Madde och Victoria säljer H&M-aktierna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine har minskat sitt innehav av H&M-aktier, samtidigt som de är bästa vänner med H&M-arvtagarna.
Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

De är bästa vänner med H&M-arvtagarna Karl-Johan Persson och Lina Tham.

Men i kronprinsessan Victorias och prinsessan Madeleines aktieportföljer är klädjätten ingen vinnare. Förra året såldes hälften av kungabarnens innehav i klädjätten.

- Vi ser långsiktigt i våra placeringar, förklarar Jan Lindman, ekonomidirektör och överintendent vid hovet.

Hela kungafamiljen är intresserad av värdepapper och då aktier.

Expressen har nu granskat kungafamiljens privata aktier och klart står att kungen har sina innehav främst inom Wallenbergsfären. Placeringarna är långsiktiga och det är sällan han gör några ändringar i innehavet.

Expressen har tittat på familjens innehav under 2012 och det var inget lyckat år för kungafamiljen när det gäller aktieförsäljningarna. Flera av bolagens aktiekurser ökade efter att kungafamiljen hade gjort sina försäljningar - uppgifter som kommer från de offentliga aktieböckerna hos Euroclear (före detta Värdepapperscentralen, VPC).

"Långsiktig plan"

Kungen sålde under förra året 7000 aktier i Atlas Copco. Ett olyckligt val då aktien steg med 30 kronor på ett år. Detsamma gäller försäljningarna av 8000 aktier i Scania - även de steg drygt 30 kronor.

- Det är jag som tar besluten att sälja och köpa, förklarar Jan Lindman, ekonomidirektör vid hovet.

- Vi har det så bara för att ingen i familjen ska hamna i en situation att de kan ifrågasättas för att ha fått information i förväg om något bolag. Det är först efter att jag köpt eller sålt som jag informerar kungafamiljen.

När det gäller kungabarnens aktieportföljer är det också få ändringar som har skett under förra året. De har gjort sig av med sina aktier i Electrolux. Även om innehaven var blygsamma så blev det förlust.

De hade alla 1500 aktier var den sista december 2011 till kursen 109,70 kronor. Ett år senare var aktien värd 170,50 kronor. Även de har sålt alla Scaniaaktierna med förlust.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine är båda nära vänner till H&M-arvtagarna Karl-Johan Persson och Lina Tham. Respektive familjer umgås privat och det var hos Karl-Johan Persson som kronprinsessan Victoria hade sin möhippa. Lina Tham är en av prinsessan Madeleines bästa vänner.

Men bolaget H&M är ingen vinnare i någon av kungabarnens aktieportföljer - tvärtom. Victoria och Madeleine minskade sina innehav från 12000 till 7000. Carl Philip sålde hälften av sina 12000 aktier.

- När vi förvaltar pengarna för kungafamiljen gör vi det hela tiden utifrån att vi vill ha en långsiktig plan. En sådan kan vara att sprida riskerna och kanske inte ha för mycket samlat i exempelvis ett bolag.

- Sälja H&M var mitt beslut och ingen av familjemedlemmarna visste om detta i förväg, förklarar Jan Lindman.

- Kungen kan efteråt kommentera olika affärer och då kan jag få en kommentar av skiftande karaktär. Kungen kan ha egna synpunkter på ekonomins utveckling, tanke kring olika branscher. Han är extremt välorienterad på hur det ser ut i landet.

Försäljningen får tummen ner

Jan Lindman förklarar att deras ledstjärna när det gäller aktier är att inte göra så mycket affärer och tänka långsiktigt.

- Om vi får en bred nedgång i ekonomin vill vi inte hamna i en situation där vi måste sälja, utan vi vill då kunna sitta lugnt i båten.

Claes Hemberg, en av landets mest kända sparekonomer, ger tummen ner för att kungabarnen har gjort sig av med H&M:

- Det hade jag inte gjort. H&M är en bra aktie som har gett bra utdelning. Jag är övertygad om att H&M kommer överträffa snittet de närmaste tio åren. Så H&M hade jag nog behållit.

Inte heller försäljningen av Scania får godkänt:

- Jag skulle ha behållit Scania, men gjort mig av med Electrolux. Jag har svårt för det bolaget, de tjänar pengar på att tillverka billigare och billigare. Det håller inte längden.

Aktieinnehavet

Expressens uppgifter är hämtade i de offentliga aktieböckerna hos Euroclear (fd Värdepapperscentralen, VPC).

Sökningarna är inte heltäckande då man inte kan söka på alla bolag en person är delägare i. Däremot vet vi sedan tidigare att kungafamiljen har placerat i de stora exportdrivande företagen.

Kungafamiljens aktieinnehav i just de bolagen har Expressen följt under flera år. Men det utesluter inte att familjen har innehav även i mindre okända bolag. Innehaven avser slutkursen vid avstämningsdagen som är den sista dagen börsen är öppen i december 2011 och 2012.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.