Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmanuel Macrons rörelse gör ny succé

Parlamentsvalet ser ut att bli en stor framgång för president Emmanuel Macron.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
President Emmanuel Macron och hans fru Brigitte röstar i parlamentsvalet.Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Emmanuel Macron fortsätter att göra succé.

Nu får hans rörelse La République En Marche omkring 32 procent av rösterna i första omgången av parlamentsvalet – och får troligen egen majoritet med bred marginal.

Samtidigt går Socialistpartiet mot ett katastrofval och riskerar tappa omkring 250 parlamentsplatser.

Fransmännen gick till valurnorna under söndagen för att rösta i första omgången av parlamentsvalet där sammanlagt 7882 kandidater ställde upp. 

De som får flest röster går vidare till andra omgången som hålls om en vecka, där det till slut avgörs hur de 577 ledamotsplatserna i parlamentet fördelas.

När de första siffrorna från opinionsinstitutet Kantar-Sofres i samarbete med tidningen Le Figaro publicerades strax efter klockan åtta på söndagskvällen stod det klart att president Emmanuel Macrons rörelse La République En Marche, LREM, går mot en jordskredsseger. 

– Frankrike är tillbaka, säger Macrons premiärminister Edouard Philippe, om resultatet.

De får 32,3 procent av rösterna enligt AFP – vilket innebär att de kommer ta mellan 400 och 440 av de totalt 577 platserna i parlamentet skriver Le Figaro.

Andra opinionsundersökningar visar liknande siffror.

Emmanuel Macron och Birgitte Macron röstade i Touquet

– Vi tar emot det här resultatet med stor ödmjukhet och ett enormt ansvar, säger Jean-Paul Delevoye, talesperson för La République En Marche, till Le Figaro.

https://twitter.com/libe/status/873964562697138177

Valet är av stor vikt för Emmanuel Macron då det avgör hur stort politiskt manöverutrymme han får under sin mandatperiod. Presidenten själv röstade tillsammans med sin fru Birgitte Macron. Paret anlände strax före lunch på söndagen till vallokalen i den lilla staden Touquet vid Atlantens kust i nordvästra Frankrike.

 

LÄS MER: Så tar Macron upp kampen mot IS 

 

Låga siffror för Marine Le Pen

Det gick betydligt sämre för högerpopulistiska Nationella fronten.

Partiet, som i dagsläget har två platser i parlamentet, hade som mål att nå 15 platser. Men med ett stöd enligt de första siffrorna på 13,5 procent innebär det att partiet bara når mellan två och fem platser.

Marine Le Pen kommenterade siffrorna på söndagskvällen och menade att det låga resultatet i första hand berodde på lågt valdeltagande.

– De patriotiska väljarna måste mobilisera nästa söndag. Det låga valdeltagandet visar att vi har en röstreserv att ta från, säger Marine Le Pen till Le Figaro.

Marine Le Pen under dagens röstning.Foto: THIBAULT VANDERMERSCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

LÄS MER: Paret revolutionerar den politiska stilen 

 

Katastrofval för Socialistpartiet

Socialistpartiet, som är ett av de två traditionellt största partierna i Frankrike, gjorde ett ännu sämre val och fick enligt de preliminära siffrorna tio procent av rösterna vilket gör dem till femte största parti.

Resultatet innebär att Socialistpartiet väntas få omkring 30 platser i parlamentet, att jämföra med dagens 280 platser.

Allt tyder på att valdeltagandet är det lägsta någonsin och ligger på strax under 50 procent. 

Det franska valsystemet bygger på att landet är uppdelat i 577 valkretsar. Varje valkrets röstar fram en kandidat, det innebär att de röster som går till tvåan och trean i varje valkrets i praktiken blir betydelselösa. 

Emmanuel Macron kan vinna stort

Socialistpartiets ledare Jean-Christophe Cambadélis, som själv förlorade sin plats i parlamentet under kvällen, menar att det inte kommer finnas utrymme för demokratisk debatt om Macron vinner så stort som han verkar göra.

– Det är varken hälsosamt eller önskvärt, säger Cambadélis.

I första omgången av parlamentsvalet deltar samtliga kandidater. Om någon får över 50 procent av rösterna (minst 25 procent av de röstberättigade) i en valkrets är det avgjort redan då, personen får en plats.

Om ingen får över 50 procent går de kandidater som fått ett stöd motsvarande lägst 12,5 procent av de röstberättigade vidare till den andra omgången. Den som får flest röster i andra omgången vinner.

 

LÄS MER: "En seger av historiska mått"