Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Maddie, 3, rövades bort för nio år sedan

Det är snart nio år sedan Madeleine McCann, 3, försvann i Portugal.

Foto: AP

– Jag vill bara veta om hon lever eller är död. Vi behöver få veta. Det värsta är att inte veta, sa mamma Kate McCann, 47, nyligen till tidningen The Sun. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Christian Örnberg

Snart är det nio år sedan Madeleine McCann, 3, rövades bort i Portugal.

I ett nytt uttalande från mamma Kate McCann säger hon att "Maddie" troligtvis aldrig fördes bort från Algarve, där hon försvann.

– Jag känner mig närmast henne där, säger hon enligt brittiska The Sun.

Det är en av världens största kriminalgåtor. Den 3 maj 2007 var treåriga Madeleine på semester i Portugal med sin familj.

Men av någon anledning försvann hon från semesterlägenheten som familjen bodde i, i Praida da Luz på Algarvekusten – och sedan dess har varken brittiska eller portugisiska myndigheter lyckats ta reda på vad som hände.

– Jag vill bara veta om hon lever eller är död. Vi behöver få veta. Det värsta är att inte veta, sa mamma Kate McCann, 47, nyligen till tidningen The Sun.

Nu uttalar hon sig på nytt. Den här gången säger Kate McCann att hon inte tror att Madeleine fördes bort från turistorten där hon försvann.

– Det var där hon senast var och jag tror inte att hon tagits miljoner mil därifrån, säger McCann till The Sun och tillägger:

– Praia da Luz har alltid varit platsen där jag känner mig närmast henne.

 

LÄS MER: Gåtan på väg att få sin lösning

Försvinnandet en gåta

Vad som egentligen hänt flickan är ett olöst mysterium. Snart har hon varit försvunnen i nio år och teorierna om vad som kan ha hänt henne är många.

Genom åren har tusentals tips strömmat in från folk som påstått sig ha sett henne i olika miljöer runtom i världen. Det finns också spekulationer som säger att hon förts ut ur Portugal för att säljas till ett barnlöst par, eller att hon rentav mördats och forslats bort.

Den brittiska polisen, Scotland Yard, hade tills nyligen en hel avdelning som bara arbetade med Madeleines McCanns försvinnande. Den skars i höstas ned från 29 till fyra medlemmar.

Så sent som i november greps och förhördes också den ökände 32-årige barnmördaren – som i pressen kallas Silvio S – om "Maddies" försvinnande. Gripandet skedde efter misstankar om att han mördat två barn. Två brott som han också har erkänt.

 

LÄS MER: Här gräver de efter Madeleine McCann

"Oftast är det så"

Sedan försvinnandet har poliser från Scotland Yard också, under sitt omfattande utredningsarbete i Portugal, bevakat utgrävningar av ett antal platser. Grävandet är en del av utredningen kring flickans försvinnande.

Men nu säger alltså mamma Kate att både och hon maken Gerry tror att flickan aldrig fördes långt bort. Research som paret bedrivit på egen hand stöder deras teori, menar hon.

– Allt är bara spekulationer, men vi vet att det oftast är på det viset, säger McCann till The Sun.