Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macrons jättekupp mot Trump på G7-toppmötet

Frankrikes drag: USA:s Donald Trump och Irans Javad Zarif befinner sig samtidigt i franska Biarritz. Norska experten Jo Jakobsen som tolkar Zarifs oannonserade besök som en fransk provokation mot USA.
Planet som Irans utrikesminister kom med till Biarritz.Foto: JULIEN DE ROSA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: LUDOVIC MARIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron.Foto: IAN LANGSDON / AP TT NYHETSBYRÅN

BIARRITZ. Det oväntade besöket av Irans utrikesminister, Javad Zarif, i Biarritz under G7-mötet blev fransmännens största kupp på länge.

– Ingen kommentar, sade USA:s president när iranierns flygplan kom in i det förbjudna luftrummet ovan badorten där världsledarna träffas.

Utrikesminister Javad Zarif är personligen utsatt för sanktioner från USA och förklarad icke-önskvärd i det landet. Trots sanktionerna har Frankrikes president sedan länge försökt få till stånd en egen dialog med Iran om kärnenergiavtalet från 2015. Även om ordet ”medling” aldrig används.

– Jag vet att Emmanuel Macron vill väl liksom alla andra som försöker tala i USA:s namn. Men ingen gör det utom USA själv, twittrade Donald Trump bitskt för ett par veckor sedan.

Kärnenergiavtalet skrevs under av Trumps föregångare Barack Obama tillsammans med Frankrike, Ryssland, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Förhoppningen var att stoppa Irans anrikning av uran och i slutändan Irans utveckling av kärnvapen.

Förra året meddelade Donald Trump att USA drog sig ur avtalet för att i stället skärpa sanktionerna mot Iran.

Sedan dess har spänningen mellan USA och Iran ökat till en kritisk nivå. Iran har också börjat anrika uran ovanför den gräns som avtalet från 2015 tillåter.

Irans utrikesminister dök upp på G7-mötet. Expressens utrikeskorrespondent: ”Ett väldigt intressant drag”.

Alla kort på bordet

I fransk media hyllades Emmanuel Macrons kupp som ett tecken på ett sturskt Frankrike som driver sin egen linje internationellt.

Samtidigt säger franska diplomater att G7-mötet drivs helt öppet med alla kort på bordet. Frankrikes president ska också ha meddelat Donald Trump i slutet av en två timmar lång lunch i lördags. Två timmar är en lång tid i diplomatiska sammanhang.

Sett ur USA:s synvinkel kan det heta att fransmännen först bad Trump om lov.

– Ingen av medlemmarna i G7 vill att Iran skaffar sig kärnvapen, sade Frankrikes president under söndagen.

– Men G7 är en informell klubb med sju självständiga länder. Ingen har mandat att tala för någon annan. Jag talar för Frankrike, men också i ljuset av diskussionerna vi förde i går, fortsatte Macron.

Officiellt så är Iran inte inbjudet till mötet. Istället handlar det om diskussioner på ministernivå i G7-mötets kulisser.

Kan ses som möjlighet

Mycket talar för att Donald Trump ser kuppen som en möjlighet till att framstå som vinnare oavsett vad som händer. USA:s president fortsatte under söndagen att obesvärat twittra om lyckosamma möten med Japans och Storbritanniens ledare.

Om Iran i samband med besöket meddelar att de är redo till eftergifter så kan USA presentera det som ett kvitto för deras hårda linje mot Iran.

Går det inte väl så är det också ett kvitto för att det bara är den hårda linjen som fungerar.

– Om vi uppnår resultat under G7-mötet så får det gärna vara ”tack vare” vem som helst, sade Emmanuel Macron under söndagen.

Magnus Falkehed rapporterar från G7-mötet i Biarritz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.