Foto: Kungliga hovstaterna
 Foto: Kungliga hovstaterna

Madeleine och Jonas förlovade i hemlighet

Publicerad
Uppdaterad
Madeleine och Jonas Bergström har förlovat sig.
De förlovade sig sig redan för två veckor sedan - men först i dag bekräftar hovet att det blir bröllop.
Redan för en månad sedan hade prinsessans blivande make ett hemligt möte med kungen.
- Han godkände ett bröllop. Men efter Daniel och Victoria, säger en uppgiftslämnare.
Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström ska gifta sig.
I går lät det så här när Expressen frågade om Madeleine och Jonas:
- Jag kan inte bekräfta någon förlovning. När vi har något att berätta så gör vi det, sa i går hovets informationschef Nina Eldh till Expressen.
Men i tisdagens tidning och på sajten i morse kunde Expressen avslöja att prinsessan Madeleine och Jonas Bergström redan har varsin förlovningsring på fingret.
 - De förlovade sig för en tid sedan. Det var för knappt två veckor sedan. Båda är naturligtvis oerhört lyckliga, berättade en uppgiftslämnare.
Knappt hade Expressens tryckpressar stannat, förrän hovet plötsligt bekräftade förlovningen och kallade till presskonferens klockan 16 på Solliden i dag.
Jonas Bergström och prinsessan Madeleine har pratat om att förlova sig i över en månad.

Naturligt steg


De har varit ett par i snart åtta år och båda kände nu att de ville ta sitt förhållande ett steg vidare - bröllop var det naturliga steget.
Jonas Bergström var medveten om att han först var tvungen att ha kungens tillåtelse innan en förlovning var möjlig.
Till skillnad från sin blivande svåger Daniel Westling så har Jonas Bergström aldrig haft några problem med att bli accepterad av kungen.
Jonas Bergström är den som kungen har värderats högst av kungabarnens respektive. För vänner har kungen flera gånger sagt att han ser sig själv som ung i Jonas Bergström.
För knappt en månad sedan bokade Jonas ett möte med sin blivande svärfar kungen. Enligt Expressens uppgiftslämnare bad där Jonas Bergström kungen om att få gifta sig med prinsessan Madeleine.
Kungen ska, enligt uppgift, direkt ha godkänt hans begäran.
Det enda kravet kungen hade var att Victoria och Daniel ska få gifta sig först, 19 juni 2010. Därefter är det valfritt för Madeleine och Jonas.

Liten skara

Jonas Bergström har efter det planerat förlovningen och för knappt två veckor sedan gick han ner på knä och friade till Madeleine.
Sedan dess har det bara varit en liten skara av vänner och familjemedlemmar som har vetat om den glädjande nyheten.
Hovet har inte kunnat offentliggöra nyheten på grund av att hela kungafamiljen inte har varit samlad.
Carl Philip har varit på semester på västkusten, Victoria och Daniel har varit hos hans föräldrar i Acktjära utanför Ockelbo.

Hela familjen

Först i helgen samlades alla på Sollidens slott på Öland.
Kungen har varit väldigt noggrann med att han vill att hela familjen ska vara samlad när nyheten når svenska folket.
Bröllopet kommer inte bli samma storleksklass som Victorias och Daniels stundande vigsel.
Men kungligheter från hela Europa, framförallt tronarvingarna förväntas komma till Madeleines och Jonas bröllop.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag