Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macrons maktknep: Tonfisk och dyrt vin

Tusentals demonstrerar under G7-mötet.
Storbritanniens Boris Johnson, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Emmanuel Macron, Italiens Giuseppe Conte och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk inför G7-toppmötet.Foto: ANDREW PARSONS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump och Emmanuel Macron åt lunch tillsammans.Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron provar lokal mat och vin inför G7-toppmötet.Foto: IAN LANGSDON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

BIARRITZ. Stämningen har inte varit så här spänd mellan världens stora, demokratiska ledare på länge.

Under lördagen inledde Frankrikes president Emmanuel Macron, G7-mötets värd i sydfranska Biarritz, Operation Avslappning.

Med tonfisk och dyra viner klappas ledarna medhårs under helgens toppmöte.

– Från och till käbblar vi lite med varandra, men vi fungerar väldigt bra, bedyrade USA:s Donald Trump till pressen med sin värd Emmanuel Macron på den andra sidan den vita bordsduken. Lunchen i anslutning till G7-mötets öppnande presenterades som en ”improviserad”. USA:s president lade till:

– Vi minns alla middagen i Eiffeltornet. Det var en bra början…

Det är ett minne från 2017 då Frankrikes nyvalde president gjorde allt han kunde för att ta emot Donald Trump med militärparad och middag i Eiffeltornets lyxrestaurang.

Men idag anklagar USA:s ledare Macron för att försöka göra diplomatiska trevare gentemot Iran bakom ryggen på amerikanerna och för att förbereda en retroaktiv skatt på amerikanska internetjättar som Facebook och Amazon.

Amerikanska företag har också stora intressen i Brasiliens sojaproduktion vars tillväxt är kopplad till skogsbränderna i Amazonas regnskog. Frankrikes president hotade i dagarna med att bromsa frihandelsavtalet med Brasilien.

Fick improvisera kök

Men i lördags gällde det för G7:s värd att lugna stämningen kring världsledarnas bord i Biarritzuddens fyrtorn. Fyren har egentligen inget kök gjort för den här typen av middagar. Enligt lokaltidningen Ouest-France har ett sådant fått improviseras.

Under middagen hade Frankrikes Macron USA:s Trump på sin vänstra sida och Kanadas premiärminister Justin Trudeau på sin högra. Honom hade Trump kallat för ”oärlig och svag” efter G7-mötet i Kanada förra året.

Macron mobiliserar allt han förfogar över i form av gastronomi under helgens G7-möte. I Frankrike kallas det för kulinarisk diplomati, en form av subtil soft power.

När Vladimir Putin bjöds till Macrons semesterborg på Rivieran häromveckan för att tala om ett möjligt återinträde i G7-klubben bjöds ryssen på svart sorbet från Krimhalvön.

I Biarritz serveras bland annat röd tonfisk fiskad med rev i Atlanten. Men också baskiska ostar och bakverk.

Borgmästarens gåva till Trump

Närliggande Bordeaux borgmästare Nicolas Florian gav USA:s president en flaska Saint-Emillion årgång 2000, värd lika många kronor.

Borgmästaren har förklarat det som en gest för att lugna Trumps iver att lägga högre tullar på franska viner.

Möjligen visste inte borgmästaren att USA:s president inte dricker alkohol. Åtminstone inte sedan Donald Trumps bror, Fred Jr, dog i skador av alkohol 1981.

Vid samtliga bord under middagen serverades det filtrerat kranvatten som en vink åt klimatdemonstranterna på gatorna runt Biarritz… ”utom vid presidentbordet”, förklarade lokal media.

President Emmanuel Macron försökte under lördagen också lugna sina egna landsmän. Tusentals av dem demonstrerade på gator runt omkring Biarritz mot ett möte som de anser går i fel riktning för att rädda världen.

– Jag lovar att med mig även en del av deras sanning kring bordet, sa presidenten i ett tevetal till nationen.

G7-mötet i Frankrike drar igång demonstrationer. Yves äger en sushirestaurang och berättar om vad han är rädd för ska hända.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.