Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Madeleine, på med hjälmen!

SKULLE ALDRIG RIDA UTAN HJÄLM. Annika Edlund, 15, på Natascha och Sara Smedsman, 12, på Oriental Pearl skulle aldrig rida utan hjälm. "Det kvittar hur duktig man är, blir hästen rädd kan man ramla och skada sig ändå" säger de.
Foto: PATRIK

När prinsessan Madeleine kopplar av på Öland rider hon utan hjälm.

 - Varför vill hon utsätta sig för den risken, säger Mona Smedsman, ägare till Efraimsbergs stall.

PRINSESSAN MADELEINE tog sig en ridtur på Öland med bara keps på huvudet.
Foto: UFFE

Även barnen på ridskolan reagerar starkt när de ser bilden.  - Det verkar jättedumt av henne, även om man är duktig kan hästen bli rädd och då är det lätt att skada sig, säger tolvåriga Sara Smedman. Sara rider på Efraimsbergs stall i Täby. Hon har ridit i sju år, men har aldrig suttit på en häst utan hjälm.  - Det kan hända jättefarliga saker, det vet ju alla, säger hon.

Hon kanske vill vara snygg Hennes ridkompis Annika Edlund, 15, håller med.  Det allra dummaste är ju om någon ser ser det och tycker att det ser häftigt ut. Kanske ville Madeleine vara snygg för fotograferna, säger hon. På Svenska ridsportförbundet är man inte så förvånad över bilderna på Madeleine.  - Det finns ingen lag på att man ska ha hjälm när man rider, men det är en mycket stark rekommendation från förbundet. Det är upp till varje ryttare, men för hennes egen skull borde hon ha hjälm, säger Lotta Amnestål, informationschef på ridsportförbundet.

Kräver hjälm av medlemmar Ridskolor som är kvalitetsmärkta av förbundet har krav på sina medlemmar att de använder hjälm.  Andra säkerhetsanordningar är väst och speciella stigbyglar för att man inte ska fastna med fötterna.  - Även föräldrarna till nybörjare har koll på att man alltid ska ha hjälm när man rider, innan de har hunnit köpa någon så får de låna här, säger Mona Smedsman. Kungafamiljen har tidigare kritiserats för bristande säkerhet. För några veckor sedan seglade kung Carl Gustaf utan flytväst, och kronprinsessan Victorias pojkvän Daniel Westling har setts på cykel utan cykelhjälm.

Hon använder alltid hjälm Hovet vill inte kommentera bilden på Madeleine, men hovets informatör Morgan Gerle säger sig aldrig ha sett henne utan hjälm.  - Vad jag vet så använder hon alltid hjälm om hon rider. Men eftersom jag inte har sett bilderna kan jag inte kommentera dem, säger han.

FAKTA

Hjälmen får inte vara för stor
En ridhjälm ska vara CE-märkt och sitta bra.
Det är viktigt att man har trepunktshakband och att hakbandet används.
Det går inte att köpa en för stor hjälm att växa i.
Enligt tävlingsregementet så måste hjälm användas på hela tävlingsplatsen.
Enda undantaget är dressyr i de högre klasserna och western, där man tävlar i hatt.
Hoppar man terränghoppning så krävs både hjälm och skyddsväst.

Källa: Svenska ridsportförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.