Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Macron: "Tar makten för att dela den med er"

Emmanuel Macron höll tal på sitt kampanjmöte. Foto: Yoan Valat / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Fullsatta Bercy aren i Paris. Foto: Christophe Ena / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron. Foto: Yoan Valat / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var hans sista stora chans att vinna över nya väljare.

Men Emmanuel Macrons kampanjmöte innehöll få nyheter – samtidigt som han poängterade att hans politik är en mix av allt.

– Jag tar det bästa från högern, från vänstern, från mitten, säger Emmanuel Macron.

Trikoloren vajade bland åhörarna i den fullsatta Bercy aren i centrala Paris på söndagseftermiddagen när den oberoende vänsterliberale presidentkandidaten Emmanuel Macron höll sitt sista stora kampanjmöte inför söndagens första omgång i det franska presidentvalet.

Men trots att det skiljer ytterst lite mellan de fyra toppkandidaterna och detta var en av de sista möjligheterna att nå ut till nya väljare var det få nyheter i det en och en halv timme långa talet.

Emmanuel Macron ägnade större delen av den första timmen åt att berätta hur mycket han älskade Frankrike och hur han vill åstadkomma förnyelse.

– Jag kommer ta makten för att dela den med er och tillsammans ska vi genomföra förnyelse, säger han.

Därefter följde en rad korta besked om planerade satsningar på bland annat skola, vård och polis samt att han vill ge mer makt åt lokala politiker:

– Jag tar det bästa från högern, från vänstern, från mitten.

Åhörarna hyllade Macrons fru

Macron passade även på att kommentera de kritiker som brukar anklaga honom för att vara otydlig och använda ordet "samtidigt" alldeles för ofta:

– Ursäkta mig men ni har säkert noterat att jag sa "samtidigt". Jag kommer fortsätta använda "samtidigt" i mina meningar, men också i mina tankar. Därför det innebär att man tar med imperativ i beräkningen som verkar olika, men vars samarbete är oundvikligt. Som frihet och jämlikhet, företagande och löner.

Mest reaktioner fick Emmanuel Macron när han skämtade om sitt långa tal och hänvisade till att hans hustru Brigitte alltid brukade klaga på att han är för långrandig.

– Brigitte som första dam, skanderade de jublande åhörarna i arenan.

I senaste opinionsmätningen som publicerades på måndagen har Emmanuel Macron stöd av 22 procent av väljarna, samma siffra som stöder Marine Le Pen och Nationella fronten medan franska högerns kandidat François Fillon har stöd av 21 procent och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon 18 procent.