Madde tar plats i Chris O'Neills företag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Prinsessan Madeleine är vice ordförande i två av Chris O'Neills bolag.
Foto: Suvad Mrkonjic
Chris O'Neill själv är ordförande.
Wilton Payments rä ett av bolagen som Madeleine nu går in som vice ordförande i.
I Belgravia går också prinsessan in som vice ordförande.

Prinsessan Madeleine har fått roller i två av Chris O'Neills bolag i USA.

Dokument visar att hon finns registrerad i Wilton Payments och Belgravia Investments i Florida.

Där hade Madeleine  titeln vice ordförande.

Prinsessan Madeleines make Chris O'Neill valde vid bröllopet förra året avsäga sig chansen till en prinstitel för att i stället kunna arbeta vidare med sin affärsverksamhet i USA.

Dokument registrerade i Florida visar att även prinsessan Madeleine har tagit en roll i sin makes affärsverksamhet.

Den 26 augusti 2013 registrerades bolagen Wilton Payments och Belgravia Investments i delstaten Florida i USA och för båda bolagen är Chris O'Neill ordförande. Av de offentliga handlingar som finns tillgängliga framgår också att prinsessan Madeleine sitter med i bolagen - Madeleine Bernadotte, skriven på samma bolagsadress som maken i Palm Beach i Florida, är bokförd som vice ordförande.

Hovet har meddelat att Madeleine har en femprocentig ägarandel, men hon har inte någon roll i företaget. Hon har avsagt sig uppdraget som vice ordförande och har ingen aktiv roll i bolagen

Bolaget Wilton Payments, där Chris svåger John D'Abo funnits med som direktör sedan 2004 i England, sysslar enligt sin egen hemsida med elektroniska betalningssystem över hela världen. Företaget uppger att de har ett kontor i Florida och ett i London.

Belgravia Investments är i investeringssektorn.

Maddes nya karriär?

Tyska tidningen Bunte som kom ut på torsdagen spkuler i att prinsessan Madeleine nu kan vara på väg att satsa på en karriär som affärskvinna i USA.

Men bolagen kan också vara sätt att äga bostäder.

När prins Daniel gifte sig med kronprinsessan Victoria var han tvungen att avveckla all sin affärsverksamhet för att kunna ingå i den kungliga familjen.

Ingen som tillhör den kungliga familjen och uppbär en kunglig titel som kung, drottning, prins eller prinsessa kan samtidigt, enligt kungahusets egna regler, bedriva en affärsverksamhet.

EXPERTEN: Det säger ingenting om ägarskapet

Gary Jakalow är revisor i New York. Enligt honom visar papperen en registrering som företag. Den går inte att utläsa något om verksamheten i företagen - eller vilka roller personerna har, trots titlarna.

''Titeln säger inget om ägarskapet. Men om de äger något tillsammans så verkar det logiskt att båda har en titel."

Det skulle kunna vara ett sätt för paret att äga sin bostad, till exempel.

''Det man kan göra är att man sätter bolaget som ägare av bostaden. På så vis går inte ägandet att härleda direkt till dem.

Men det är inget vi vet säkert heller.

''Det behöver inte alls vara ett företag som bara äger ett hus. Det kan vara någon annan verksamhet också. Det är det fina med ett LLC - ingen vet någonting om det.

Har Madeleine makt?

''Som vice ordförande brukar man kunna skriva under papper, absolut", säger Jakalow.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.