Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maddes hund flög privatjet från USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleine flög hem sin hund Zorro med privatjet från New York. Prinsessan bjöds på resan från USA till Sverige - men hovet vägrar berätta av vem.
Foto: Jan Düsing

Prinsessan Madeleine flög hem sin hund Zorro med  privatjet från New York. 

Prinsessan bjöds på resan från USA till Sverige - men hovet vägrar berätta av vem. 

- Jag har pratat med prinsessan och hon tycker att det här är privat, säger hovets informationschef Bertil Ternert till Expressen. 

Prinsessan Madeleineombads igår kommentera Zorros resa med privatjet, och några timmar senare bekräftade informationschefen Bertil Ternert efter ett samtal med prinsessan där det framkommit att prinsessan Madeleine och kungafamiljen fått hjälp av en pilot som "erbjöd sig att ta hand om hunden".

 - Det var en pilot som erbjöd sig att göra det här. När, hur och var tycker vi ska få tillhöra den privata sfären, säger Bertil Ternert.

 - Det var en privat resa och ett privat plan. Vi kan bekräfta att det har skett, men det kan väl få vara privat.

 Att hyra ett privatjet för en enkel resa mellan New York och Stockholm kostar mellan 250 000 - 500 000 kronor, enligt uppgifter till Expressen. Kostnaden kan variera kraftigt beroende på flygplanets storlek och efterfrågan.

 Bertil Ternert uppger att hundtransporten inte belastat staten eller skattebetalarna.

 - Jag har kontrollerat med personen som sköter redovisningen av apanaget, och det har inte kommit in någon räkning för hundresor.

Har ett specialavtal

 Enligt Bertil Ternert, som tidigare varit informationschef på flygbolaget SAS, är det i dag vanligt att passagerare tar med sig hundar på många reguljära flygningar. Förändrade karantänsregler har gjort det enklare att ta med sig husdjuren till och från till exempel USA.

 - Gör man en resa med reguljärflyg så innebär hunden ingen extrakostnad om den är så liten att den kan gå som handbagage, säger Ternert.

 Enligt informationschefen har hovet dessutom ett specialavtal med SAS - men exakt vad det innebär är oklart.

 Bertil Ternert hävdar dock att prinsessan Madeleines hund är så liten att den kan följa med som handbagage.

 Informationschefen poängterar att den nu aktuella resan med en privatjet inte inneburit några kostnader för skattebetalarna.

 - Jag ser det som en privat tjänst... och det viktiga är att det är ingen kostnad för en hund att transporteras i ett reguljärflyg, eftersom det är en så liten hund.

Men uppgiften om att hunden flugits från New York till Stockholm med privatplan är korrekt?

 - Det är en korrekt uppgift, ja. Någon har erbjudit sig att ta med hunden.

Vem bjöd på den resan?

 - Det är en privat uppgörelse som är gjord här. Något annat kan jag inte säga.

 Enligt Bertil Ternert har prinsessan Madeleines hund stadigvarande bostad i Sverige numera.

 Lagen säger att alla hundägare i landet måste registrera sina hundar i Jordbruksverkets centrala hundregister. Men där finns ingen notering om att prinsessan äger en hund.

 Det förklarar Bertil Ternert med att hunden är registrerad på hovförvaltningen:

 - Det är så enligt sedvanor och bruk. Man registrerar inte på de kungliga.

FAKTA

Köpte hunden med Jonas


* Prinsessan Madeleine och hennes dåvarande pojkvän Jonas Bergström hittade Jack Russell-valpen Zorro på en kennel i Stockholm hösten 2006.
* Prinsessan Madeleine har många gånger visat upp Zorro i offentliga sammanhang. På pappa kungens födelsedag för två år sedan höll hon till exempel hunden i famnen när familjen klev ut på slottets balkong för att hälsa på folket.

Victoria och Daniel bjöds på sin bröllopsresa


Kronprinsessan Victoria och prins Daniel lät sig bjudas på bröllopsresa i privatjet till Söderhavet.
Den gången var det EF-miljardären Bertil Hult som lånade ut sitt plan, en Dassult Falcon 7X.
Bertil Hult var i går inte anträffbar när Expressen sökte honom för en kommentar.
Efter kronprinsessparets bröllopsresa engagerades Riksenheten mot korruption. Överåklagare Gunnar Stetler tittade närmare på resan och kom fram till att kungafamiljen inte ryms i mutlagstiftningen.
- Kronprinsessan har ärvt sin position och är därför inte med i den personkategorin som kan åtalas för den här typen av brott, slog Gunnar Stetler fast.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.