Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Madde": Jag är trött på att kallas partyprinsessa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Madeleine berättar att hon är intresserad av jakt. Nu hoppas hon kunna locka fler kvinnor att börja jaga. - Jag sköt mitt första rådjur för inte alls så länge sen, ute på Lovön, säger hon.
Foto: RYD ULF

Prinsessan Madeleine är hjärtligt trött på att bli stämplad som partyprinsessa.

Nu ska hon hjälpa barn i krigsdrabbade länder och kanske även besöka krigszoner, så långt från festande man komma kan.

- Jag tycker det känns väldigt tråkigt, säger Madeleine om festreportagen i medierna.

- Visst, tidigare kanske jag gick ut då och då. Men de senaste tre åren har jag ägnat mest tid åt att studera. Stämpeln finns fortfarande kvar men jag känner jag kommit långt bort från den perioden. I måndags blev hon klar med sin fil. kand.-examen vid Stockholms universitet i ämnena konstvetenskap, etnologi och modern historia. Närmast i hennes utbildningsprogram står nu praktik på FN:s barnfond Unicef i New York.

Krigsdrabbade

 - Där ska jag vara på en avdelning bland annat för skydd av barn i krigsdrabbade länder, barn på institutioner och barn som sexutnyttjats, berättar prinsessan. Hon hoppas på att det också blir besök i krigsdrabbade och andra utsatta områden, så att hon med egna ögon får se och uppleva vad det handlar om. Hon stannar i New York till i juni och räknar med att jobba hårt på heltid. - Sedan får vi se hur det blir, kanske blir det mer studier, i så fall troligen internationella relationer. Hon vill inte berätta konkret om framtidsplanerna. - Jag har mina små planer men de får ligga och gro lite.

Jaktprinsessa

 Prinsessan Madeleine tycker att det är roligt att hon och hennes gudmor och faster prinsessan Christina har samma intressen och inriktning inom det sociala och kulturella området. Prinsessan Madeleine beskriver sig själv som en nyfiken och glad person som bryr sig mycket om andra människor. Vänner är viktiga för henne. Hon har breda fritidsintressen, från målning och silversmide till jakt, ridning och skidåkning. - Jag sköt mitt första rådjur för inte alls så länge sen, ute på Lovön (där Drottningholms slott ligger). - Att delta i älgjakt är ett ganska stort steg men jag har examen och någon dag när en älg kommer förbi blir det spännande. Jag hoppas kunna locka fler unga kvinnor att jaga. - Det handlar inte bara om att skjuta ett djur utan det är också en stor naturupplevelse. Det hör till naturvården.

Vasaloppet

 Prinsessan gillar skidåkning, både längdåkning och utförsåkning. Hon funderar på Vasaloppet. - Tjejvasan skulle jag kunna tänka mig. Jag brukar åka en mil om dagen uppe i fjällen. I svenska fjällen blir det mest längdåkning, slalombackarna är korta. Hon föredrar därför utförsåkning i Alperna. Prinsessan Madeleines 60-poängsuppsats i konstvetenskap handlade om det öländska sommarslottet Sollidens historia. Hon beskriver engagerat hur hon därefter ser det med nya ögon. - En överraskning var att drottning Victoria lade sig i minsta lilla detalj i bygget. Hon gav sig inte på någon punkt utan var en sträng byggherre.

Sälja Sverige

 - Målet för mig är att bli en god ambassadör för Sverige, säger prinsessan om sin framtid. - Det finns ett stort intresse för Sverige i världen och om jag kan bidra till detta skulle jag bli glad. Prinsessan berättar med stolthet att hon är beskyddarinna för stiftelsen Min stora dag, som låter svårt sjuka barn få en önskan uppfylld. Hennes andra beskyddaruppdrag är för Europa Nostra, en organisation som värnar om kulturarvet i Europa.

THOMAS HÖJEBERG

FAKTA

Prinsessan
Prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine föddes den 10 juni 1982.
Hon är tredje och yngsta barnet till kung Carl Gustaf och drottning Silvia och tredje i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.
Prinsessan tog studenten vid Enskilda gymnasiet 2001 och kan nu glädjas åt en alldeles färsk fil kand i konstvetenskap, etnologi och modern historia.
Hennes 60-poängsuppsats handlade om bygget av sommarslottet Solliden som skedde under aktivt ledarskap av anmodern drottning Victoria.
Prinsessan växte upp på Drottningholms slott och har nu egen bostad vid hovstallarna i Stockholm.
Hon genomgår ett digert utbildningsprogram för sin roll som ambassadör för Sverige.
Prinsessan Madeleine beskriver sig själv som glad och nyfiken.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.