Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Macron: "Trump kan ändra sig om klimatavtalet"

Foto: THOMAS PADILLA/POOL/BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Foto: THOMAS PADILLA/POOL/BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE
Foto: THOMAS PADILLA/POOL/BESTIMAGE / /IBL BEST IMAGE

Donald Trump kan komma att ändra sig om klimatavtalet – det säger Frankrikes president Emmanuel Macron till tidningen Le Journal du Dimanche.

I en intervju på söndagen med den franska veckotidningen säger Macron att en "lösning" kan vara nära. 

– Han sade till mig att han skulle försöka hitta en lösning inom de närmsta månaderna, säger Macron och syftar på Trump. 

– Vi pratade i detalj om sakerna som skulle få honom att komma tillbaka till Parisavtalet. 

Globalt avtal om miljö

Parisavtalet tecknades 2015 och förbinder de 200 länder som skrivit på att hjälpas åt att genom olika åtgärder hålla den globala uppvärmningen under två grader inom det närmsta århundradet. 

Tecknandet av Parisavtalet sågs som en av den förre amerikanske presidenten Barack Obamas största bedrifter under hans tid vid makten.

Trump, å andra sidan, gjorde sitt motstånd till avtalet till en viktig valfråga – och uppfyllde löftet till sina väljare då han efter mindre än fem månader vid makten beslutade att USA skulle lämna pakten.

I talet då Trump berättade om beslutet sade han att beslutet grundade sig i att han vill värna om befolkningen i "Pittsburgh, inte Paris".  

Trump och Macron möttes i Paris - och nu sägs amerikanen vara nära att ändra sig om klimatavtalet.
Foto: SHEALAH CRAIGHEAD / THE WHITE HOUSE/POLARIS/IBL POLARIS

Diskuterade klimat och terrorism

Macron har argumenterat för att USA bör ge avtalet en chans till. 

I den nya intervjun säger Macron även att han och Trump diskuterade "kopplingen mellan den globala uppvärmningen och terrorism". 

Diskussionen mellan de två presidenterna fördes bland annat  vid en middag i Eiffeltornet, säger Macron till Le Journal du Dimanche.

– Jag valde Eiffeltornet för att ge en öppen och attraktiv bild av Paris, säger den franska presidenten. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/885769944482414593

Båda presidenterna noviser

De båda presidenterna, vars länder har varit allierade sedan dess respektive revolutioner på 1700-talet – med ett kort avbrott under nazisternas ockupation av Frankrike under andra världskriget – är båda noviser inom politiken.

Ingen av dem hade någonsin blivit vald till ett politiskt ämbete innan de axlade rollen som president. 

Vid deras första möte, kort efter att Macron blivit vald i maj i år, ville Macron visa sig kraftfull inför sin motpart. Han gav Trump ett synnerligen fast handslag och sade då till Le Journal du Dimanche att det handlade om att få "respekt":

– Mitt handslag med honom, det var inte oskyldigt. Det är inte politikens ”alfa och omega”, men det var ett sanningens ögonblick.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/885808266688835584

Trump irriterad vid första Europabesöket

Trump sägs ha blivit irriterad av europeiska ledares uppläxningar om Parisavtalet under hans första besök på kontinenten i maj, enligt källor som pratat med CNN. 

Men det varmare bemötandet under den senaste veckans statsbesök i Paris – där museibesök, middag i Eiffeltornet, och en militärparad stod på schemat – verkar ha mjukat upp honom. 

"Det var ett otroligt besök med President @EmmanuelMacron", skriver Trump i ett av totalt elva tweets angående sin Paris-vistelse. 

"Relationerna med Frankrike är starkare än någonsin", skriver presidenten i ett annat twitterinlägg. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.