Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Maddes bröllop orsak till kungens förlust

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Huvudorsaken till kungens förlusten var prinsessan Madeleines bröllop och kungens firande av 40 år på tronen.
Foto: All Over Press
Kungen gjorde förlust förra året – kungliga hovstaterna backade med 2,1 miljoner kronor.
Foto: Pontus Lundahl / Tt

Kungen gav dottern Madeleine en frikostig bröllopsgåva: Miljontals kronor.

Vigseln mellan prinsessan och Chris O'Neill kostade skattebetalarna 3 miljoner kronor, men stora utgiften stod pappa för:

– Merparten av bröllopet har kungen bekostat privat, bekräftar Jan Lindman, överintendent vid hovet för Expressen.

Prinsessan Madeleine fick sitt bröllop sommaren 2013 betalat av både skattebetalarna och pappa kungen.

Hovet bekräftade i går först för Expressen.se att av apanaget, skattebetalarnas pengar, som kungliga hovstaterna får varje år var det 3 miljoner av förra årets 124,2 miljoner kronor som gick till att finansiera prinsessans bröllop med maken Chris O'Neill.

– Det finns en utgiftspost i kungliga hovstaterna på 3 miljoner kronor för bröllopet, säger Jan Lindman, överintendent och ekonomichef vid hovet.

Täckte de 3 miljonerna hela bröllopet?

– Nej, nej, merparten av bröllopet har kungen betalat privat.

Merparten? Det innebär alltså att han själv har betalat betydligt mer än 3 miljoner kronor och att bröllopet kostade minst 6 miljoner kronor?

– Ja, det stämmer, men någon exakt summa lämnar vi inte ut, säger Jan Lindman.

"Budgeterat för förlust"

För första gången efter ett beslut i riksdagen om ökad insyn i hovets ekonomi väljer hovet att i år bli mer öppna med sin redovisning av var skattebetalarnas pengar går till inom kungliga hovstaterna. Av verksamhetsberättelsen som presenterades i går framgår att 2013 var ett oerhört intensivt kungligt år: Prinsessan Madeleines bröllop, drottning Silvia 70 år, prinsessan Lilians begravning och kungens firande av 40 år på tronen. Trots bidrag på 124,2 miljoner kronor från skattebetalarna till kungliga hovstaterna blir siffrorna röda för 2013. Hela 2,1 miljoner kronor backar kungliga hovstaten med och då var totala intäkten för kungliga hovstaten 81 miljoner kronor.

I verksamhetsberättelsen konstaterar hovet:

"Det negativa utfallet är hänförligt till den officiella delen av bröllopet mellan prinsessan Madeleine och herr Christopher O'Neill. Samt högtidlighållandet av kungens 40-årsjubileum som statschef."

– Vi hade i ett tidigt skede budgeterat för en förlust och den var planerad att bli större. Vi känner oss tillfreds med de siffror som det slutade på, säger Jan Lindman.

Är det skattebetalarna som får stå för de 2,1 miljonerna i förlust?

– Nej, det är statschefen. Om vi inte kan ta hem underskottet inom överskådlig tid får statschefen, i det här fallet kungen, som får stå för kostnaden, förklarar Jan Lindman.

"Hårt arbetande kungafamilj"

Hovets informationschef Margareta Thorgren konstaterade i går:

– Med en ökad dialog tror jag att vi kommer att vara bättre på att förklara det viktiga som kungafamiljen bedriver.

Jan Lindman:

– Mer öppen redovisning gör att vi nog får större förståelse för hur vi jobbar.

Generallöjtnant och förste hovmarskalk Mats Nilsson menar att utgiftsposten för kungen firar 40 år på tronen var en av de mest uppskattade sakerna förra året.

– Kungen och drottningen besökte varje län i Sverige under året och det var väldigt lyckat. Det är en hårt arbetande kungafamilj som håller oss sysselsatta.

Bröllopet stor utgiftspost

De stora utgiftsposterna för hovet var prinsessan Madeleines bröllop och kungen 40 år på tronen. Hovet redovisade i går för Expressen kostnaderna för de två evenemangen:

Bröllopet: 3 miljoner kronor.

Kungen 40 år på tronen: 1 miljon kronor.

Jan Lindman, ekonomichef, berättar att hovet från början hade räknat med att kungens 40 år på tronen skulle kosta ytterligare 1 miljon kronor i kostnader.

- Nu gick vi 1 miljon kronor bättre än mot budget.

Många anställda

Det är 230 heltidsanställda som arbetar vid kungliga hovstaterna - hovstaten och slottsstaten. Det är fler kvinnor som är anställda, 140 mot 119 män. Av apanaget på 124,2 miljoner kronor gick 63 miljoner kronor till hovstaternas verksamhet och 61 miljoner till slottsstaten.

I hovets egen undersökning om vad kungahuset kostar Sverige och varje person kom de fram till 14 kronor per invånare. Det kan ställas mot Norge där kungahuset, enligt svenska hovet, kostar varje skattebetalare över 40 kronor.

- Vi känner att vi internationellt har en kostnadseffektiv hovstat, konstaterar Jan Lindman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.