Madeleine och Jonas bryter förlovningen

Publicerad
Uppdaterad
Prinsessan Madeleine och fästmannen Jonas Bergström har gjort slut, uppger hovet på sin hemsida. Nu vädjar det före detta paret om lugn och ro.
Nyheten släpptes när Madeleine befann sig på hög höjd - i ett flygplan på väg mot New York.
I ett pressmeddelande uppger hovet att prinsessan Madeleine och biträdande juristen Jonas Bergström bryter sin förlovning.
Beslutet är gemensamt, påstås det, och har fattats "efter moget övervägande".
"De har kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll", skriver hovet.
Tillfället är valt med stor omsorg. Prinsessan Madeleine befinner sig i ett flygplan och är på väg mot New York.
De närmaste timmarna kommer ingen kunna få tag på henne.

"Lugn och ro"

Nu vill prinsessan Madeleine och Jonas Bergström ha "lugn och ro" i sin "svåra situation".
Hovet avslutar pressmeddelandet:
"Vi ber om förståelse för att ytterligare uttalanden inte kommer att ges."
Hovet lämnar inga övriga kommentarer:
- Jag uttalar mig inte på nåt annat sätt än det som står på hemsidan. Det är den information vi ger och den information du kan citera, säger hovets presschef Nina Eldh.
Det var vid 12-tiden Madeleines plan lyfte med destination USA. Hon lämnade ett vårtrånande Stockholm bakom sig för några veckor på andra sidan Atlanten.
Det talades om att hon skulle få vila upp sig efter några jobbiga veckor, även om hon i New York samtidigt är på uppdrag för drottningens hjärtebarn World Childhood Foundation.
På förmiddagen lämnade hon sin lägenhet i Stockholms innerstad och satte sig i en Säpobil med destination Arlanda.


Planet försenat

Väl framme körde fordonet omedelbart fram till VIP-avdelningen och flygplatspersonal kom ut med två märkesväskor, en liten och en stor.
- Prinsessan Madeleine har solglasögon på sig och kom lätt och ledig. Hon ser inte ut att vara påverkad av den senaste tidens händelser, sa Expressens fotograf Sven Lindwall som var på plats.
Vad som pågick inombords vet ingen förutom prinsessan själv.
11.45 boardade prinsessan Madeleine SAS-planet – som lyfte 12.05. Planet var då en timme och 25 minuter försenat.
Anledningen: några stolar i första klass som behövde lagas.
En kort stund senare kom bomben: Madeleine och Jonas Bergström slår upp sin förlovning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag