindqvists stängs ute

Flera tidigare medarbetare som exempelvis de senaste informationscheferna Elisabeth Tarras-Wahlberg, Nina Eldh och Bertil Ternert har alla fått en inbjudan.

Även personer som har spelat en stor roll för kungafamiljens medlemmar har fått en inbjudan, till den kategorin borde Herman Lindqvist tillhöra, men det är prinsessan Madeleine som personligen stänger ute honom och det har sina naturliga skäl:

Vid ett flertal tillfällen har Herman Lindqvist valt att hoppa på kungafamiljen och då i synnerhet prinsessan Madeleine, nu senast i veckan i samband med att prinsessan Leonore fick sitt namn.

Prinsessan Madeleine och resten av kungafamiljen har enligt uppgift till Expressen "tagit väldigt illa vid sig" av det senaste angreppet - i synnerhet prinsessans mor drottning Silvia, och även kronprinsessan Victoria.

Politiker bjudna

- Till kyrkan är vänner, familj och släktingar inbjudna. Representanter från både riksdag och regering. Även hovets medarbetare och tidigare anställda vid hovet. Vi har skickat ut inbjudningar, men exakt vilka som kommer vet vi först när de är på plats, förklarar Annika Sönnerberg.

Expressen var i går kväll i kontakt med Herman Lindqvist, som avböjde att kommentera.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!