TILL ALTARET. Den 8 juni gifter sig prinsessan Madeleine och Chirs O'Neill i Slottskyrkan på Stockholms slott. Foto: Bulls
TILL ALTARET. Den 8 juni gifter sig prinsessan Madeleine och Chirs O'Neill i Slottskyrkan på Stockholms slott. Foto: Bulls

Madde och Chris
har valt präster

Publicerad

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill ska ha familjens präster på sitt bröllop.

Expressen kan avslöja att överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark och pastor Michael Bjerkhagen ska viga paret.

- Det stämmer att jag fått den äran, berättar Lars-Göran Lönnermark.

Fortfarande är en rad saker inte offentliggjorda kring prinsessan Madeleines bröllop den 8 juni i Slottskyrkan inne på Stockholms slott.

En ära

Expressen kan berätta att det är klart vilka som har fått äran att viga paret. När Madeleine och hennes blivande make Chris O'Neill står framme vid altaret i juni är det kungliga hovförsamlingens biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark och Michael Bjerkhagen, pastor i Slottskyrkan.

- Från hovets sida kan vi bekräfta att Lars-Göran Lönnermark och Michael Bjerkhagen ska vara officianter vid prinsessans bröllop, säger Bertil Ternert.

Andra gången

Även Lars-Göran Lönnermark bekräftar sin medverkan:

- Jag har fått den äran. Det känns naturligtvis speciellt.

Lars-Göran Lönnermark var tidigare biskop i Skara stift och 2010 var han en av prästerna på kronprinsessan Victorias bröllop. Det blir nu andra gången han får viga en kunglighet.

Tidigare i veckan offentliggjorde hovet att prinsessan Madeleine och Chris O´Neill efter bröllopet ska åka kortege genom Stockholm. Från Riddarholmen ska de och gästerna på bröllopet ta sig ut i fartyg till Drottningholms slott.

Hedrar prinsessan Lilian

Nu är det även klart att prinsessan Madeleine och Chris O´Neill ska åka med Strömma kanalbolagets fartyg m/s Gustafsberg VII.

- Det är detaljplanering som jag inte riktigt känner till, säger Bertil Ternert.

Madeleine har valt fartyget för att hedra sin extrafarmor prinsessan Lilian som avled tidigare i våras. Under alla år var prinsessan Lilian gudmor åt m/s Gustafsberg VII.

När kungens syster prinsessan Christina gifte sig 1974 med Tord Magnuson valde de också att åka med m/s Gustafsberg VII till Drottningholms slott och bröllopsmiddagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag