Maddes och Chris okända skatteskuld

Stora skulder. Prinsessan Madeleines make Chris O´Neill krävs på en skatteskuld – och hon är betalningsansvarig.
Foto: Sven Lindwall

NEW YORK/STOCKHOLM. Chris O’Neill krävs på flera skatteskulder i USA.

I delstaten New York har ett ärende nu gått så långt att en så kallad ”warrant” utfärdats.

– Det gör att vi kan utmäta tillgångar och lägga beslag på inkomst, uppger Geoffrey Gloak, talesperson för New Yorks skattemyndighet, för Expressen.

Totalt rör det sig om skulder på närmare 350 000 ­kronor.

Även prinsessan Madeleine är betalningsansvarig för en av skulderna då hon, enligt hovet, också äger bostaden.

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill har inte betalat fastighetsskatt för sin lägenhet i New York sedan köpet 2013, enligt den tyska tidningen Bunte.

Det framgår av dokument från New York Citys skattekontor, den myndighet som ansvarar för fastighetsskatt i staden.

Expressen har tidigare i en rad artiklar berättat om parets bostäder i New York.

Den lägenhet de bodde i fram till och med flytten i december var en hyreslägenhet, men i samma hus äger Chris O’Neill och prinsessan Madeleine en mindre lägenhet som har varit till uthyrning.

Privat investering

Hovet har bekräftat att den lägenheten är en privat investering för paret. Den fastighetsskatt som ska betalas kvartalsvis har dock uteblivit helt sedan Chris O’Neill, genom bolaget Warwick International LLC, köpte bostaden.

Det innebär att även prinsessan Madeleine är skyldig hälften av skatten, då hovet bekräftat att det rör sig om en delad privat investering. Skulden uppgår till knappa 15 000 kronor.

– Det finns ingen anledning till att inte betala sin fastighetsskatt. Men när det handlar om så lite pengar låter det mest som att någon har glömt bort det, säger Gary Jakalow, skatteexpert och revisor i New York.

Problem på flera håll

Bunte berättar vidare att Chris O’Neill har problem på flera håll i USA. Sammanlagt handlar det om tre olika skatteskulder på totalt 350 000 kronor.

Förutom lägenheten i New York finns en skatteskuld för sommarhuset i Florida. Den skulden uppgår till 264 000 kronor.

Huset står på bolaget Bahama Beach Holdings LLC, som enligt amerikanska dokument tecknats av Chris O’Neill. Här var skatteskulden från början på 233 000 kronor, men i dag efter räntor och avgifter, är den uppe i över 264 000 kronor. I Florida går en del av fastighetsskatten till skolor och samhällsfunktioner och här är Chris O’Neill skyldig cirka 9 000 kronor.

– De här skulderna belastar dock inte personen bakom företagen (Bahama Beach Holdings LLC och Warwick International LLC, reds.anm.). Det är därför man skaffar sig LLC-företag – du är på så vis inte ansvarig för något utanför själva verksamheten, säger Gary Jakalow.

Har legat i över fyra år

Det gör däremot den tredje skatteskulden mot Chris O’Neill som är riktad mot honom personligen. Det är en privat skatteskuld som gjort att delstaten New York – myndigheten som ansvarar för lokal inkomstskatt – gått vidare juridiskt mot prinsessans make.

Enligt dokument som Bunte tagit del av, vilka också bekräftats av Expressen, har Chris O’Neill en obetalad skatt från 2010 som legat i över fyra år.

Det rör sig om motsvarande över 65 000 kronor.

Delstaten New York har därför, den 8 december 2014, utfärdat en ”warrant”.

”En warrant är en dom som gör en individs finansiella tillgångar till en panträtt. Det gör att vi kan utmäta tillgångar och lägga beslag på inkomst”, meddelar skattemyndighetens talesperson Geoffrey Gloak i ett mejl till Expressen.

Han har bett om att få återkomma vad som specifikt görs i fallet Chris O’Neill.

Chris O’Neill har sedan den 8 december – samma dag som domen i New York utfärdades

– vistats i Sverige och han bor nu tillsammans med hustrun Madeleine och parets dotter Leonore i en våning i Hovstallet på Östermalm i Stockholm.

Hovets informationschef Margareta Thorgren säger till Expressen:

– Vi på hovet kommenterar inte Chris O’Neills privata affärer.

Men prinsessan Madeleine är hälftenägare av lägenheten i New York som också saknar inbetald fastighetsskatt?

– Som vi tidigare har meddelat är lägenheten i New York en privat investering som inte har något med prinsessans officiella plikter att göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.