Madde och Chris
har valt präster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TILL ALTARET. Den 8 juni gifter sig prinsessan Madeleine och Chirs O'Neill i Slottskyrkan på Stockholms slott.
Foto: Bulls

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill ska ha familjens präster på sitt bröllop.

Expressen kan avslöja att överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen ska viga paret.

- Det stämmer att jag fått den äran, berättar Lars-Göran Lönnermark.

Fortfarande är en rad saker inte offentliggjorda kring prinsessan Madeleines bröllop den 8 juni i Slottskyrkan inne på Stockholms slott.

En ära

Expressen kan berätta att det är klart vilka som har fått äran att viga paret. När Madeleine och hennes blivande make Chris O'Neill står framme vid altaret i juni är det kungliga hovförsamlingens biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark och Michael Bjerkhagen, pastor i Slottskyrkan.

- Från hovets sida kan vi bekräfta att Lars-Göran Lönnermark och Michael Bjerkhagen ska vara officianter vid prinsessans bröllop, säger Bertil Ternert.

Andra gången

Även Lars-Göran Lönnermark bekräftar sin medverkan:

- Jag har fått den äran. Det känns naturligtvis speciellt.

Lars-Göran Lönnermark var tidigare biskop i Skara stift och 2010 var han en av prästerna på kronprinsessan Victorias bröllop. Det blir nu andra gången han får viga en kunglighet.

Tidigare i veckan offentliggjorde hovet att prinsessan Madeleine och Chris O´Neill efter bröllopet ska åka kortege genom Stockholm. Från Riddarholmen ska de och gästerna på bröllopet ta sig ut i fartyg till Drottningholms slott.

Hedrar prinsessan Lilian

Nu är det även klart att prinsessan Madeleine och Chris O´Neill ska åka med Strömma kanalbolagets fartyg m/s Gustafsberg VII.

- Det är detaljplanering som jag inte riktigt känner till, säger Bertil Ternert.

Madeleine har valt fartyget för att hedra sin extrafarmor prinsessan Lilian som avled tidigare i våras. Under alla år var prinsessan Lilian gudmor åt m/s Gustafsberg VII.

När kungens syster prinsessan Christina gifte sig 1974 med Tord Magnuson valde de också att åka med m/s Gustafsberg VII till Drottningholms slott och bröllopsmiddagen.

DE HEDRAR LILIAN - ÅKER MED BÅTEN GUSTAFSBERG VII

Gustafsberg VII byggdes 1912. Gustavsbergs porslinsfabrik behövde fartyget för transporter mellan Stockholm och Gustavsberg. Fartyget går i dag charter och har en stor vinkällare ombord som 1991 belönades med Munskänkarnas hedersplakett.

På prinsessan Madeleines färd är champagne beställd på fartyget och de andra fartygen som hyrs in för att transportera gästerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.