Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macrons justitieminister Bayrou avgår

Francois Bayrou. Foto: BOB EDME / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron. Foto: PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK / PIERRE TRICOLET/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Emmanuel Macrons justitieminister François Bayrou avgår, bekräftar han för nyhetsbyrån AFP.

Enligt France24 lämnar också Europaminister Marielle de Sarnez sin post.

François Bayrou är partiledare för Macrons stödparti Mouvement Démocrate (Mo Dem), som utreds för misstänkt fusk med allmänna medel.

Bayrous avhopp kommer dagen efter att Frankrikes nytillträdda försvarsminister, Sylvie Goulard, i går bad att få lämna regeringen så länge utredningen pågår. 

I förra veckan intervjuades Bayrou i fransk radio och förnekade då anklagelserna om fusk med allmänna medel. Enligt politico.eu ska det påstådda fusket handla om vilka pengar som använts till att betala löner till politiska tjänstemän som arbetat för partiet.  

Utredningen syftar till att ta reda på om löner till tjänstemän har betalats med EU-pengar eller inte. Enligt fuskanklagelserna ska tjänstemännen i fråga inte ha arbetat med frågor som behandlas i EU-parlamentet. 

Europaministern Marielle de Sarnez, även hon från Mo Dem, lämnar också sin post med anledning av utredningen. Därmed har tre ministrar från partiet lämnat Macrons regering inom loppet av två dagar.   

François Bayrou har ställt upp i flera tidigare presidentval. I ett tidigt skede var han kandidat även i årets val, men han valde senare att tillbaka sin kandidatur – och stödde i stället Macron.    

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!