Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macron utsatt för en massiv hackerattack

Emmanuel Macron misstänks ha utsatts för en cyberattack. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Le Pen och Macron. Foto: Jbv News / Polaris / JBV NEWS / POLARIS POLARIS IMAGES

70 000 mejl och dokument från den franska presidentkandidaten Emmanuel Macrons kampanj har läckt ut och publicerats online - två dagar före valet.

Kampanjen bekräftar att man har drabbats av en omfattande hackerattack.

Samtidigt varnar man för att förfalskade dokument har blandats med äkta för att "så tvivel och desinformation".

Ett stort antal mejl som ser ut att komma från presidentkandidaten Emmanuel Macrons kampanj har läckt ut och publicerats online, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det sker ett drygt dygn innan Frankrike går till val för att utse landets nästa president. I den andra och avgörande omgången ställs centerliberale Macron mot högerpopulistiska Marine Le Pen.

Motsvarande 14,5 gigabyte data - omkring 70 000 filer - bestående av mejl och andra dokument har tillgängliggjorts på en sajt. Den anonyme användaren som lagt upp filerna kallar sig "EMLEAKS", men vem som är ansvarig är högst oklart. Det är även oklart huruvida hela eller delar av materialet är äkta, rapporterar CNN.

Macron utsatt för hackerattack

 

 

 

 

LÄS MER: Sista siffrorna: Macron drar ifrån

 

Macrons politiska rörelse "En Marche!" bekräftar hackerattacken.

"En Marche-rörelsen har fallit offer för en massiv och koordinerad hackning i kväll vilket har gett upphov till spridning av olika intern information på sociala medier", står det i ett uttalande enligt Reuters.

Enligt The Guardian består läckan av "diverse dokument som mejl, konton och avtal" fram till den 24 april. Dokumenten ska vara personliga och yrkesrelaterade.

En Marche: Både äkta och falska mejl

Macrons läger hävdar att äkta dokument har blandats med falska i publiceringen – för att "så tvivel och desinformation". Macrons kampanj säger vidare att mejlen har läckts med syfte att underminera kampanjen – men att de inte har någon anledning att oroa sig.

Enligt Wikileaks handlar det om tiotusentals dokument. På Twitter skriver de att det rör sig om en "betydande läcka" och att det inte är ekonomiskt genomförbart att fabricera så många mejl. Wikileaks skriver också att tajmingen är intressant, eftersom det är så tätt inpå valet.

 

 

 

 

Macrons politiska motståndare Marine Le Pen påstod under fredagskvällen att även hon utsatts för "regelbundna och riktade" attacker under sin kampanj.

I ett uttalande säger hennes kampanj att franska myndigheter i veckan grep en hackare som uppges stå "nära extremvänstern", skriver New York Times. Hackaren ska ha erkänt flera hackerattacker mot Le Pens kampanjwebbsida, enligt uttalandet.

Trump stöder inte någon

På fredagskvällen kom också ett uttalande från USA:s president Donald Trump – som till skillnad från sin föregångare Barack Obama inte uttrycker stöd för någon av kandidaterna.

– Presidenten är redo att arbeta tillsammans med ledare över hela klotet för att bekämpa en hel del problem och gör det oavsett vem folket väljer, säger Trumps talesperson Sarah Huckabee Sanders till pressen enligt AFP.

Nu råder kampanjstopp för de båda presidentkandidaterna, till de sista vallokalerna stänger klockan 20 på söndag. Enligt de senaste undersökningarna leder Macron över Le Pen.