"Inte bara upp till mig". Prinsessan Madeleines bröllop i sommar kan tv-sändas. "Det är något vi diskuterar just nu hemma inom familjen. Till sist är det ju pappa som bestämmer tillsammans med oss", sa Madeleine till Expressens Mats Larsson utanför hennes arbetsplats på World Childhood Foundation i New York i går. Foto: Axel Öberg
"Inte bara upp till mig". Prinsessan Madeleines bröllop i sommar kan tv-sändas. "Det är något vi diskuterar just nu hemma inom familjen. Till sist är det ju pappa som bestämmer tillsammans med oss", sa Madeleine till Expressens Mats Larsson utanför hennes arbetsplats på World Childhood Foundation i New York i går.  Foto: Axel Öberg

Madde: Självklart får ni ta del av vårt bröllop

Publicerad

NEW YORK. Prinsessan Madeleine har ett lugnande besked till svenska folket.

Det blir tv-sändningar från hennes bröllop i sommar med Chris O'Neill.

- Självklart så ska svenska folket få ta del av vårt bröllop, säger hon till Expressen.

Det är den 8 juni som prinsessan Madeleine kommer att gifta sig med Chris O'Neill i Slottskyrkan i Stockholm.

Som Expressen kunde berätta i går skulle kungafamiljen kunna hävda att bröllopet är privat, och stänga ute medierna, eftersom bröllopet inte betalas med skattemedel, utan av kungen och familjen.

Läsarna reagerade

Något beslut om ceremonin ska tv-sändas har inte fattats.

- Det är ytterst prinsessan Madeleine som bestämmer det, sa Bertil Ternert vid hovets pressavdelning till Expressens Johan T Lindwall.

Många läsare reagerade i går på uppgiften att prinsessan Madeleine varit tveksam till att acceptera tv-kameror i kyrkan.

Prinsessan Madeleine är tillbaka i ett mycket vinterkallt New York - minus tolv grader - och var på jobbet med World Childhood Foundation i går.

"Inte helt upp till mig"

Det var utanför kontoret på Manhattan som Expressen i går träffade henne.

Kommer bröllopet att sändas i tv?

- Det är inte helt upp till mig, svarar prinsessan Madeleine.

- Det är något vi diskuterar just nu hemma inom familjen. Till sist är det ju pappa som bestämmer tillsammans med oss.

Vad skulle du vilja?

Prinsessan är först tyst några sekunder och säger sedan:

- Du måste förstå, jag vill inte att ni gör en stor artikel av det här.

Det är många läsare som reagerat hemma. Många vill ju se bröllopet.

- Självklart så ska det svenska folket få ta del av vårt bröllop. Det känner jag varmt för. Det tycker jag är en självklarhet.

- Sedan vet jag inte hur stor del det kommer att vara. Om det blir bara i kyrkan eller hela kvällen. Men självklart kommer en viss del att tv-sändas.

"Vi diskuterar det nu"

Du förstår att folk vill se själva ceremonin i kyrkan?

- Absolut. Och det har vi nog inte tänkt någonting annat än att svenska folket ska få ta del av det.

När fattas det slutliga beslutet?

- Vi diskuterar det nu. Det handlar ju bland annat om vilka tv-kanaler som ska vara med. Det är mycket som ska vägas in.

- Det är inte bara upp till mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag