Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macrons försvarsminister avgår – efter skandalen

Frankrikes försvarsminister Sylvie Goulard avgår.Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes president Emmanuel Macron.Foto: CHRISTIAN LIEWIG/POOL/BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Emmanuel Macrons försvarsminister Sylvie Goulard avgår.

Goulard skriver i ett uttalande att hon har bett president Macron och premiärministern Edouard Philippe om att inte vara en del av regeringen, rapporterar BFMTV.

Sylvie Goulards namn figurerar i en skandal kring luftlöner och fiffel med EU-parlamentets budget.

Sylvie Goulard avgår från posten som Frankrikes försvarsminister.

Hon skriver i ett uttalande att president Emmanuel Macron har tagit på sig att återställa förtroendet för de offentliga instanserna, reformera Frankrike och återuppliva EU, något som hon menar måste stå över det privata.

"Därför har jag bett republikens president, i enighet med premiärministern, om att inte längre vara del av regeringen", skriver Sylvie Goulard och fortsätter:

"Utifrån antagandet att utredningen mot MoDem vill kontrollera anställningsvillkoren hos mina assistenter i Europaparlamentet vill jag fritt kunna visa på min ärlighet och allt arbete jag har utfört."

Sylvie Goulard figurerar i skandal

Sylvie Goulards namn figurerar i den så kallade MoDem-affären, som inkluderar luftlöner och fiffel med EU-parlamentets budget. Personer i justitieministern François Bayrous omkrets söktes av den franska public serviceradion i samband med affären, varpå Bayrou själv ska ha hotat redaktionen med åtal och advokater.

– Det var inte i egenskap av justitieminister eller som partiordförande jag ringde upp utan som vanlig medborgare för att skydda de här unga kvinnorna, förklarade François Bayrou i fransk press.

Enligt premiärminister Edouard Philippe ställer inte utredningen till några problem för François Bayrou att sitta kvar i regeringen, skriver Le Figaro.

Premiärminister Edouard Philippe väntas presentera en ny regering klockan 18.00 på onsdagskvällen, efter resultatet i det franska parlamentsvalet. Emmanuel Macrons koalition tog en förkrossande seger i valet och får en majoritet av de 577 platserna i parlamentet.

 

LÄS MER: Storseger för Emmanuel Macron – koalitionen får egen majoritet